Soort | Passief |
Frequentieband | FM |
Aansluiting | IEC female |
Kabellengte | 1.75 meter |
Bij radio- en tv-ontvangst denkt iedereen al snel aan een kabelaansluiting met vele binnenlandse en buitenlandse zenders voor radio en tv. Veel tv-kanalen worden tegenwoordig digitaal doorgegeven via de kabel en ook steeds meer radiozenders worden digitaal aangeboden. Veel mensen weten dan ook niet anders dat er voor tv-kijken een kabelaansluiting nodig is. Maar is dat echt zo? Is het altijd nodig om een kabelaansluiting te nemen? Hoe zit het dan met een caravan, boot of buitenhuisje? Het is natuurlijk mogelijk om zelf een satellietschotel te monteren en de bijbehorende ontvanger en decoder te kopen. Maar dan bent u er nog niet, u moet dan ook nog een abonnement nemen omdat veel satellietkanalen met films en sport versleuteld zijn. Is er geen andere eenvoudige en goedkope oplossing? Het antwoord is: ja. In Nederland en de ons omringende landen wordt standaard een aantal publieke tv-omroepzenders via de ether uitgezonden. De uitzendingen worden digitaal gedaan, maar zijn niet gecodeerd. Om deze zenders te kunnen ontvangen, heeft u een goede binnenantenne nodig en een geschikte digitale tv-ontvanger. Dit systeem heet DVB-T, dat staat voor Digital Video Broadcasting Terrestrial.
Voor radio geldt hetzelfde, analoge uitzendingen zijn aan het verdwijnen zowel via de ether als via de kabel. Hiermee wordt schaarse bandbreedte vrijgemaakt voor andere digitale diensten. Het analoge radiosysteem op de VHF-band met FM-modulatie wordt vervangen voor het digitale systeem om radio met hoge kwaliteit te ontvangen. Dit systeem wordt DAB+ genoemd. Een digitaal signaal neemt minder ruimte in en er is veel meer mee mogelijk. U laat uw radio een keer alle beschikbare radiokanalen scannen en deze worden daarna opgeslagen. Daarna ontvangt u - ongeacht waar u bent in Nederland - moeiteloos uw favoriete radiostation. Er zijn nog steeds veel mensen die via de middengolf luisteren. De middengolf word ook AM genoemd, vanwege de gebruikte Amplitude Modulatie. Door de hoge energiekosten zijn er stap voor stap een aantal grote AM middengolf zenders aan het verdwijnen. Toch blijft er genoeg te luisteren op de middengolf omdat er relatief veel kleine regionale AM middengolf zenders van met name kleine zelfstandig opererende omroepen overblijven. Kortom: of het nu analoog of digitaal is, er blijft voldoende te beluisteren via de ether.
Een veel voorkomend misverstand is dat u voor ontvangst van een digitaal signaal een speciale digitale binnenantenne nodig hebt. Dit is een begrijpelijk misverstand. Zowel analoge als digitale radio- en tv-signalen die via de ether worden uitgezonden, worden op een hoogfrequent signaal gemoduleerd. Dit signaal heeft een basisfrequentie die de draaggolf genoemd wordt. Een binnenantenne moet geschikt zijn voor de ontvangst van de basisfrequentie of draaggolf van het radio of tv signaal. Omdat het signaal van DAB+ op een andere frequentie wordt uitgezonden dan bij analoge radio, is er voor DAB+ een nodig die geschikt is voor de DAB+ draaggolffrequentie. Of een variant die geschikt is voor DAB+, wordt bij de betreffende binnenantenne aangegeven. Wat voor digitale radio geldt, geldt ook voor digitale tv. Om met een binnenantenne DVB-T te kunnen ontvangen, moet deze geschikt zijn voor de frequentie waar DVB-T op wordt uitgezonden. Dit wordt bij de binnenantenne aangegeven. Er zijn ook varianten die voor meerdere toepassingen geschikt zijn, zoals de binnenantenne voor middengolf AM, analoge radio (FM) digitale tv DVB-T en digitale radio DAB+. Een actieve binnenantenne kan het signaal dat al door de antenne zelf versterkt wordt, nog eens verder versterken. Daardoor kan een antenne binnen gebruikt worden ondanks dat er op die plek maar zeer weinig signaal ontvangen wordt, maar voldoende dus om nogmaals door te versterken.Houd er rekening mee dat het aantal en de kwaliteit van de ontvangen zenders afhankelijk kan zijn van de positie van de antenne en van de omstandigheden ter plaatse zoals posities van zendmasten, bebossing en andere externe factoren.