Kabelmantel is een verzamelnaam voor materiaal waarmee u snoeren eenvoudig kunt bundelen. Denk hierbij aan alle aansluitsnoeren van een pc, een mediacenter of een home entertainment systeem. Het zorgt ervoor dat alle bekabeling van uw apparatuur netjes in één bundel zit, die u in één keer kunt vastzetten of wegwerken. Dit is niet alleen visueel prettig, maar verhoogt ook de veiligheid omdat u of anderen niet over losse snoeren kunnen struikelen. Voordat u gaat bestellen, is het belangrijk om de eigenschappen en de voor- en nadelen van verschillende soorten mantel te kennen. Op deze manier voorkomt u frustraties en bestelt u bij ons meteen de soort die het beste bij uw situatie past. Daarnaast is het slim als u van tevoren de huidige bekabelingssituatie goed in kaart brengt. Voor het kiezen van de juiste soort mantel is het belangrijk om te weten of alle kabels die u wilt bundelen van begin tot einde gebundeld kunnen worden of dat u op verschillende plaatsen kabels wilt kunnen uitsplitsen. In het eerste geval neemt u het beste een kabelmantel met klittenband, in het tweede geval raden wij een ringband of spiraalband aan.
Om de juiste maat mantel te bestellen is het belangrijk dat u de diameter opmeet van de gehele bundel. Wilt u in de toekomst meer kabels hierin kunnen onderbrengen, kies dan een flexibele mantel waarvan de minimumdiameter ongeveer gelijk is aan de bundel die u nu heeft. Omdat de maximale diameter groter is, heeft u ruimte om in de toekomst extra snoeren toe te voegen. Lopen de kabels allemaal van het ene punt naar het andere punt, dan kunt u voor een gevlochten mantel kiezen. Een gevlochten mantel heeft een professioneel uiterlijk en geeft een goede bescherming voor de anders losliggende bekabeling. Splitsen er zich onderweg snoeren van een bundel af? Kies dan voor een ringband, spiraalband of een kabelmantel met uitsparingen van neopreen. Bij deze mantel kunt u eenvoudig op elke gewenste plaats van de bundel een snoer eruit laten komen. Omdat bij deze kabelmantel de snoeren tussen de ringen of spiraal zichtbaar blijven, is het bij het kiezen handig om een kabelmantel met dezelfde kleur als de kabels te kiezen. Hiermee voorkomt u een in het oog springend “zebra-effect”.
De spiraalband en de ringband lijken uiterlijk veel op elkaar, maar hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Een spiraalband bestaat uit een spiraal van kunststof. Spiraalband is een flexibele mantel met ongeveer een factor twee tussen minimum- en maximumdiameter. U kunt dus later altijd een kabel toevoegen aan de bundel. Montage is relatief eenvoudig. U draait de spiraalwikkeling voor wikkeling rond de bundel. Bij de spiraalband is het eenvoudig om onderweg kabels uit of in de bundel te laten gaan. De spiraalband geeft een net en strak afgewerkt uiterlijk en beschermt de kabels tegen trek als de spiraal kalm rond de kabels zit. Een nadeel van een spiraalband komt u tegen als u een kabel wilt toevoegen. U moet hiervoor de spiraalband verwijderen, de nieuwe kabel toevoegen en daarna de spiraalband weer rond de bundel wikkelen. Wilt u eenvoudig een kabel kunnen toevoegen of verwijderen, kies dan voor een ringbandmantel. Deze wordt gevormd door een serie flexibele losse halve ringen die elkaar overlappen. U kunt de ringen eenvoudig openbuigen en een kabel toevoegen of verwijderen. Met de bijgeleverde tool kunt u de bekabeling in één keer over een bepaalde lengte invoeren.
De gevlochten kabelmantel bestaat uit een band van gevlochten kunststof vezels. Afhankelijk van de uitvoering bestaat deze uit nylon of PET (polyethyleentereftalaat). Omdat de band geweven is, kan deze in de breedte enigszins worden uitgerekt. Let wel op dat de band hierdoor iets korter wordt. De lange zijden van de band zijn voorzien van een smalle klittenbandstrook. Het monteren van deze band is snel en simpel. Sla een van uiteinden rond de kabelbundel en sluit het klittenband. Daarna kunt u stap voor stap van de ene kant naar de andere kant werken. Deze klus kunt u het eenvoudigste uitvoeren door de kabelbundel plat op de vloer of een tafel te leggen. Een kabelmantel met klittenband is niet geschikt voor het onderweg uitsplitsen van kabels. Als u dit toch probeert, loopt u de kans dat het klittenband door de uitgesplitste kabel losgetrokken wordt. Wilt u toch kabels uitsplitsen en wilt u geen spiraalband of ringbandmantel gebruiken, dan kunt u voor een neopreenmantel kiezen. De door ons geleverde neopreenmantel is net als de gevlochten mantel met klittenband te sluiten. Als extra beschikt de neopreenmantel over uitsparingen om onderweg kabels in en uit te voeren.