"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Waterpomptang

Hoe kiest u een waterpomptang?

De waterpomptang dankt zijn naam aan het feit dat het een tang is die de loodgieter en later ook de werktuigbouwkundige en de installateur vaak gebruikt om waterleidingen vast te draaien. Dat komt omdat men met deze tang, door gebruik te maken van het hefboomprincipe, zeer veel kracht kan zetten. Dat is handig bij het stevig vastdraaien van buizen of voor het loswrikken van vastgeroest materiaal. Om de grip te verbeteren zijn de bekkens van de waterpomptang geribbeld en/of getand. Ook is er een uitsparing waardoor materiaal met een afwijkend profiel beter vastgepakt kan worden. Omdat de tang ook verstelbaar is, kan met een en hetzelfde gereedschap een grote variatie aan (meestal rond) materiaal worden bewerkt.

Zweedse waterpomptang of sokkentang?

Een Zweedse waterpomptang wordt vaak ook een sokkentang genoemd. Dit is niet helemaal correct, een sokkentang is niet alleen veel groter dan een waterpomptang maar het verstelbare been kan bij de Zweedse variant ook middels een moer gefixeerd worden. Met dit type tang wordt veelal rond buizenmateriaal aangedraaid. Denk bijvoorbeeld aan waterleidingen en dan met name aan de zogenoemde sokken waarmee waterleidingen gekoppeld worden. Vanwege de forse afmeting heeft de Zweedse tang ook de veelbetekenende bijnaam Zweedse moordenaar. Behalve buizen kunnen met dit soort tangen ook moeren en bouten worden aangedraaid, aan te bevelen is dit niet vanwege de grote kans op beschadiging.

Lengte en bekopening

Allekabels heeft een groot assortiment met vele types waterpomptang. Ze verschillen bijvoorbeeld in het voor de benen gebruikt materiaal. Er zijn types van gehard staal te koop, maar er is ook een model van het stevige koolstofstaal of high carbon staal. Verder verschilt het materiaal waarvan de grip van de tang gemaakt is, wel zijn ze allemaal uitermate gripvast. Logisch ook gezien de kracht die vaak met dit type tangen wordt gezet. Al naar gelang de kracht die u wil zetten, kiest u ook de lengte. We hebben waterpomptangen van 125 mm lengte tot een Zweedse waterpomptang met 500 mm lengte. Ook op de bekopening dient u bij het bestellen te letten. De maximale bekopening in ons assortiment bezit de waterpomptang met 250 mm bekopening.

Merken en sets

De gemiddelde vakman zweert vaak bij enkele merken gereedschap. Allekabels heeft daarom dan ook enkele gerenommeerde merken handgereedschap in haar assortiment. EGA Master, Knipex, NWS, Perel, Q-works of WiHa gereedschap koopt u eenvoudig bij ons. Behalve een redelijke standaard tang of een meer geavanceerd dan wel groter model tang kunt u bij ons ook terecht voor een gehele waterpomptang set. Deze set is geselecteerd om zoveel mogelijk kracht te kunnen zetten in uiteenlopende situaties waarin u een tang gebruikt. Zo koopt u bij ons een driedelig setje tangen bestaande uit een krachtcombinatietang, een krachtzijkniptang en een quickfix waterpomptang.