Overige Producten 
Kabels 
Account  

Thermostaat

De thermostaat

Strikt genomen is een thermostaat niet meer dan een schakelaar die de centrale verwarmingsketel oftewel cv-ketel in/uitschakelt, totdat de door de gebruiker ingestelde temperatuur bereikt is. Althans, als we het hebben over de conventionele thermostaat. Natuurlijk heeft een koelkast bijvoorbeeld ook een thermostaat, maar die dient juist om de inhoud op een bepaalde temperatuur te houden. De ruimte-uitvoering oftewel kamerthermostaat komen we tegen in de varianten klokthermostaat en conventionele uitvoering. Om met de laatste te beginnen. Vroeger werd hierbij de temperatuur geregeld door een kwikschakelaar of elektronische module. Bij de klok-uitvoering kunnen meerdere perioden op een dag vooraf worden ingesteld, naast handmatige instelling zoals bij het conventionele type. Bij het kloktype wordt door haar principe het optimale in de situatie van de gebruiker eruit gehaald, voor wat betreft beperking van de stookkosten. Beide varianten zijn beschikbaar in een simpele en programmeerbare uitvoering. Tegenwoordig bestaan er digitale thermostaten die een zoneregeling hebben, oftewel per vertrek is in te stellen wat de temperatuur terplekke moet zijn.

De slimme thermostaat

Bij dit type wordt de temperatuur anticiperend, oftewel ‘vooruitkijkend’, geschakeld. Dat wil zeggen dat de thermostaat al schakelt als de ingestelde temperatuur nog niet is bereikt. De reden hiervan is dat daardoor een rustiger schakelgedrag wordt verkregen en de ruimtetemperatuur minder schommelt. Om dit mogelijk te maken heeft dit type een geheugen waarin het effect van de ingeschakelde verwarming op de ruimtetemperatuur van de voorafgaande dagen wordt opgeslagen. Een nadeel van deze uitvoering is wel dat wanneer de omstandigheden veranderen, zoals deuren die normalter dicht zijn en nu opeens geopend, het apparaat zich opnieuw moet gaan instellen en daarmee eveneens opnieuw moet gaan anticiperen op de warmtebehoefte. Dit type laat zich vanaf afstand instellen oftewel programmeren via een internetverbinding en een app. Deze thermostaat met app is handig als u naar huis gaat en de woning alvast enigszins wilt voorverwarmen. Maar ook een mogelijkheid om te controleren of u de verwarming wel heeft uitgezet voordat u wegging. Echter het kan nog vernuftiger: sommige varianten bezitten een aanwezigheidssensor en weer andere zelfs geo fencing. Dit laatste betekent dat aan de hand van de locatie van uw smartphone wordt gedetecteerd of u onderweg naar huis bent. Dan gaat de verwarming alvast aan.

Thermostaatkraan

Deze ook wel radiatorthermostaat genoemde uitvoering, dient voor lokale temperatuurregeling en wordt direct bij de radiator gemonteerd. Hij is universeel: gewoon de oude kraan eraf draaien en deze erop. De werking is gebaseerd op het principe dat wanneer de temperatuur lager dan de ingestelde temperatuur ligt er meer warm water door de radiator vloeit. Naarmate de temperatuur daardoor dan weer stijgt, neemt de hoeveelheid warm water logischerwijze weer af. Anders gezegd: deze kraan heeft alleen zin als de verwarmingsketel, de cv-ketel, aanslaat. Bij de tegenwoordig gangbare modulerende brander in de cv-ketel zijn thermostaatkranen effectiever dan bij cv-ketels met oudere aan/uit regelingen. Net als bij de gewone thermostaat bestaat er voor de thermostaatkraan ook een klokvariant. Hiermee kan de temperatuur in de ruimte tijdafhankelijk worden geregeld. Ze zijn er in mechanische en elektronische varianten. Met de elektronische uitvoering is het mogelijk om in analogie met de klok-uitvoering vooraf de gewenste momenten van de dag te programmeren, waarop een bepaalde temperatuur geregeld moet worden. Deze thermostaatkranen zijn zelfs op afstand, al dan niet via internet, te programmeren oftewel in te stellen. Om vastzitten van de kraan te voorkomen wordt deze periodiek automatisch volledig open en dicht gestuurd.

