Om de verschillende zenders op uw tv te ontvangen, moet uw tv op de kabelaansluiting of een satellietschotel worden aangesloten. Het aansluiten kan eenvoudig gedaan worden door de stekker aan de ene kant van een coaxkabel in de tv te steken en de contrastekker aan de andere kant van de kabel in het kastje van uw kabelaanbieder te steken. Wilt u meerdere tv’s aan dezelfde aansluiting koppelen dan heeft u een coax splitter of een antenne versterker nodig. Staat een van de aan te sluiten tv’s in een andere kamer of op een andere verdieping, dan heeft u een lange coaxkabel nodig. Een lange coaxkabel geeft aanzienlijk meer signaalverlies. Dit kan als gevolg hebben dat de tv die aangesloten wordt slecht of helemaal geen beeld geeft. Dit signaalverlies kan opgevangen worden door het gebruik van een antenne versterker. Deze zorgt ervoor dat het signaal een aantal keren sterker is dan normaal. Gaat het signaal door een lange coaxkabel, dan wordt het weliswaar verzwakt, maar er blijft nog steeds voldoende over om een goed beeld op uw tv weer te geven.
Een van de eerste keuzes die u kunt maken, is het aantal uitgangen. Een passieve antenne splitter heeft maar twee uitgangen. Het ingangssignaal wordt verdeeld over deze twee uitgangen. Dit heeft als gevolg dat beide signalen nog maar de helft van de oorspronkelijke signaalsterkte hebben. Dit is bij het gebruik van een korte coaxkabel vrijwel nooit een probleem. Wilt u meer dan twee tv’s aansluiten of wilt u een lange coaxkabel gebruiken, dan is het belangrijk dat het signaal actief versterkt wordt voordat het gesplitst wordt. Dit zorgt ervoor dat alle aangesloten tv’s van voldoende signaal worden voorzien. Bij een antenne versterker kunt u kiezen voor modellen tot acht onafhankelijke uitgangen. Al deze uitgangen geven voldoende signaal om een tv via een lange coaxkabel ervan te voorzien. Voor thuisgebruik kunt u kiezen voor een antenne versterker met de normale coaxaansluiting. Dit heeft het voordeel dat u voor het aansluiten de coaxkabel met de standaard coaxstekkers kunt gebruiken. Voor professioneel gebruik bij kamerverhuur en in kantoren raden wij aan om een antenne versterker te gebruiken met F-connector aansluiting. Deze heeft een schroefaansluiting zodat de kabel niet snel losschiet.
Van oudsher wordt het tv signaal over de kabel in één richting doorgegeven. Het signaal komt van het hoofdverdeelstation van de kabelmaatschappij en wordt via hoofdkabels naar dorpen en steden vervoerd. Daar wordt het signaal in wijkstations gesplitst en met kabels vervoerd naar de straatkasten. In de straatkasten wordt het signaal verder verdeeld en gaat vandaar via een kabel naar uw huis. Bij de introductie van Internet en interactieve tv ontstond er een behoefte aan snelle verbindingen. Een internetsignaal heeft een down-link en een up-link signaal. Er moet dus een signaal beide kanten op gestuurd kunnen worden. Om dit via het kabelnetwerk te realiseren, zijn alle versterkers die door de kabelmaatschappijen gebruikt worden retourgeschikt gemaakt zodat een signaal in beide richtingen gestuurd kan worden. Heeft u een kabelmodem of heeft u een digitale tv, dan is het belangrijk om een antenne versterker te bestellen die retourgeschikt is. Er zijn twee soorten retourgeschikte antenne versterkers. Bij een passieve retourgeschikte versterker wordt het retoursignaal onversterkt doorgeven. Bij een actieve retourgeschikte uitvoering wordt het retoursignaal extra versterkt.
4G is een technologie die gebruikt wordt bij telefonie en dataoverdracht via het mobiel netwerk. Omdat kabelmaatschappijen graag steeds meer tv kanalen via de kabel willen doorgeven, hebben ze ervoor gekozen om ook gebruik te maken van de frequentieband die voor 4G gebruikt wordt. Dit mag omdat het kabelsignaal niet in de ether uitgezonden wordt, maar alleen op de kabel gebruikt wordt. Helaas heeft deze keuze een aantal bijeffecten met name bij het gebruik van een antenne versterker. Deze werkt breedbandig. Wordt er goedkope coaxkabel gebruikt, dan kunnen er 4G signalen in de kabel doordringen. Deze signalen kunnen de versterking oversturen waardoor deze signalen niet meer goed doorgeeft. Dit effect wordt aangeduid als 4G interferentie en kan optreden als u dicht bij een 4G antennemast woont of als uw 4G smartphone dicht bij de amplifier of aangesloten coaxkabel ligt. Om interferentie zoveel mogelijk te vermijden worden er filters in de versterkers gebouwd om het 4G signaal van buiten af te onderdrukken. Op deze manier is de kans op interferentie een stuk kleiner. Deze versterkers worden aangeduid met 4G versterkers of 4G proof versterkers.