Kabels 
Overige Producten 
Account  

Grondkabel

Welke grondkabel kopen?

Als u stroomkabel buiten aanlegt, gelden enkele veiligheidseisen. U kunt in sommige gevallen rubberkabel gebruiken, maar u mag nooit VD-draad buiten gebruiken. Legt u kabel direct in de grond, dan moet u gebruik maken van VO-XMvKas of van de nog veiligere YMvK kabel. Er heerst nogal wat verwarring over de benaming YMvK. We leggen u hierna uit welke YMvK grondkabel of eventueel andere kabel u het beste kunt kopen.

YMvK mb, YMvK ss of YMvK as grondkabel?

YMvK mb wordt gebruikt in vaste aanleg en in bovengrondse laagspanningsinstallaties. De kabel kent hoge brandveiligheid (mb staat voor moeilijk brandbaar) en is toepasbaar in installaties waarin tijdelijk een grotere stroombelasting kan optreden. De YMvK mb ss-kabel is de soepele variant van de massieve YMvK mb. Ook is er de YMvK as mb-kabel, waarbij “as” staat voor aardscherm. in dit geval is dat een metalen omvlechting die aan aarde aangesloten wordt. Als u dus met een schep per ongeluk de kabel beschadigt, onderbreekt de aardlekschakelaar de stroom. Kortom: legt u stroomkabel direct zonder bescherming in de grond, kies altijd voor YMvK as. Ten slotte: voor antennekabel in de grond kiest u de coax grondkabel uitvoering van Allekabels.

Aanleg en accessoires

Grondkabel wordt behalve door professionals ook door particulieren gebruikt voor bijvoorbeeld tuinverlichting en voeding naar een tuinhuis. Belangrijk bij het aanleggen is dat de grondkabel diep genoeg onder de grond komt te liggen. Minimaal 60 cm diep is nodig om te voorkomen dat de grondkabel beschadigd wordt. Wanneer u de grondkabel legt is het belangrijk ervoor te zorgen dat hij niet te zeer wordt ingeklemd. De grondkabel heeft een beetje speling nodig voor wanneer er spanning op komt te staan. Een ideale situatie is als de grondkabel gelegd wordt in een licht golvend grondkabel gootje. Houd u er rekening mee dat u de maten goed op meet? In de meeste gevallen is het zelfs beter om wat extra lengte bij te rekenen. Allekabels.nl biedt u de mogelijkheid aan om diverse grondkabels per meter te bestellen. Naast de grondkabels biedt Allekabels ook alle accessoires aan die nodig zijn om de grondkabels netjes en stevig te leggen. U kunt hierbij denken aan lasklemmen, gietmoffen en een wandcontactdoos . Voor iedere toepassing bieden wij een geschikte oplossing. Lasklemmen zijn uitermate geschikt om kabels snel met elkaar te verbinden. Allekabels biedt lasklemmen aan voor 2 tot 8-draads.

Over CAT, FTP en UTP

Bij de specificaties op elke grondkabel productpagina ziet u bij netwerkkabels de benaming CAT staan. We leggen het kort uit. Een CAT5e kabel haalt 1000 Mbit/s en is geschikt voor Gigabit netwerken. De doorvoersnelheid is 100mhz. Een CAT6 kabel idem maar haalt een doorvoersnelheid is 250mhz. Een CAT6a kabel haalt 10.000 Mbit/s en is geschikt voor 10-Gigabit netwerken met een doorvoersnelheid van 500mhz. Een CAT7 kabel idem als 6A maar met doorvoersnelheid vanaf 600mhz. Verder is er nog verwarring over FTP en UTP, omdat er oude en nieuwe benamingen zijn. Hieronder een handig tabelletje.

Oude naamNieuwe naamAfscherming kabelAfscherming aderparen
UTPU/UTPgeengeen
STPU/FTPgeenfolie
FTPF/FTPfoliegeen
S-STPS/FTPvlechtwerkfolie
S-FTPSF/UTPfolie, vlechtwerkgeen

Uw grondkabel online kopen

Grondkabel koopt u online bij Allekabels. U bij ons terecht voor alle types en lengtes, al dan niet los of op rol. Bij Allekabels helpen wij u graag bij de juiste aankoop. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over grondkabels of de bezorging? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het product bestelt dat u zoekt.

Klantenservice & Informatie