Aandachtspunten

Waarop moet u letten bij uw keuze? Vraag u af of u een eenvoudige uitvoering voldoende vindt, of dat in uw situatie een programmeerbare handiger is. Een simpele uitvoering is gemakkelijk te bedienen en kan alleen ‘hoger of lager gezet’ worden zonder ingewikkelde poespas. Bij een programmeerbare klokthermostaat heeft u alles onder controle, immers het eenmaal ingestelde apparaat ‘denkt voor u’. Maar hiervoor moet u dan wel nog het een en ander doen. Het is maar wat u verkiest: simpel of een slimme thermostaat kopen. Dan kunt u kiezen voor een type dat, net als de klok met winter- en zomertijd, automatisch omschakelt wanneer het najaar wordt. Of u wilt per sé dat het bijvoorbeeld om vijf uur al lekker aangewarmd is wanneer u thuiskomt. Het apparaat zal dan al tijdig vóór vijf uur beginnen met verwarmen, zodat er om 17.00 uur precies die temperatuur heerst die u wenst. Dit laatste kunt u prima regelen met een draadloze radiatorthermostaat of een gewone draadloze thermostaat. De handige snufjes zoals hiervoor beschreven kennen we van de alom bekende slimme thermostaat Nest. Nadeel van thermostaat Nest is dat hij nogal prijzig is. Daarom hebben wij goedkopere varianten in huis voor de kleinere beurs.

Specificaties

Er worden diverse technische termen gebruikt. Hier volgt de uitleg ervan. RH staat voor relative humidity of in het Nederlands relatieve vochtigheid. Dit is de verhouding tussen het vocht in de lucht die in de ruimte aanwezig is en wat er maximaal in zou kunnen gaan. Deze RH-waarde is afhankelijk van de temperatuur. Resolutie is een term die we eigenlijk van beeldschermen kennen. Hier betekent resolutie hetzelfde, alleen wordt die in een andere maateenheid uitgedrukt. Eigenlijk zijn het gewoon de stapjes oftewel de nauwkeurigheid waarmee het apparaat kan worden ingesteld. ‘Instelmogelijkheden differentieel’ is een wat ingewikkelder term, maar kan toch eenvoudig worden uitgelegd. Gangbaar zijn tegenwoordig zogenaamde PID-regelaars; proportioneel, integrerend, differentiërende regelaar. Hogere wiskunde? Ja, maar toch gaan we dat hier niet doen. Eenvoudig gezegd: proportioneel betekent hier gewoon dat het verschil/afwijking tussen de instelwaarde oftewel Soll-waarde en gemeten waarde, Ist-waarde, wordt weggeregeld met een bepaalde factor. Bij integrerend wordt die afwijking weggeregeld met een constante toename van dat verschil tot de gewenste waarde is bereikt. Bij differentiërend wordt de afwijkende waarde weggeregeld door verandering in dat verschil bij te sturen.

Honeywell

Een oud vertrouwd, absoluut topmerk, is ongetwijfeld Honeywell. Thermostaat Honeywell blinkt uit door zijn nauwkeurigheid, kwaliteit/robuustheid en veelzijdigheid. We hebben diverse Honeywell thermostaten in ons assortiment. Naast de klokthermostaat Honeywell, hebben we een absoluut hebbedingetje voor u: de kamerthermostaat Honeywell Starters kit. Deze heeft werkelijk alles wat een hartje van een energiezuinige bewoner begeert. Een zelflerende uitvoering die zich aanpast aan uw warmtewensen en geografische lokalisatie bezit, zodat u bij thuiskomst in een voorverwarmde woning komt. Verwarmen alleen op de momenten dat u het wilt, zonder het gevaar bij weggaan de verwarming vergeten uit te schakelen. Bekijk eens de informatie bij het product en laat u verrassen.

Uw thermostaat kopen

Een thermostaat koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een thermostaat of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie