"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Gaming headset

Jack Verlengkabel - Allteq
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 6,39

Soorten gaming headset

Gaming headsets hebben voor een aansluitplug die één van de drie varianten kan zijn:

  • 3,5 mm buisvormige jackplug, mini-jack of klink-steker;
  • 6,3 mm jackplug;
  • een platte rechthoekige USB-aansluiting.
Er is ook nog een draadloze uitvoering waarbij het basisstation, het zend/ontvangststation, met een USB-adapter op de computer wordt aangesloten. Er zijn verder uitvoeringen met een microfoon met ingebouwd plopfilter, om ‘ploppen’ tijdens het spreken van de ‘p’ tegen te gaan. Ook bestaan er gaming headsets met microfoons die de ruis onderdrukken met het gangbare Dolby noise reduction systeem of zelfs beschikken over noise cancelling, waarmee het omgevingsgeluid grotendeels opgeheven wordt. Belangrijk is het verschil in batterijduur bij draadloze gaming headsets. Deze is afhankelijk van de stroom, die bepaald wordt door hoever de volumeknop wordt opengezet en de impedantiewaarde. Goede waarden voor gaming headsets zijn: > 60 Ohm impedantie, gevoeligheid > 90 dB en een max. belastbaarheid van > 100 mW. Omdat iedere fabrikant van gameconsoles, zoals Playstation met PS3 en PS4 of Xbox One bijvoorbeeld, zijn eigen gaming headset op de markt brengt, hebben we diverse modellen in het assortiment: gaming headset PC, gaming headset PS4, gaming headset Xbox One, gaming headset PS3.

De techniek achter de gaming headset

Wie dacht dat een gaming headset niet meer is dan en koptelefoon met een microfoontje heeft het mis. De geavanceerde gaming headsets hebben DTS (Digital Theatre System) aan boord. Dat is een surround sound bioscoop audiosysteem: een meerkanaals systeem waarmee audio driedimensionaal weergegeven wordt voor een echt surround effect. In 1993 voor het eerst te horen in de speelfilm Jurassic Park heeft dit systeem een plaats veroverd in de huiskamer. Niet alleen audio-/video-apparatuur is er tegenwoordig van voorzien, ook diverse gaming headsets. Dan is er ook nog de draadloze spelcomputer headset, de wireless gaming headset variant, die op batterijen werkt en een zend/ontvangststation erbij heeft. Een dergelijk basisstation is een apparaatje met meestal een schotelachtige vorm, waarin een sprietantenne steekt. Het werkt op de bekende licentievrije 2,4 GHz en 5 GHz banden, waarop geen omroepen uitzenden of anderszins in gebruik zijn. In de praktijk worden deze frequentiebanden in de ether uitsluitend gebruikt voor draadloze apparatuur: draadloze muizen en toetsenborden, beveiligingscamera’s, smartphones, hoofdtelefoons etc. Moderne gaming headsets hebben de mogelijkheid om met een druk- of schuifschakelaartje op de hoofdtelefoon tussen de beide banden te schakelen oftewel switchen.

Specificaties van headsets voor gaming

Bij gaming headsets wordt het frequentiebereik vermeld en dat is standaard het gehoorbereik van een volwassene, tussen 20 Hz (de lage tonen en) en 20 kHz (de hoge tonen). Een gangbare waarde voor de impedantie oftewel wisselstroomweerstand of dynamische weerstand van een hooftelefoon is veelal 32 Ohm en van de microfoon 2200 Ohm. Die impedantie is een maat voor de belastbaarheid van de versterker op de geluidskaart. Een hogere weerstand is niet erg, een lagere wel omdat dan meer stroom getrokken wordt, waardoor de koptelefoon beschadigd kan raken of de geluidskaart. Gevoeligheid zegt iets over de hoeveelheid geluidssterkte van de koptelefoon. Het wordt uitgedrukt in SPL/1 mW oftewel Sound Pressure Level per 1 mW vermogen, waarbij 1 mW gelijk is aan 1/1000ste van een Watt. 90 dB/1 mW geeft een geluidsdruk van 90 decibel bij 1 mW vermogen, dat voor Hifi een goede waarde is. De combinatie van impedantie en gevoeligheid is een maat voor de effectieve geluidssterkte op de koptelefoon. Impedantie is het gebruikte versterkervermogen en gevoeligheid het in geluid omgezette vermogen. De maximale belastbaarheid is het vermogen dat de koptelefoon langere tijd kan hebben zonder kapot te gaan en wordt uitgedrukt in milliwatts. Hoe hoger de waarde hoe belastbaarder.