Kabels 
Overige Producten 
Account  

Omvormer

Gerelateerde Categorieën

Waar moet u bij een omvormer op letten?

Gaat u een omvormer kopen, is een goede eerste vraag welke functie het apparaat precies gaat vervullen. Moet enkel de spanningshoogte worden omgezet of dient ook de soort spanning aangepast te worden? Een omvormer die gelijkstroom omzet in wisselstroom wordt ook wel wisselrichter of DC/AC converter genoemd. Afhankelijk van de instellingsmogelijkheden kan deze convertering qua stroomsterkte, pulstal en pulsfrequentie variëren. Hoeft deze omzetting niet te geschieden, hebben we het over gelijkstroom naar gelijkstroom (DC naar DC) of wisselstroom naar wisselstroom (AC naar AC). Verder is van belang hoe krachtig het apparaat moet zijn. Lees hierna over alle keuzeopties bij het kopen via Allekabels.

Een eenvoudige of toch een krachtige omvormer?

Welk type kunt u het beste kiezen? De ervaring leert dat u beter een zwaardere versie kunt nemen. Wanneer u apparaten van bijvoorbeeld 50 of 150 watt aansluit moet de omvormer minimaal dezelfde sterkte hebben. Het is namelijk voor zo'n apparaat niet goed om continue op vol vermogen te moeten werken. Hij zal op vol vermogen sneller warm worden en de levensduur wordt dan ook korter. Veel apparaten hebben ook nog een inschakelstroom en deze is veel hoger dan het aangegeven (minimale) wattage. Dit zijn over het algemeen apparaten met een motor. Wanneer u een type neemt met wat overcapaciteit, dan wordt hij minder warm en hoeft hij ook niet op het maximale vermogen te werken.

Over Volt en Hertz

Een omvormer van 12v naar 230v is een veel gekochte versie. Deze sluit u aan de ene kant aan op een accu van 12V en aan de andere zijde wordt 230V aangeboden. Dit type maakt dus van 12 Volt gelijkspanning 230 Volt wisselspanning bij 50 Hz. Hiermee kunt u alle mogelijke apparaten op aansluiten. In Nederland en de meeste plaatsen in Europa is de frequentie van de wisselspanning 50 Hertz en in Amerika is dit 60 Hertz. Een omvormer zet de gegeven spanning wel om, maar wanneer het apparaat op 50 Hz staat, dan zet hij dit niet om naar 60 Hz. Voor de meeste apparaten maakt dit verschil niet heel veel uit. Bij apparaten waarbij u kunt kiezen uit een bepaald toerental (mixers/blenders), is wel de juiste frequentie nodig. Deze zijn namelijk afhankelijk van de frequentie/Hz en zullen in veel gevallen anders of op een ander toerental lopen. Het apparaat zal niet direct kapot gaan wanneer u de verkeerde frequentie gebruikt maar wel anders reageren.

Tips voor specifieke situaties

Omvormers worden vaak gebruikt om op reis elektronische apparatuur die bedoeld is voor gebruik op het lichtnet te voeden vanuit een autoaccu. Hiermee kunnen tv, koffiezetapparaten of kookplaten van spanning voorzien worden. Let er voordat u op reis gaat op dat uw omvormer in auto of caravan krachtig genoeg. Een bekende probleemveroorzaker is bijvoorbeeld de stijltang. Op de gegevens van de stijltang staat bijvoorbeeld 60 watt en u gaat er gemakshalve vanuit dat een omvormer van 75 watt voldoende is. Dit is helaas niet het geval, want die 60 watt is namelijk het gemiddelde vermogen. De problemen ontstaan op de momenten dat de stijltang opwarmt en, wanneer hij op temperatuur is, weer afkoelt en inschakelt. Bij het opwarmen en opnieuw inschakelen gebruikt hij misschien wel 300 watt of meer. De omvormer zal minimaal aan dit piekvermogen moeten voldoen maar voor de levensduur het liefste zwaarder. Let er bij de aanschaf van uw model, behalve op het wattage, ook goed op dat het aantal ampère dat het aan te sluiten apparaat vraagt minimaal wordt gehaald.

Uw omvormer online kopen

Een omvormer koopt u online bij Allekabels. Of u nu een eenvoudig model wilt kopen of een zwaar model zoekt, bij Allekabels helpen wij u graag bij de juiste aankoop. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u hem morgen al in huis! Heeft u nog vragen over een omvormer of de bezorging? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het product bestelt dat u zoekt.

Klantenservice & Informatie