Een PAR lamp als verlichting is een eenvoudige en betaalbare oplossing voor veel gelegenheden. Dat geldt niet alleen voor podia, hetgeen de oorspronkelijke toepassing was, maar ook voor heel veel andere plekken en gelegenheden waar u een heldere verlichting met focus nodig heeft. Betaalbaar, omdat alleen de lichtbron zelf bij vervanging iets duurder is, maar niet de behuizing. Dit wordt veroorzaakt doordat de lens in de lamp is ingebouwd en niet in de behuizing zit. De metalen behuizing van de PAR lamp bevat een zogenoemde persglaslamp in verschillende maten, van PAR 16 lamp via PAR 36 lamp tot PAR 64 lamp. Zowel de PAR lamp zelf als de behuizing (ook wel armatuur genoemd) van een PAR-lamp zijn in vele maten beschikbaar. De maatgeving wordt traditiegetrouw aangeduid in achtsten van een inch. PAR 64 heeft bijvoorbeeld een diameter van 8 inch (circa 20 cm).
De lampen zelf zijn verkrijgbaar van 20 Watt tot 1000 Watt en van 6 V tot 230 V. U vindt in ons assortiment zowel de behuizingen, zoals PAR 36 behuizing, als de PAR lampen zelf en verder ook de PAR filterframes. PAR-lampen worden meestal toegepast in groepen van bijvoorbeeld 4 of 6 lampen aan een balk die in z'n geheel opgehangen wordt. Dit zorgt ervoor dat je efficiënt kan opbouwen. Maar ook andere combinaties komen geregeld voor. De afzonderlijke PAR schijnwerpers worden traditioneel verdeeld in very narrow, narrow, medium flood en wide flood. Deze benamingen geven de strooihoek van het licht aan. Voor de PAR lamp zelf is dit minder van betekenis, maar wordt soms toch aangegeven. Op zoek naar een PAR lamp? Dan begint uw zoektocht bij de juiste maten en dat geldt dan met name voor de fitting. We verklaren hierna ook de relatie tussen fitting en resterende afmetingen.
De juiste fitting is afhankelijk van de behuizing die u heeft, in ons assortiment vindt u maten die variëren van E27 tot MR16 en zijn te verkrijgen in diverse lichtsterktes. Allekabels biedt halogeenlampen met de bekende schroeffitting (Edison fitting) aan in de E27 uitvoering. Een E27 PAR lamp heeft een grote fitting en een E14 lamp is een lamp met een kleine fitting. Behalve dit soort schroeffittingen zijn er ook veel modellen met een bajonet of met bipin fitting. Ze worden onderling nogal eens verwisseld bij het bestellen, let dus goed op dat u de juiste fitting kiest. Een hint is de breedte tussen de beide polen, die wordt in het typenummer weergegeven. G4 en GU4 hebben 4mm, GU5.3 en GX5.3 hebben 5.3 mm en GU10 heeft 10mm als tussenruimte. Onderling verschillen ze wel ook nog eens qua lengte van de voetjes. Check dus uw lamp, fitting en bijbehorend typenummer voordat u bestelt!
Veel PAR lampen zijn halogeen lampen. Niet iedereen weet dat een halogeenlamp een verbeterde gloeilamp is. Een halogeenlamp heeft een hogere lichtopbrengst per hoeveelheid toegevoerde energie en gaat ongeveer 2 keer zo lang mee als een normale gloeilamp. Halogeenlampen worden wel heter dan conventionele gloeilampen en als ze met de vingers worden beetgepakt blijven organische resten op de lamp achter. Bij het branden geven die door verkoling bruine vlekken hetgeen de levensduur sterk verkort. De halogeenlamp komt aan zijn naam omdat de ballon van de gloeilamp onder hoge druk is gevuld met gas waaraan een kleine hoeveelheid halogeen (broom of jodium) is toegevoegd. Halogeenlampen worden vaak toegepast op plaatsen waar meer sfeer nodig is of om iets uit te lichten. Tegenwoordig worden halogeenlampen nog vaak gebruikt in spots, zoals 230V met GU-10 lampvoet. De 12V spots worden toegepast waar veilige spanning nodig is zoals in badkamers.
LED PAR lampen zijn tot 90% energiezuiniger dan halogeen PAR lampen en hebben ook een langere levensduur (tot wel 10 keer). Daarbij zijn ze veiliger, omdat er geen warmte gedistribueerd wordt. Ook zijn de LED PAR varianten milieuvriendelijker, aangezien er geen chemicaliën in verwerkt zijn. LED PAR lampen zijn in het algemeen wel iets duurder in de aanschaf dan de andere modellen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de voordelen. Naast halogeen en LED kunt u ook PAR lampen in spaarlampuitvoering kopen. Spaarlampen zijn, net als onder meer tl-lampen, zogenoemde fluorescentielampen. Een nadeel is dat ze in vergelijking met LED erg heet worden, maar minder warm worden dan een gloeilamp. Ze kunnen zelf overigens ook niet goed tegen warmte, gesloten armaturen zijn dan ook niet altijd geschikt voor deze lampen. Kortom: u kiest een spaarlamp vooral wanneer de PAR lamp in een energiezuinige setting gebruikt moet worden. Voor wat betreft kleuren, dimbaarheid etc. geldt hetzelfde als hier bij halogeen PAR lamp wordt vermeld. Raadpleeg steeds de betreffende productpagina voordat u de PAR lamp bestelt.
Elke lichtbron (gloei-, halogeen-, spaar- en LED lamp) heeft een andere lichtopbrengst bij hetzelfde wattage. Hierdoor is het soms lastig om de juiste PAR lamp te kiezen wanneer u een overstap maakt van de ene soort naar de andere soort lichtbron. Om te kunnen vergelijken, zijn de fabrikanten verplicht om de lichtopbrengst in lumen (lm) op de verpakking te zetten. Hoe hoger de lumenwaarde, des te meer lichtopbrengst. Het rendement van een halogeen PAR lamp ligt meestal zo rond de 30% terwijl dit bij een normale gloeilamp slechts tegen de 5% zit. Dit betekent dat 30% van de stroom daadwerkelijk omgezet wordt in licht. Vindt u behalve lichtopbrengst ook de lichtkleur belangrijk? De lichtkleur of kleurtemperatuur van halogeen wordt weergegeven met de Kelvin-waarde (K). Hoe hoger deze waarde, hoe koeler de kleur van het licht. Ook kunt u een keuze maken voor onze dimbare halogeen PAR lampen waarbij u de lichtsterkte kunt aanpassen aan iedere situatie.