Kabels 
Overige Producten 
Account  

Binnenantenne

Hoe werkt een binnenantenne?

Een binnenantenne zet radiogolven of, met een meer technische term, radiofrequente straling (RF) om in wisselstroom. Die wisselstroom wordt vervolgens gebruikt om de via de radiogolven ontvangen en gecodeerde informatie te beluisteren of te bekijken. Radiogolven transporteren dus alle mogelijke data, niet enkel radio. Het lijkt misschien vreemd, maar TV ontvangt u dus ook via radiogolven. Een radiogolf kan een golflengte hebben die varieert van een millimeter tot pakweg 1000 kilometer. Er werd dan ook vaak gesproken over de lange, midden- en korte golf. Die grove indeling voldoet al lang niet meer want het spectrum van de beschikbare lengtes is behoorlijk uitgebreid zeker aan de kant van de “korte” golf, zoals microgolven. Dat heeft voor een binnenantenne tot gevolg dat afmetingen van antennes behoorlijk kunnen (en moeten) variëren om het karwei waarvoor ze bedoeld zijn te kunnen uitvoeren.

Wanneer kies je voor een binnenantenne?

Je zou verwachten dat het antwoord op bovenstaande vraag is, dat je een binnenantenne kiest wanneer je hem binnen gebruikt maar dat is maar een deel van het hele verhaal. De keuze voor een binnenantenne heeft namelijk ook te maken met een aantal andere zaken. Zo is er de vraag of de antenne actief of passief is. Een actieve binnenantenne kan het signaal dat al door de antenne zelf versterkt wordt, nog eens verder versterken. Daardoor kan een antenne binnen gebruikt worden ondanks dat er op die plek maar zeer weinig signaal ontvangen wordt, maar voldoende dus om nogmaals door te versterken. U kunt ook een antenne bestellen die geschikt is voor binnen én buiten. Die kunt u dus binnen proberen en als dat niet goed genoeg lukt, kan ie naar buiten.

Richting, bekabeling, FM antenne

De richtkarakteristiek van een binnenantenne beschrijft de gevoeligheid van de ontvangstantenne voor de afzonderlijke richtingen. Het focussen op een bepaalde richting heeft als groot voordeel dat er storende signalen uit andere richtingen kunnen worden genegeerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor een FM antenne, die de FM band ontvangt. Bij een zendantenne heeft de richtkarakteristiek betrekking op de richting waar het signaal wordt gebundeld. Ook kennen we de term polarisatierichting, die we hier buiten beschouwing kunnen laten. Bekabeling van een binnenantenne zoals een FM antenne geschiedt nog steeds vaak met een coax connector en een coax kabel. Mocht u een kabel voor een FM antenne moeten bestellen, let er even op welke connector nodig is (bijvoorbeeld male of female) en of er misschien koppelstukken nodig zijn, bijvoorbeeld van male naar female. Check zeker bij een FM antenne altijd de connector.

Binnenantenne en FM antenne, hoe groot moet ie zijn?

De grootte hangt af van de toepassing. Welke soorten informatie worden zoal via binnenantennes opgevangen? Radio en tv, maar ook GPS en de data van mobiele telefoons worden verzonden via radiogolven. Ook radar, de tijdssignalen voor atoomklokken en uw magnetron werken met radiogolven. Al deze golven hebben een verschillende golflengte. Bij het ontwerp van de binnenantenne wordt daar rekening mee gehouden. De geleiders waarmee de radiogolven worden opgevangen, zijn daarom kort of langer, al naar gelang de lengte van de radiogolf. Er is dus een relatie tussen antennelengte en frequentiegebied. Om u een idee te geven: een kwart van de golflengte is een prima indicatie bij een eenvoudige binnenantenne voor de lengte van staaf of spriet van de antenne.

Binnenantenne en gezondheidsrisico’s

Er is veel onderzoek verricht naar de effecten van radiogolven op de gezondheid van mens en dier. Het gaat dan met name om de effecten van radar, hoogspanningsleidingen, de magnetron en meer recent om de radiogolven die gebruikt worden voor mobiele telefoons (UMTS). Inderdaad is aangetoond dat microgolven die met groot vermogen worden uitgezonden schadelijk zijn, bijvoorbeeld op het gebied van zicht en gehoor. Dit geldt met name voor radar en magnetron. Bij lage niveaus straling, dus met zeer weinig vermogen, is er nog geen verband aangetoond kunnen worden tussen bepaalde effecten en de radiogolven. Een binnenantenne kan dus geen kwaad, zeker niet wanneer hij voor ontvangst van signalen wordt gebruikt en niet voor zendactiviteiten.

Binnenantenne geschiedenis

Niet de minste wetenschappers hielden zich bezig met de ontwikkeling van de antenne. De namen Edison en Hertz worden ermee in verband gebracht, respectievelijk in 1885 en 1886. Zij wilden het bestaan bewijzen van de radiogolven, die door de schotse wis- en natuurkundige Maxwell waren voorspeld. Ook Tesla hield zich er rond 1890 mee bezig, maar de naam antenna (dat in het Latijn mast betekent) werd voor het eerst gebruikt door Marconi in 1894. De binnenantennes zoals wij die (ongeveer) kennen, kwamen echter pas in zwang nadat er in de eerste helft van de vorige eeuw steeds meer gebruik werd gemaakt van korte golflengtes. Voor de techneuten onder ons: een FM antenne is een zogenoemde gevouwen dipoolantenne, een as met 2 polen.

Uw binnenantenne online kopen

Een binnenantenne koopt u online bij Allekabels. Of u nu een FM antenne zoekt of een binnenantenne TV, bij Allekabels helpen wij u graag bij de juiste aankoop. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over een FM antenne? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u strak het product bestelt dat u zoekt.

Klantenservice & Informatie