De eerste simkaarten, begin jaren negentig, hadden dezelfde afmetingen als een credit card. Omdat in die periode mobiele telefoons steeds kleiner werden had de industrie al snel de behoefte aan een kleinere sim. Enkele jaren later werd dan ook de zogenoemde mini geïntroduceerd. Die had nog maar een fractie van de afmetingen van de eerste modellen. Toch bleek dat nog niet klein genoeg met als gevolg dat in 2003 de micro kaart zijn intrede deed. Dat formaat is tot 2016 het meest gebruikt in mobiele telefoons en sinds 2007 ook in smartphones die tegenwoordig immens populair zijn. In 2012 werd het kleinste type tot nu toe geïntroduceerd; de nanosim. Die wordt sinds 2016 toegepast in de meeste nieuwe smartphones, maar de micro wordt ook nog veel gebruikt. Wanneer u nu een nieuw abonnement afsluit dan is de kans groot dat u van de provider een houder krijgt met daarin een kaartje in drie verschillende maten. Afhankelijk van welke maat in uw smartphone past drukt u de juiste er uit. Koopt u een nieuw toestel en houdt u uw bestaande abonnement dan kan een simkaart knipper uitkomst bieden.
Met de komst van al die verschillende maten ontstond ook de behoefte om van een groter type een kleinere te kunnen maken. Veel mensen proberen dat met behulp van een gewone schaar te doen, zonder simkaart knipper dus. Dat is echter niet verstandig want als het mis gaat dan kan hij onbruikbaar worden. Of, erger, nog, storingen gaan veroorzaken. Als u een kaartje van dichtbij bekijkt dan ziet u dat er een koperen chip op zit. Daarin zit alle informatie over het netwerk en het telefoonnummer en wordt vaak ook gebruikt voor het opslaan van contactgegevens. Het risico dat u daar met een schaar in knipt is te groot om het zomaar even te proberen. Wanneer het mis gaat zult u een nieuwe moeten aanschaffen. Nog los van de kosten betekent dit vaak ook dat u een of meerdere dagen onbereikbaar bent. Een simkaart knipper is het perfecte hulpmiddel wanneer u, bijvoorbeeld, een nano- uit een microsim wilt knippen. U legt het kaartje in de daarvoor bestemde uitsparing, kiest de juiste nieuwe maat en het tangetje doet met een druk op de hendel het precisie knipwerk. Volkomen veilig en zonder risico.
Het is kort al aangehaald maar wanneer u zelf knipt met behulp van een schaar en zonder simkaart knipper kan dat tot storingen leiden wanneer niet met 100% precisie geknipt wordt. Het spreekt voor zich dat die accuratesse met een schaar niet haalbaar is, ook als u een bijzonder vaste hand heeft. Het resultaat van onderzoek naar storingen die bij “handgeknipte” kaarten, waarbij met een schaar in of langs de koperen contacten van de chip is geknipt, is verbluffend. Het kan namelijk leiden tot wegvallende gesprekken en tragere data verbindingen. In sommige gevallen veroorzaakt omdat het toestel geen stabiele verbinding meer met het netwerk kan maken door de schade aan de chip. Daardoor gaat het toestel ook veel vaker communiceren met het netwerk, in een poging de verbinding stabiel te krijgen, waardoor meer stroom verbruikt wordt en de accu sneller leeg raakt. Helemaal vervelend is het feit dat dit type storingen door de meeste helpdesk medewerkers van providers niet direct gekoppeld zullen worden aan een verkeerd geknipte sim. Kortom, een simkaart knipper kan veel ellende voorkomen.
Het moge duidelijk zijn dat een met de simkaart knipper eenmaal kleiner gemaakte sim niet meer in een smartphone past waar een groter model moet. Wanneer u bij het knippen het randje dat er van af kwam bewaard heeft dan zou u dat weer kunnen gebruiken om de geknipte sim, met behulp van een beetje plakband, zijn oude formaat terug te geven. Meestal wordt het geknipte plastic weggegooid en de kans dat het na een of twee jaar, wanneer u een nieuwe smartphone koopt, nog ergens terug te vinden is, is heel klein. Gelukkig is ook daarvoor een oplossing. In onze shop vindt u namelijk enkele speciale adapter setjes. Een set bestaat uit twee houders waarmee u een nanosim weer het formaat van een micro- of minisim kunt geven en een derde houder om een micro weer in een mini te veranderen. Het is dus zeker het overwegen waard om bij de aanschaf van een simkaart knipper ook een adapter setje in uw winkelmand te stoppen.
Wij zijn niet helderziend en de toekomst van de simkaart knipper is dan ook lastig voorspelbaar. Veel kleiner dan het huidige nano formaat lijkt niet mogelijk aangezien de chip nu precies even groot is als de kaart zelf. Feit is wel dat al een tijdje getest wordt met de zogenoemde “soft sim”. Dat is een ingebouwde sim waarmee het ook mogelijk is om van provider te wisselen. In Amerika wordt die al beperkt gebruikt, maar de verwachting is niet dat hij op korte termijn naar Europa komt. Dat betekent dat de behoefte aan simkaart knippers ook nog wel een tijd zal blijven bestaan. En mocht de mobiele industrie toch een nóg kleinere ontwikkelen dan zal ook daarvoor wel weer gereedschap gemaakt worden. Maar dat is en blijft koffiedik kijken.