Omdat de gloeilamp in 2009 zoveel mogelijk uit de roulatie is genomen, zijn fabrikanten hun best gaan doen om led lampen te maken die hetzelfde gemak bood als het vertrouwde peertje, afgezien van gebruik van de MR16 fitting. Ook was het streven dat lampen als de MR16 led en vergelijkbaar soort licht geven als de lampen die niet meer in de schappen kwamen. Dat is inmiddels goed gelukt. Wegens de doorontwikkeling van MR16 lampen en andere led lampen hebben ze hun directe concurrenten, de spaarlamp en de halogeenlamp ook qua gebruik haast verdrongen van de markt. Dat komt omdat de MR16 led lamp niet alleen een mooi soort licht geeft, maar ook nog eens tachtig tot negentig procent minder stroom verbruikt dan een ouderwetse gloeilamp. Goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee. De MR16 lamp is een led lamp. Bij de uitgebreide beschrijving van de MR16 lampen op Allekabels.nl kunt u zien in hoeverre ze overeenkomen qua licht met de ouderwetse gloeilamp.
De afkorting led staat voor Light Emitting Diode. Een MR16 led lamp is daarmee een halfgeleider. Hij geeft licht af als er stroom doorheen wordt gestuurd. Kenmerkend voor MR16 lampen is het zogenoemde effectiviteitspercentage. Dat is de hoeveelheid stroom die wordt omgezet in licht. Een groot probleem bij oudere lampen is dat dit percentage vaak nogal laag is. Het grootste gedeelte wordt juist omgezet in warmte. Niet voor niets heette een gloeilamp een gloeilamp. U kon er uw vingers aan branden. Kenmerkend voor een MR16 lamp is juist dat deze heel weinig van de stroom in warmte omzet. Maar liefst 80 procent van de stroom wordt gebruikt voor licht. Bij een gloeilamp was dit 10 procent. U kunt een MR16 lamp dan ook rustig aanraken zonder u te verbranden. Een ander groot voordeel van de MR16 lamp is het aantal branduren. Bij een gloeilamp was dit relatief kort. Zo`n 1000 uur. Een spaarlamp gaat zo`n 10.000 uur mee. Een led lamp houdt het vaak zo`n 50.000 uur vol. Bij normaal gebruik is dat soms wel tien jaar. MR16 led lampen zijn wat duurder om te kopen, maar als je dit afzet tegen de levensduur zijn ze juist erg goedkoop.
De meeste mensen zijn gewend om de lichtsterkte aan te geven in Watt. Dat was de gebruikelijke manier om de lichtsterkte aan te geven bij gloeilampen. Maar eigenlijk is dit technisch onjuist. Watt is namelijk een benaming voor elektrisch vermogen, niet van de lichtsterkte. Vandaar dat de term `lumen` is uitgevonden. Die wordt tegenwoordig standaard gebruikt om voor MR16 lampen de lichtsterkte aan te geven. Gelukkig kunt u op de meeste verpakkingen van lampen nog beide benamingen vinden. Dus in watt en in lumen. Om een beetje te vergelijken: 100 lumen komt ongeveer overeen met 15 watt. 1000 lumen is ongeveer 75 watt. MR16 lampen kunt u kopen in een uiteenlopende hoeveelheid lumen. Aangezien het om spotjes gaat, is de lichtsterkte bij MR16 lampen vaak wel wat lager. Omdat u meestal verschillende MR16 lampen vlak naast elkaar gebruikt, heeft u toch voldoende licht in je keuken of huiskamer.
Bij het kopen van een MR16 lamp is de lichtkleur erg belangrijk. Oudere modellen led lampen hadden vaak de neiging om kil, wit licht te geven. Gelukkig is de nieuwe generatie MR16 led lampen beschikbaar in uiteenlopende lichtkleuren. Het meest gebruikelijke is een MR16 lamp met warm wit licht. Daarnaast is een MR16 lamp bij uitstek geschikt voor sfeerlicht. Om dit te versterken kunt u ook een MR16 led lamp dimbaar kopen. U kunt dan zelf de lichtsterkte bepalen. Op allekabels.nl kunt u naast warm wit, ook gekleurd licht en neutraal wit licht kopen. Neutraal wit is wat sterieler, maar is wel weer heel bruikbaar voor in een werkomgeving.
Één van de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een MR16 lamp is de breedtehoek. Ook wel stralingshoek genoemd. Dit is een punt dat vaak over het hoofd wordt gezien. De MR16 is een typische plafond- of vloerlamp. Daarbij is de hoek waarin het licht wordt verspreid natuurlijk erg belangrijk. Er is een zeer uiteenlopende hoeveelheid MR16 modellen, waarin de breedtehoek sterk verschilt. Van tien graden tot veertig graden. Het verschil zult u duidelijk merken. Vaak is er ook een connectie tussen de breedtehoek en het aantal lumen. Hoe groter de stralingshoek is, hoe meer lumen u nodig heeft om het beschenen lichtvlak goed te belichten. Het voordeel is dat u met weinig lumen en een kleine breedtehoek toch helder licht kunt hebben op een klein oppervlak.