Overige Producten 
Kabels 
Account  

Compressor

Toepassing van de compressor en uitvoeringen

De toepassingen zijn legio. Oppompen van luchtmatrassen, springkussens, banden en dergelijke. Schoonblazen van voorwerpen waar hardnekkig vuil op zit. In auto-omgeving kunt u hem ook gebruiken voor het los- en vastdraaien van wieldoppen of als verfspuit met het juiste mondstuk. In de zelfbouw kunt u met een compressor onder andere spijkers schieten, zandstralen, hak- en breekwerkzaamheden doorvoeren, slijpen en boren. Eigenlijk gaat het, qua principe, steeds om een perslucht compressor die door er een ander mondstuk op te zetten een andere functie krijgt. De ene keer gebruikt u hem dan bijvoorbeeld als verfspuit, de andere keer als blaaspistool en weer een andere keer als boormachine. Er zijn tal van compressoren op de markt, ieder met specifieke kenmerken. Deze worden bepaald door het doel waarvoor de compressor wordt gebruikt. Voor elk doel moet er op de compressor slang een ander mondstuk worden geplaatst. Zo is er een diversiteit aan mondstukken; bandenvulpistool, slagmoersleutel, ratelsleutel, verfspuit, luchtpistool, zandstraler, beitelhamer, tacker oftewel nietpistool en meer. Omdat de druk bij het begin van het gebruik te hoog is, is een reduceerventiel aanwezig waarmee die druk dan omlaag geregeld wordt. Vervolgens kan men instellen welke werkdruk gewenst is. Een veiligheidsventiel voorkomt overdruk.

Techniek achter de compressor

Een compressor is een apparaat dat lucht samenperst oftewel comprimeert. Een elektromotor drijft via een V-vormige snaar, kortweg V-snaar, een pomp aan. Die pomp heeft, net als een auto, zuigers die de lucht de tank inzuigen en samenpersen. De aangezogen lucht wordt met een luchtfilter gezuiverd. Door het comprimeren wordt de samengeperste lucht warm. Deze lucht wordt vervolgens gekoeld, maar daarbij ontstaat wel condens, vanwege de vochtigheid in de lucht. De samengeperste lucht wordt met een droger na-gedroogd en met een luchtfilter gefilterd. Omdat compressoren met olie gesmeerd worden bevat het neergeslagen condenswater tevens olie. Dit mengsel wordt met een scheider afgevoerd. Om de compressor te gebruiken wordt een slang met mondstuk aangesloten op de luchtaansluiting. Via de bediening van het mondstuk bepaalt gebruiker de hoeveelheid benodigde perslucht. Van te voren heeft de gebruiker de druk ingesteld waarbij de compressor moet afslaan en de druk waarbij die weer moet aanslaan.

Koopcriteria

Belangrijk is om een idee te hebben van hoe lang u van plan bent om een compressor aan één stuk te gebruiken. Dit hangt natuurlijk af van het doel waarvoor u het apparaat wilt gebruiken. Naarmate u het apparaat langer gebruikt wordt de druk in de compressortank lager. Wilt u een constante druk houden over langere tijd, neem dan een uitvoering met grote(re) tankinhoud. Gaat u voor mobiliteit, neem dan een variant met kleine(re) tankinhoud. Naast oliegesmeerde compressors, die olieverversing nodig hebben en kunnen lekken tijdens transport, bestaan ook olievrije uitvoeringen die weliswaar onderhoudsvrij zijn maar wel meer geluid maken. We hebben daarnaast zelfs een oplaadbare compressor in miniformaat!

Selectiecriteria

Er zijn nog andere keuzecriteria. Zoals de luchtdruk in bar of het Engelse pound per square inch, psi. Dan is er nog het aanzuigvermogen in liters per minuut, l/min, of in het Engelse cubic feet per minute, cfm. Belangrijker nog is het debiet, oftewel de effectieve weggepeste lucht aan het mondstuk. Dit wordt eveneens in l/min of cfm uitgedrukt. De luchtdruk geeft aan hoe krachtig de compressor is en bepaalt daarmee het toepassingsgebied. Het aanzuigvermogen geeft aan hoe snel het apparaat de lucht aanzuigt en dus ook uiteindelijk beschikbaar stelt aan het mondstuk. Het vermogen van de compressor wordt uitgedrukt in pk oftewel paardenkracht, net als bij de auto, of in Watt. Het aantal toeren van de motor wordt weergegeven in rotations per minute oftewel rpm, hoe meer toeren hoe krachtiger. De stroomsterkte van het apparaat is eveneens een maat voor de kracht van de elektromotor en dus daarmee de compressor. Ook de afmetingen en het gewicht kunnen keuzecriteria zijn.

