"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

USB 3.0 Kabel

USB C adapter - Allteq
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 4,29
USB C verloopstekker - Allteq
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 6,39
USB kaartlezer - Nedis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 13,79
USB 3.0 naar DVI adapter - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 54,99
USB 3.0 naar VGA adapter - Cablexpert
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 17,99
USB 3.0 naar VGA adapter - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 44,99
USB 3.0 multiport adapter - Dell
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 216,00
Keystone - USB 3.0
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 13,79
Keystone - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 12,89

De voordelen van een USB 3.0 kabel

Deze kabel wordt in de computertechniek veel gebruikt voor het aansluiten van randapparatuur. De USB 3.0 kabel is een universele aansluiting met veel mogelijkheden. De norm voorziet in verschillende soorten stekkers. De kleine microstekker is door zijn kleine vormfactor een bijzondere populaire connector voor mobiele apparaten. Daardoor is deze terug te vinden als laad- en data-aansluiting op tal van smartphones. Op computers en laptops wordt vaak de standaard of USB-A connector gebruikt. Dit is een kleine platte stekker die goed in de hand ligt en daardoor eenvoudig in gebruik is. Een groot voordeel van een USB 3.0 kabel is dat het een aangesloten apparaat van voedingsspanning kan voorzien. Denk hierbij aan een scanner en een externe harde schijf. Door deze eigenschap is het niet meer nodig om deze apparaten via een aparte voedingskabel van spanning te voorzien. Het apparaat heeft een USB 3.0 kabel die zowel voor datatransport als voor voedingsspanning zorgt. De techniek biedt ook de mogelijkheden om via een hub meerdere apparaten op één poort aan te sluiten.

Normen: wat zijn de verschillen?

De wat oudere en meest bekende versie 2.0 biedt een snelheid van 480 Mb/s (megabit per seconde). Dit is ruim voldoende voor randapparatuur die geen hoge snelheid vereist. Denk hierbij aan een keyboard, muis en handscanner. Deze apparaten worden daarom uitgerust met de goedkopere 2.0 aansluiting. Gelukkig is een apparaat dat uitgerust is met versie 2.0 ook compatibel met de nieuwe 3.0 aansluiting. U kunt het snoer van een apparaat met USB 2.0 gewoon in een 3.0 aansluiting steken. Het apparaat zal normaal functioneren en met een maximale overdrachtssnelheid van 480 Mb/s werken. De nieuwere en snellere 3.0 norm kan met een veel hogere overdrachtssnelheid werken. Theoretisch kan hiermee een snelheid van 5 Gb/s (gigabit per seconde) gehaald worden. Dit is ruim tien keer zo snel als de maximale snelheid van versie 2.0. Deze hogere snelheid maakt vooral bij het gebruik van een externe harde schijf een groot verschil.

USB 3.0 kabel kopen

Apparatuur wordt vaak standaard geleverd met een USB 3.0 kabel. Dit is meestal een korte kabel en dat is niet altijd even handig. Als u een apparaat verder van uw laptop of pc wilt opstellen, dan heeft u een langere kabel nodig. De eenvoudigste stap is het kopen van een USB 3.0 verlengkabel. U steekt de bij het apparaat geleverde kabel in het apparaat. Daarna steekt u de platte stekker in de contrastekker van de verlengkabel en steekt u het andere uiteinde van de verlengkabel in uw laptop of pc. Het is ook mogelijk om een vervangende 3.0 kabel te kopen. Let hierbij wel goed op dat u een kabel koopt met een stekker die in de randapparatuur past. In de praktijk worden hier verschillende 3.0 stekkers voor gebruikt. U kunt de stekker van de bij uw apparaat meegeleverde USB 3.0 kabel vergelijken met de stekkers van de USB 3.0 kabel op onze website, dit om er zeker van te zijn dat u de juiste bekabeling bestelt.

Verschil met versie 2.0

Een USB 3.0 kabel heeft meer aders dan een versie 2.0 kabel. Hierdoor is het noodzakelijk dat de bijbehorende stekker meer aansluitcontacten heeft. De platte USB 3.0 A stekker is hiervoor uitgerust met een aantal extra contacten die bijna onzichtbaar achter in de stekker zijn geplaatst. Een 3.0 stekker kan gewoon in een 2.0 aansluiting gestoken worden en andersom. Houd er wel rekening mee dat de maximale snelheid wordt beperkt door de laagste norm in de keten. In dit geval is dat versie 2.0 dat de maximale snelheid tot 480 Mb/s beperkt. De tweede veel gebruikte kabelstekker is de micro 3.0 aansluiting. Deze stekker is net zo dun als de standaard USB 2.0 stekker die veel bij Android smartphones gebruikt wordt. Een in het oog springend detail is dat deze microstekker ongeveer drie keer zo breed is als de versie 2.0 microstekker. De derde veel gebruikte stekker is de USB 3.0 B stekker. Dit is de opvolger van de vierkante 2.0 B stekker. De 3.0 B stekker is een stuk hoger dan de USB 2.0 voorloper.