Overige Producten 
Kabels 
Account  

Camping Stekker

Campingstekker, hoe kies ik er een?

De behoorlijke forse en daarmee robuuste kunststof stekkers die u op de camping gebruikt, worden nog wel eens verwisseld met andere stekkers. Toch is het goed mogelijk om de verschillende types uit elkaar te houden. De bekende blauwe campingstekker heet formeel CEE campingstekker en is van oorsprong een industriële stekker. De internationale normering waar dit type stekker aan ontleend is, wordt IEC 60309 genoemd en de stekkers volgens deze norm zijn verkrijgbaar in 3-, 4- of 5-polige uitvoering. Ze zijn ontworpen voor het gebruik met krachtstroom en zijn daarom ook zo robuust. De campingstekker zoals wij hem kennen is meestal de 3-polige versie. Dit wordt veelal ook “2 polig + aarde” genoemd, maar dat is dus hetzelfde principe. Wij hebben ook 4-polige en 5-polige versies. Deze zult u op de camping zelden aantreffen, wel in andere omgevingen met krachtstroom.

Rode of blauwe campingstekker?

Behalve de toekenning van de diverse polen en de kwaliteit van de kabels wordt ook de kleur van de stekkers bepaald door de CEE normering. Blauw wordt daarbij gebruikt voor het AC net van 230 volt, rood is gereserveerd voor AC 400 volt. De rode stekker met vaak meer dan 3 polen zult u eigenlijk zelden of nooit zien op een camping. De exemplaren die u wel aantreft zijn in principe overkill, krachtstroom op een camping is in ieder geval voor de kampeerders zelf nergens voor nodig. Dat kan natuurlijk wel gelden voor de campingbaas, zeker als hij bijvoorbeeld ook nog een agrarisch bedrijf runt. Soms kan het dus zijn dat van 400 naar 230 Volt moet worden geschakeld. In ons assortiment zijn er onder meer verloopstukken van rood (400 volt) naar blauw (230 volt). Ook vindt u elders op onze site een aparte en zeer complete categorie voor de rode CEE normering die geschikt is voor gebruik met 400 Volt.

Campingstekker: IP44 beschermingsklasse

Over het algemeen is dit type stekker verkrijgbaar in 2 genormeerde beschermingsklassen: IP44 en IP67. De IP codering is een internationale normering en bedoeld voor optimale veiligheid in zogenoemde “vijandige” omgevingen. Dat is lastig voor te stellen op een camping, maar feit is dat op een camping het een komen en gaan is van campers die uw campingstekker kunnen beschadigen. Voor gebruik op de camping volstaat IP44 prima. Het beschermt de campingstekker en campingkabel tegen spitse voorwerpen en tegen beschadiging door gereedschap zoals bijvoorbeeld een schop of campinghamer. Ook kunnen er geen vaste voorwerpen binnendringen groter dan 1 millimeter. Verder bent u met IP44 beschermd als er een plensbui optreedt, waarbij het niet uitmaakt hoe de kabel en de campingstekker zijn gepositioneerd. Let er op dat de zelfsluitende veiligheidsdop niet beschadigd raakt tijdens het verplaatsen. Gebruik de juiste kabel ook wanneer u verlengt en/of verloopt, iets dat op de camping vaak voorkomt.

Standaardlengtes en lengte op maat

In ons assortiment campingstekkers hebben wij diverse campingstekkers met kabel. Daarbij zijn er kabels vanaf pakweg een halve meter tot 50 meter. Dit kan echter voor campinggebruik stevig in de papieren lopen. Meestal gebruikt u dan ook een campingstekker met kabel van 3 meter en koppelt deze aan een stevig waterbestendig verlengsnoer van niet-industriële kwaliteit. Gebruikt u echter inderdaad krachtstroom, dan kan deze laatste oplossing niet gekozen worden. Raadpleeg altijd de betreffende productpagina, omdat lengte van de kabel en de diameter ook bepalend zijn voor de belasting waarmee u deze CEE kabels kunt opzadelen. U kunt ook kijken in ons assortiment CEE kabels en losse campingstekkers en zo zelf de lengte samenstellen die u nodig heeft. Of kijk eens naar onze campingkabel op haspel. Wij hebben deze in diverse uitvoeringen, ook met verloop van 400 V naar 230 V.

Verloopstukken en verdeelkasten

Campingstekkers zijn er in diverse uitvoeringen. Al naar gelang de toepassing moet u een andere campingstekker kiezen. Uiteraard zijn er de campingstekker mannetje en de campingstekker vrouwtje. Verder zijn er diverse koppelstukken, niet alleen voor het verloop van male naar female, maar ook voor het koppelen van meerdere voltages. Ook zijn er splitters om meerdere campingaansluitingen te koppelen. Ten slotte hebben wij een ruim assortiment aan camping verdeeldozen en camping verdeelkasten. Met deze handige oplossingen voor al uw campingproblemen sluit u moeiteloos meerdere gasten aan op de stroomvoorziening. Ze zijn er in de vorm van een verdeeldoos en in de vorm van een verdeelkast, bijvoorbeeld voor wandmontage.