Overige Producten 
Kabels 
Account  

Spanningsomvormer

Omvormer: waar moet u op letten?

Met een omvormer kunt u zowel spanning als frequenties omvormen. Om het juiste type te kunnen kiezen, moet u even de details induiken. Ten eerste moet u weten wat precies de voltages zijn die u op elkaar wilt aanpassen. Bijvoorbeeld een omvormer van 12 Volt naar 230 Volt. Verder moet u letten op het wattage. U lees daar hierna meer over, niet alleen over aantallen maar ook over specifieke toepassingen. Waar u verder op moet letten is de frequentie, weergegeven in Hertz. Dan zijn er ook nog specifieke modellen, bijvoorbeeld een zuivere sinus omvormer die met name gebruikt wordt bij gevoelige apparatuur. Ten slotte kunt u kijken naar de toepassing waar u de omvormer voor nodig heeft. Een omvormer met aansluiting via de autoaansteker is bijvoorbeeld van toepassing voor de laptop in de auto die we hiervoor al noemden.

Over watt en vermogen, deel 1

Wanneer u apparaten van bijvoorbeeld 150 watt op een omvormer wilt aansluiten moet u ook een omvormer 150 watt kiezen, minimaal dezelfde sterkte dus. De ervaring leert dat u beter een zwaarder model kunt nemen. Het is namelijk voor een omvormer niet goed om continue op vol vermogen te moeten werken. Hij zal op vol vermogen dan ook sneller warm worden en de levensduur wordt dan ook korter. Wanneer u een type neemt met wat meer overcapaciteit, dan wordt hij minder warm en hoeft hij ook niet op het maximale vermogen werken. Het is bij veel apparaten ook nog zo dat deze een inschakelstroom hebben en deze is veel hoger dan het aangegeven (minimale) wattage; dit zijn over het algemeen apparaten met een motor. Bij koelkasten is het zelf zo dat deze 90% van hun normale vermogen gebruiken bij het inschakelen (het koelen) en bij tv's met een beeldbuis is dit 5x het nominale vermogen.

Over watt en vermogen, deel 2

Met stijltangen ontstaan vaak problemen. Op de gegevens van de stijltang staat bijvoorbeeld 60 watt en u gaat er gemakshalve vanuit dat een omvormer van 75 watt voldoende is. Dit is helaas niet het geval, want die 60 watt dit is namelijk het gemiddelde vermogen. De problemen ontstaan op de momenten dat de stijltang opwarmt en wanneer hij op temperatuur is en afkoelt en weer inschakelt. Bij het opwarmen en opnieuw inschakelen gebruikt hij misschien wel 300 watt of meer. Wanneer hij op temperatuur is, gebruikt hij geen stroom. Hierdoor is het gemiddelde van de stijltang 75 watt. Bij gebruik van omvormers van 300 watt en minder zal de omvormer dan ook vrijwel direct kapot gaan of binnen afzienbare tijd. De stijltang heeft een bepaald piekvermogen en het apparaat zal minimaal aan dit piek vermogen moeten voldoen maar voor de levensduur het liefste zwaarder.

Wanneer een 50 Hertz of 60 Hertz omvormer?

In Nederland en de meeste plaatsen in Europa is de frequentie van de wisselspanning 50 Hertz en in Amerika is dit 60 Hertz. Een omvormer zet de gegeven spanning wel om, maar wanneer het op 50 Hz staat, dan zet hij dit niet om naar 60 Hz. Voor de meeste apparaten maakt dit verschil niet heel veel uit. Bij apparaten waarbij u kunt kiezen uit een bepaalt toerental (mixers/blenders), is wel de juiste frequentie nodig. Deze zijn namelijk afhankelijk van de frequentie/Hz en zullen in veel gevallen anders of op een ander toerental lopen. Het apparaat zal dan niet kapot gaan wanneer u de verkeerde frequentie gebruikt maar wel anders reageren.

Uw omvormer online kopen

Een omvormer koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over het apparaat of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie