Kabels 
Overige Producten 
Account  

Gaming headset


De techniek achter de gaming headset

Wie dacht dat een gaming headset niet meer is dan en koptelefoon met een microfoontje heeft het mis. De geavanceerde gaming headsets hebben DTS oftewel Digital Theatre System aan boord. Dat is een surround sound bioscoop audiosysteem: een meerkanaals systeem waarmee audio driedimensionaal weergegeven wordt voor een echt surround effect. In 1993 voor het eerst te horen in de speelfilm Jurassic Park heeft dit systeem een plaats veroverd in de huiskamer. Niet alleen audio-/video-apparatuur is er tegenwoordig van voorzien, ook diverse gaming headsets. Dan is er ook nog de draadloze spelcomputer headset oftewel wireless gaming headset variant, die op batterijen werkt en een zend/ontvangststation erbij heeft. Een dergelijk basisstation is een apparaatje met meestal een schotelachtige vorm, waarin een sprietantenne steekt. Het werkt op de bekende licentievrije 2,4 GHz en 5 GHz banden, waarop geen omroepen uitzenden of anderszins in gebruik zijn. In de praktijk worden deze frequentiebanden in de ether uitsluitend gebruikt voor draadloze apparatuur: draadloze muizen en toetsenborden, beveiligingscamera’s, smartphones, hoofdtelefoons etc. Moderne gaming headsets hebben de mogelijkheid om met een druk- of schuifschakelaartje op de hoofdtelefoon tussen de beide banden te schakelen oftewel switchen.

Specificaties van headsets voor gaming

Bij gaming headsets wordt het frequentiebereik vermeld en dat is standaard het gehoorbereik van een volwassene, tussen 20 Hz oftewel de lage tonen en 20 kHz oftewel de hoge tonen. Een gangbare waarde voor de impedantie oftewel wisselstroomweerstand of dynamische weerstand van een hooftelefoon is veelal 32 Ohm en van de microfoon 2200 Ohm. Die impedantie is een maat voor de belastbaarheid van de versterker op de geluidskaart. Een hogere weerstand is niet erg, een lagere wel omdat dan meer stroom getrokken wordt, waardoor de koptelefoon beschadigd kan raken of de geluidskaart. Gevoeligheid zegt iets over de hoeveelheid geluidssterkte van de koptelefoon. Het wordt uitgedrukt in SPL/1 mW oftewel Sound Pressure Level per 1 mW vermogen, waarbij 1 mW gelijk is aan 1/1000ste van een Watt. 90 dB/1 mW geeft een geluidsdruk van 90 decibel bij 1 mW vermogen, dat voor Hifi een goede waarde is. De combinatie van impedantie en gevoeligheid is een maat voor de effectieve geluidssterkte op de koptelefoon. Impedantie is het gebruikte versterkervermogen en gevoeligheid het in geluid omgezette vermogen. De maximale belastbaarheid is het vermogen dat de koptelefoon langere tijd kan hebben zonder kapot te gaan en wordt uitgedrukt in milliwatts. Hoe hoger de waarde hoe belastbaarder.

Soorten gaming headsets

Gaming headsets hebben voor een aansluitplug die één van de drie varianten kan zijn:
  • 3,5 mm buisvormige jackplug, mini-jack of klink-steker;
  • 6,3 mm jackplug;
  • een platte rechthoekige USB-aansluiting.
Er is ook nog een draadloze uitvoering waarbij het basisstation, het zend/ontvangststation, met een USB-adapter op de computer wordt aangesloten. Er zijn verder uitvoeringen met een microfoon met ingebouwd plopfilter, om ‘ploppen’ tijdens het spreken van de ‘p’ tegen te gaan. Ook bestaan er gaming headsets met microfoons die de ruis onderdrukken met het gangbare Dolby noise reduction systeem of zelfs beschikken over noise cancelling oftewel tegengeluid, waarmee het omgevingsgeluid grotendeels opgeheven wordt. Belangrijk is het verschil in batterijduur bij draadloze gaming headsets. Deze is afhankelijk van de stroom, die bepaald wordt door hoever de volumeknop wordt opengezet en de impedantiewaarde. Goede waarden voor gaming headsets zijn: > 60 Ohm impedantie, gevoeligheid > 90 dB en een max. belastbaarheid van > 100 mW. Omdat iedere fabrikant van gameconsoles, zoals Playstation met PS3 en PS4 of Xbox One bijvoorbeeld, zijn eigen gaming headset op de markt brengt, hebben we diverse modellen in het assortiment: gaming headset PC, gaming headset PS4, gaming headset Xbox One, gaming headset PS3.

Een kleine duik in de virtuele wereld van de gamers

Het spelen van computerspellen vind plaats op verschillende niveaus oftewel levels, letterlijk en figuurlijk. Retro gamers spelen de spellen nog op oude computers of hebben naboots software oftewel emulatoren op hun moderne PC. Hier kan ook een virtuele omgeving, een zogenaamde virtual machine, voor worden gebruikt die dan een besturingssysteem als Windows, Apple of wat dan ook nabootst. Een populair open source voorbeeld is Virtualbox. Hiermee kunt u dan op uw Windows 10 bijvoorbeeld Windows XP draaien en daarmee uw oude games. Gamers van moderne spelen geven de voorkeur aan online spelen, solo of in teamverband. Daarbij zijn er diverse varianten: PvP oftewel player versus player, PvE of ook player versus environment en RP oftewel Roleplay dat lijkt op PvE, maar waarbij de gamer tevens een personage met een rol aanneemt. Wanneer gamers massaal met elkaar gamen via internet in de RP mode, heet dat massively multiplayer onine role playing game oftewel MMORPG. Een populair voorbeeld is natuurlijk de klassieker World of Warcraft. Buiten het spelen van games op de computer of online, zijn er ook evenementen waar duizenden gamers tegelijk tegen elkaar spelen via een groot lokaal netwerk oftewel local area network, daarvandaan beter bekend als LAN-parties. Een goede gaming headset maakt deze ervaringen helemaal af.

Uw gaming headset online kopen

Een gaming headset koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een gaming headset of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.