Kabels 
Overige Producten 
Account  

Kroonsteen

Kroonsteen porselein - Techtube Pro
Vandaag besteld, zaterdag in huis
€ 0,99
Vandaag besteld, zaterdag in huis
Kabelklem - Wago
Vandaag besteld, zaterdag in huis
€ 0,49
Vandaag besteld, zaterdag in huis

Wanneer gebruikt u een kroonsteen?

Kroonsteentjes bestaan al lang. Vroeger waren er geen plafondlampen, maar lichtkronen die voor verlichting gebruikt werden. Om de elektrische bedrading van deze lichtkronen aan te sluiten, werden witte koppelblokjes in de vorm van een vierkant steentje (lees: gebakken aarde) gebruikt. Vandaar de naam kroonsteentje. In België hebben ze meer naar de vorm gekeken dan naar de herkomst en daar wordt vaak de term “suikertje” gebruikt, vanwege de gelijkenis met een suikerklontje. Het kroonsteentje vormt de isolatie voor de messing aansluitklemmen die in het blokje zitten. Aan beide zijden van de kroonsteen worden draden bevestigd en deze worden op deze wijze veilig elektrisch met elkaar gekoppeld. Daarmee is ook meteen duidelijk wanneer u een kroonsteentje gebruikt: als er sprake is van gestripte elektrische bedrading die met elkaar moet worden verbonden.

Kroonsteen soorten

Er zijn meerdere soorten kroonsteen, namelijk van porselein en van kunststof. De kroonsteen van porselein is altijd 2-polig. Deze wordt per stuk verkocht. Voornaamste voordeel van het gebruik van porselein bij kroonsteentjes is dat dit materiaal hittebestendig is. De kunststof kroonsteen is dat niet in die mate. Een kunststof kroonsteen kan eveneens 2-polig zijn, maar meestal worden ze als meerpolige strip kroonsteentjes verkocht, bijvoorbeeld 12-polig. Uit deze 12-polige strip kunt u vervolgens bijvoorbeeld 6- of 4-polige kroonsteentjes snijden. Bij een kunststof kroonsteen heeft elk buisje altijd een eigen ruimte. Verder zijn ze verkrijgbaar in transparante maar ook in zwarte uitvoering. Bij Allekabels zijn ten slotte kroonsteentjes voor verschillende kabeldiktes te verkrijgen.

Printkroonsteentje, lasklem, kabelklem

Het printkroonsteentje is een specifiek type kroonsteen dat u met name aantreft op printplaten of in elektrische apparatuur. Meestal zijn ze daar permanent op bevestigd, bijvoorbeeld gesoldeerd of geschroefd. Een lasklem wordt eveneens gebruikt om elektrische bedrading te koppelen. Bij een kroonsteen wordt de kabel vervolgens vastgeschroefd, een lasklem kent daarentegen een kliksysteem dat de kabel vastklemt. Een lasklem wordt meestal in de installatietechniek gebruikt en is geschikt om meerdere kabels met elkaar te verbinden. Kroonsteentjes zijn meer geschikt voor huis-, tuin- en keukengebruik. Een kabelklem ten slotte is een beetje een verwarrende term die ook wordt gebruikt voor draadklemmen bij staaldraad voor hekwerk en dergelijke. De kabelklem die we hier bedoelen, is een zogenoemde snap-on klemconnector voor het samenvoegen van twee elektrische kabels. Deze wordt veelal toegepast bij het aftappen van bestaande bekabeling en is daarvoor veel geschikter dan kroonsteentjes.

Uw kroonsteentjes online kopen

Kroonsteentjes koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over kroonsteentjes of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.