Compressor onderdelen

Compressoren bestaan uit onderdelen en hebben accessoires nodig om ermee te kunnen werken. Het belangrijkste onderdeel is toch wel het mondstuk. Zo vindt u in onze catalogus de volgende compressor mondstukken voor de meest gangbare klussen: slagmoersleutel, luchtpistool al dan niet met drukmeter en verfspuit oftewel spuitpistool. Daarnaast zijn de slangen ook los verkrijgbaar of met koppeling. We hebben eveneens slangenhaspels en haspelwagens. Ook vindt u bij ons losse koppelingen, luchtdrukmeters, drukregelaars, bandenspanningsnaalden, klemmen en springveren. Eveneens voor een olie smeerpot en olie kunt u bij ons terecht. Maar ook aan een belangrijk compressor accessoire voor veiligheid ontbreekt het niet bij Allekabels. Namelijk het mond beschermende luchtmasker met 2 filters, waarbij de filters tevens los verkrijgbaar zijn.

Veiligheid

Perslucht is lucht met hoge snelheid en daardoor kracht welke lichamelijk letsel kan veroorzaken. Dus veiligheid verdient veel aandacht. Lucht onder hoge druk kan verschillende letsels veroorzaken, zoals huidbeschadiging, snijwonden en oog-/gehoorbeschadiging. Waardoor wordt dat dan veroorzaakt? Gehoorbeschadiging komt doordat het geluidsniveau van een compressor om en nabij de 20 dBA ligt oftewel een laagvliegend vliegtuig! Dus gehoorbeschermers zijn zeker geen overbodige luxe. Door de enorme blaaskracht wordt ook vuil rond geblazen die dan in de ogen terecht komt en vanwege de kracht waarmee dat gebeurt, oogbeschadigingen veroorzaakt. Maar omdat het vuil als een soort schuurpapier werkt veroorzaakt het eveneens huidbeschadigingen. Het rond geblazen vuil wordt overigens ook ingeademd door uzelf en omstanders. Daarom is het goed dat allen beschermkapjes met filters hebben die de mond en neus bedekken, zodanig dat er nog geademd kan worden.

Veiligheid - vervolg

Zorg altijd dat de slang goed vastzit, want een losschietende slang gaat vanwege de druk waarmee de lucht er doorheen geperst wordt, zwepend heen en weer slaan. Hierdoor loopt u in het ‘gunstige geval’ pijnlijke klappen op, maar als u pech heeft kunt u een dodelijke klap krijgen. Onderschat niets aan een perslucht compressor! Veiligheid staat voorop: veiligheid voor alles! Let daarom op dat de druk van de compressor niet te groot is voor de slang en zorg ervoor dat de slang stevig in de nippel steekt of goed gekoppeld is voordat u gaat beginnen. Zorg er bovendien ook voor dat de slang niet in aanraking kan komen met scherpe materialen. De controle van voorgaande punten moet een automatisme worden. Het aanbrengen of de aanwezigheid van een luchtzekering of veiligheidsventiel is eveneens een goede preventie. Bij een dergelijke zekering/ventiel stopt de luchttoevoer onmiddellijk na een plotselinge toename van de doorstroming van de lucht.

Onderhoud

Zeker bij compressoren is het een must dat altijd de stekker wordt uitgetrokken voor het onderhoud, omdat het apparaat anders spontaan aan kan slaan. Zoals we gezien hebben wordt de verwarmde perslucht gekoeld door een koeler. Echter de aangezogen lucht is niet vrij van stofdeeltjes, waardoor koelervervuiling kan optreden. Hierdoor wordt de koeling weer enigszins teniet gedaan, oftewel het gaat ten koste van de efficiency van de koeling. Daarom is filtering van die gekoelde perslucht geen overbodige luxe. Maar dat brengt wel filtercontrole enkele malen per jaar en filtervervanging met zich mee. Temeer daar een verstopt filter zelfs drukverlies betekent, logisch want er gaat minder lucht doorheen. Net zoals bij een auto moet worden voorkomen dat er te weinig olie is, waardoor onvoldoende smerende werking is. Hierdoor gaat de kracht van de compressor en daarmee de efficiëntie achteruit. Vergeet ook niet de condens regelmatig af te tappen, anders wordt de samengeperste lucht weer vochtig. En omdat de pomp via een V-snaar door de motor wordt aangedreven, moet altijd gecontroleerd worden of de V-snaar nog op spanning is. Minder spanning betekent minder kracht.

Uw compressor online kopen

Een compressor koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over compressoren of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie