Karaoke set: hoe werkt het?

  Karaoke is een Japans woord en betekent zoveel als “leeg orkest”, volgens Wikipedia. Dat klopt niet helemaal, het gaat om een orkestband zonder zang. Het orkest is dus wel degelijk aanwezig en het is de bedoeling dat u uw eigen zangkunsten door middel van de karaoke set hieraan toevoegt. Omdat niet van elk populair nummer een versie zonder vocalen verkrijgbaar is, wordt er in dat geval door de karaoke set een technisch foefje toegepast. Hierbij wordt het stereosignaal zo bewerkt (door middel van het gebruik van faseverschillen), dat het zanggedeelte zichzelf als het ware verwijdert uit het geluidsbeeld. Een beetje technisch verhaal, maar het werkt. Let wel: bij een stereosignaal. Bij een monosignaal ontkomt u niet aan een ingewikkelde digitale bewerking middels audiosoftware.

  Met of zonder microfoon?

  Elke karaoke set in ons assortiment werkt op basis van het verwerken van een stereosignaal. U sluit de originele geluidsbron, bijvoorbeeld een dvd speler of tablet, via een stereoplug en/of 2 cinch monopluggen aan. Vervolgens wordt het geluidssignaal door de mixer bewerkt en gemengd met de signalen van de microfoons. De meeste sets bieden de mogelijkheid om 2 microfoons aan te sluiten. Veel sets worden geleverd met 2 microfoons. Er is echter ook een afzonderlijke categorie karaoke set zonder microfoons. U kunt deze karaoke microfoons vervolgens afzonderlijk bestellen, zodat de karaoke set precies op uw wensen is afgestemd.

  Karaoke set kopen met of zonder versterker

  Een karaoke set wordt ook wel eens betiteld als “meezingversterker”, maar daarbij zit een addertje onder het gras. Een karaoke set heeft maar zelden een versterker aan boord, behalve dan de microfoon- en ingangssignaalversterkertjes. U zult echter geen geluid horen, als u het uitgangssignaal van de mixer niet aansluit aan een versterker met boxen. Versterking voor een karaokemixer kan van alles zijn. U kunt een compleet PA setje aansluiten waarmee u een kleine zaal van geluid kunt voorzien. U kunt echter net zo goed een pc speaker set gebruiken wanneer u enkel de huiskamer van geluid wil voorzien. Het ligt er dus maar aan hoe beroemd u wil worden en hoe hard u gehoord wil worden in de buurt …

  Video en tekst

  Behalve het geluid speelt ook beeld een grote rol. De tekst moet immers meegezongen worden en maar weinigen kennen veel teksten uit hun hoofd. Karaoke ondersteunt daarom ons geheugen, zeker als het al iets later is. De teksten van de liedjes worden om die reden toegevoegd aan de videoclip van het liedje dat tijdens de sessie wordt gebruikt. Dat kan een dvd, een Blu-ray of zelfs een oude videotape zijn. Steeds vaker wordt het ook afgespeeld vanaf pc of tablet. Het videosignaal wordt in ieder geval door de karaoke set normaliter niet meer bewerkt, het wordt enkel doorgelust.