"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Hirschmann artikelen

Hirschmann krokodillenklem - Hirschmann
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 5,29
Afsluitweerstand - Hirschmann
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 6,39

De noodzaak van een ongestoorde verbinding

Bij TV- en radiosignaaloverdracht is de afgelopen jaren veel gebeurd. Met de digitalisering is de hoeveelheid data door de kabels enorm toegenomen en het digitale signaal is in vergelijking met het analoge veel gevoeliger voor hoogfrequente storing. Deze storing veroorzaakt het welbekende blokkerige en uitvallende beeld. Dit komt doordat het digitale signaal op vergelijkbare frequenties werkt als de 4G signalen van smartphones, Digitenne signalen en DAB+ radiosignalen. Voor een ongestoorde verbinding is het noodzakelijk dat de coax kabel over een deugdelijke afscherming tegen deze invloeden beschikt. De afscherming van een coax kabel wordt weergegeven door een classificatiesysteem. Hirschmann coax kabels zijn - afhankelijk van het type - klasse A tot en met klasse A++ gecertificeerd, wat duidt op een zeer adequate afscherming. Iets dat we van deze firma ook verwachten.

Bij goede Hirschmann kabels is grotere lengte geen probleem

Gaat u grotere afstanden afleggen met uw coax kabel, dan gaat zich het probleem van de signaalafname voordoen. Deze signaalafname staat in de specificaties van de kabel aangegeven als “demping”. De demping wordt veelal uitgedrukt in dB per 100m bij een bepaalde frequentie. Hoe groot de demping is hangt mede samen met de dikte van de coaxkern, een dikkere kern heeft een lagere elektrische weerstand en zodoende een lagere demping. Kabels met een lage demping hebben het voordeel dat deze langere afstanden kunnen overbruggen, zonder dat het signaal onderweg nog eens versterkt moet worden. Het is aan de coaxkabelfabrikant om kabels te maken die een lage demping hebben, zonder onhandelbaar dik of slecht buigbaar te zijn. Hirschmann laat ook hier zijn kwaliteit zien, want ondanks prima dempingskarakteristieken zijn deze kabels ook nog eens soepel en goed te installeren.

Betekenis van de term impedantie

Koopt u een coax kabel, dan moet u opletten dat deze de juiste impedantie heeft. Vaak vindt u kabels met een impedantie van 50 Ohm of 75 Ohm. Voor een goede verbinding dient de ingangsimpedantie van het aan te sluiten apparaat en de karakteristieke impedantie van de kabel overeen te komen. De ingangsimpedantie wordt weergegeven in de apparaat specificaties. Coax kabels met een impedantie van 50 Ohm worden in de regel gebruikt voor radiocommunicatietoestellen en digitale netwerken, kabels met een impedantie van 75 Ohm worden gebruikt voor televisie, radio en videoapparatuur. Hirschmann coax multimedia kabels hebben allen een impedantie van 75 Ohm, een impedantie van 50 Ohm kan dus koppelingsproblemen veroorzaken.

Connectoren zijn net zo belangrijk als de kabel zelf

In bovenstaande alinea’s hebben we gezien dat er bijzonder hoge eisen aan een goede coax kabel gesteld worden. Afscherming, demping en impedantie zijn maatgevende specificaties. Om maximaal gebruik te maken van de eigenschappen van de kabel is het ook noodzakelijk dat de juiste connectoren worden gekozen. Zoals vaak het geval is, bepaalt de zwakste schakel het uiteindelijke resultaat en bij uw Hirschmann coax kabel is dit niet anders. Kwalitatieve slechte connectoren kunnen stoorsignalen toelaten en de demping doen toenemen alsmede van invloed zijn op de impedantie. Dit merk heeft precies de connectoren die u nodig heeft om de kabel maximaal te laten presteren. Perfect afgestemd op de hoogwaardige coaxkabels, maar zeer zeker ook een goede toevoeging voor een kabel van een ander fabricaat.

Indien nodig versterken

Hoe goed de kabels en connectoren ook zijn, als er te grote afstanden afgelegd worden heeft dit een negatieve invloed op de kwaliteit van het signaal. Antenneversterkers bieden hier uitkomst. Hirschmann heeft een ruime collectie versterkers in haar assortiment. Naast het gebruik bij grote lengten kabel wordt een versterker gebruikt als het signaal meer dan één keer gesplitst dient te worden. Versterkers hebben bij één ingang tot wel 5 uitgangen. Wilt u controle over de mate van versterking, kies dan een regelbare versterker. Met de tegenwoordige digitale technieken is het noodzakelijk dat er niet alleen communicatie is van kabelbedrijf naar TV, maar zeer zeker ook van TV naar kabelbedrijf. Een versterker dient dergelijke retourcommunicatie te ondersteunen. Heeft u digitale televisie, kies dan een retourgeschikte versterker. Het retoursignaal kan zonder versterking (passief) of met versterking (actief) zijn al naar gelang de toepassing op dat moment.

En nog veel meer...

Bovenstaand zijn de wellicht meest bekende Hirschmann producten de revue gepasseerd, het merk heeft echter nog veel meer artikelen om tot een goede coax verbinding te komen. Voor een eenvoudige, maar doeltreffende enkele splitsing van het coax signaal is er de splitter. Bij niet al te lange kabels de eerste keuze; uiteraard verkrijgbaar in uitvoeringen met Kabel Keur merk. Wandcontactdozen zijn er om in combinatie met een coax kabel een verbinding te maken tussen het abonnee-afnamepunt en TV kabel. Afsluitweerstanden om open stekkerdoosconnectoren af te schermen tegen 4G invloeden. Montagegereedschappen om het installeren vlotjes te laten verlopen. Voor de meer specifieke werkzaamheden kunt u bij deze fabrikant ook terecht voor meetsnoeren, krokodillenklemmen en banaanstekkers.