Kabels 
Overige Producten 
Account  

Headset

Smartphone headset, koptelefoon, hoofdtelefoon, oordopjes

Een smartphone headset moet aan andere eisen voldoen dan een computer headset. We zullen hier voor een beter begrip van de onderlinge verschillen eerst de termen koptelefoon/hoofdtelefoon en ook de term oordopjes nader uitleggen. Oordopjes zijn letterlijk dopjes met piepkleine luidsprekers die u in uw oren stopt. In principe worden deze dopjes een smartphone headset genoemd als er ook een microfoon geïntegreerd is. Voor een koptelefoon dan wel hoofdtelefoon geldt eigenlijk hetzelfde: komt er een microfoon aan te pas, dan is het een headset. Kan zo’n headset met microfoon ook nog eens op een zo handig mogelijk wijze samenwerken met een smartphone, dan spreken we van een smartphone headset. Na het lezen van bovenstaande mag duidelijk zijn dan hier nogal eens verwarring over ontstaat. In de praktijk worden de begrippen dan ook met regelmaat door elkaar gebruikt.

Welke headset kiezen?

Om de juiste smartphone headset te kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Behalve verschillen zijn er ook overeenkomsten. Vrijwel alle smartphone headsets die u hier aantreft, beschikken naast een set luidsprekers ook over een microfoon. Niet meer dan logisch, om te kunnen bellen moet u uiteraard niet enkel luisteren maar ook spreken. De volgende overweging die u kunt maken bij de keuze voor een smartphone headset is in welke situatie of omgeving u hem wil gebruiken. We bespreken hierna 3 van die typische situaties afzonderlijk: game, sport en office. Vervolgens gaat u kiezen welk soort geluid u prettig vindt en daarna komt er een stukje techniek om de hoek kijken. Dat laatste bijvoorbeeld betreft de keuze tussen een bekabelde set of een Bluetooth smartphone headset.

Smartphone headsets om te gamen

De meeste mensen die een headset gaan gebruiken om thuis te gamen, zullen een koptelefoon of hoofdtelefoon hiervoor kiezen. Echter: bent u onderweg of heeft u gewoon zin om even op uw mobiel een spelletje te spelen, dan kunt u met een kleine smartphone headset met oordopjes prima uit de voeten om te gamen. In principe is een headset met microfoon hiervoor niet altijd nodig, de meeste spelletjes op een telefoon speelt u zonder spraak. De speakers in de smartphone headset zijn natuurlijk wel nodig en over het algemeen zijn deze van goede kwaliteit. Toch zijn er ook wat nadelen. U zult het omgevingsgeluid met een smartphone headset met oordopjes niet volledig kunnen wegfilteren, hetgeen ook geldt voor de uitvoering die u middels een clip aan een enkel oor bevestigt. Iets waar u tegenwoordig op kunt letten bij de aanschaf van een smartphone headset is of de units ook geschikt zijn voor gebruik met een VR bril, een virtual reality bril. VR is immers bezig met een snelle opmars, ook bij mobiel gebruik.

Sporten met je mobieltje

Min of meer geldt voor het sporten met een smartphone headset hetzelfde als voor het gamen met een dergelijke set. U kunt in principe bijvoorbeeld gaan rennen met een koptelefoon met schelpen, maar handig is dat niet. Wanneer u beweegt (en dat doet u immers wanneer u sport), dan kiest u het beste voor een lichte smartphone headset. Een versie met clip aan een oor valt af (letterlijk zelfs), daarmee blijven de zogenoemde oortjes over. De de meeste verstandige keuze voor een smartphone headset is kiezen voor oordopjes. U kunt dan nog overwegen of u de microfoon wel nodig heeft, maar kwaad kan het nooit. Zo kunt u immers onder het sporten gewoon gebeld worden én kunt u zo’n telefoontje ook meteen beantwoorden met een smartphone headset met microfoon.

Office en smartphone headsets

De overwegingen die bij het gamen en het sporten worden gemaakt voor de keuze van een smartphone headset, tellen bij een kantoor- of thuisomgeving nauwelijks mee. U kunt dus op uw werk net zo gemakkelijk voor een stevige, haast lompe koptelefoon met microfoon kiezen omdat u die bijvoorbeeld het beste vindt klinken. Daarmee bereikt u ook nog eens dat u uw huisgenoten of collega’s niet lastig valt met muziek die hoorbaar uit uw smartphone headset knalt. Dit soort uitvoeringen zijn ook handig voor mensen die dopjes in de oren maar vervelend vinden. De juiste term voor luidsprekerdopjes in de oren is in ear. De versies smartphone headset met schelpen heten vervolgens over ear (als ze over de oren vallen) of on ear (als ze losjes op de oren zitten). Zou u verwachten dat versies voor één oor ook een afzonderlijke naam hebben, helaas. Clip on smartphone headset wordt het meest gebruikt.

Mono, stereo, surround

Bepaalde vroeger het aantal luidsprekers mede de kwaliteit van het geluid, tegenwoordig is dat niet meer zo. Wanneer u vroeger een enkele luidspreker had, dan beschikte u over mono sound. Veel beter klonk stereo, dat was geluid uit 2 afzonderlijke speakers links en erecht. Werden meer speakers in stelling gebracht, heette dat quadrofonie (in een opstelling van 4 speakers), later kwamen er opstelling met nog meer geluidsbronnen en dat werd onder de verzamelnaam surround geplaatst. Dit laatste zult u voorlopig bij smartphone headset niet snel zien, maar met de komst van VR brillen met mobieltjes zou dat wel eens kunnen veranderen. Mono en stereo echter zijn gebruikelijk, waarbij mono dus voor de clip on versie en stereo bij de setjes met 2 speakers wordt gebruikt.

Pluggen in je mobieltje

Wanneer u kiest voor een bekabelde smartphone headset, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een 3,5 mm jack plug. Dit is de meest gebruikte aansluiting voor een bekabelde smartphone headset. Deze plug wordt ook wel mini jack genoemd, in tegenstelling tot de gewone jack die te groot is voor een smartphone. Vrijwel elke smartphone heeft een mini jack koppeling, uitzondering vormt eigenlijk enkel Apple, bijvoorbeeld met de iPhone 7 uitvoering. Er zijn ook headsets die een usb koppeling hebben, ook dat kan lastig uitpakken bij een smartphone. Maar het kan dus wel, u ziet het bijvoorbeeld bij headsets die geschikt zijn voor surround, bijvoorbeeld 5.1 of 7,1 surround. Dit soort verbindingen zijn niet te leggen via een gewoon jackkabeltje.

Bluetooth

Mobieltjes beschikken vrijwel zonder uitzondering over Bluetooth. Bluetooth is een draadloze techniek die gebruikmaakt van radiosignalen. Hiermee sluit u uw mobiel zonder kabel aan op de autoradio of aan andere apparatuur. De afstand die overbrugd kan worden, bedraagt zo’n 10 meter, waarbij het niet per se nodig is dat er een zichtverbinding is. Ideaal dus voor wanneer u met een smartphone headset verbinding wil maken met uw mobiel, maar deze niet van zijn plaats kan omdat het apparaatje aan de oplader hangt. Ook veel sporters vinden het fijn dat er geen kabeltje aan de oren bungelt. Ook het aantal grotere en kleine ongelukken die gebeuren doordat mensen over hun kabel struikelen, is de oorzaak de grote populariteit van bluetooth smartphone headsets.

Uw smartphone headset online kopen

Een smartphone headset of tablet headset koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een smartphone headset of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt wanneer u op zoek bent naar een smartphone headset.

Klantenservice & Informatie