"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Steeksleutel

Steeksleutel: wat is het precies?

Voor het los- en vastdraaien van moeren en bouten is een steeksleutel ideaal. Een steeksleutel heeft een open bek die u over de moer of bout kunt plaatsen. De open bek vindt houvast op 2 tegenover elkaar liggende vlakke kanten van de moer of bout. Kies de juiste steeksleutel, de benodigde sleutelwijdte is namelijk per bout of moer verschillend. Naast een steeksleutel kunt u voor het los- en vastdraaien van moeren of bouten ook een ringsleutel gebruiken. Bij Allekabels vindt u steek- ringsleutelsets, waarbij de ene kant van de sleutel een steeksleutel is en de andere kant een ringsleutel met dezelfde sleutelwijdte. Schaf verschillende maten aan om uw gereedschapskoffer compleet te maken. Zo heeft u voor elke maat direct beide sleutels bij de hand.

Wat zijn de verschillen?

Een steeksleutel is een handgereedschap met open bek. Deze vindt grip op de tegenover elkaar liggende kanten van een moer of bout. Een ringsleutel is ook bedoeld voor het aandraaien van moeren of bouten. Deze heeft echter een zes- of twaalfhoekige ring, die u om de moer of bout plaatst. Met een ringsleutel kunt u meer kracht zetten. Een steeksleutel is beter geschikt wanneer er weinig plaats rondom de moer of bout is. Met een ringsleutel kunt u er namelijk alleen van opzij bij komen, en is een kleinere draaislag mogelijk. Bent u op zoek naar een manier om moeren of bouten van bovenaf te benaderen? Neem dan eens een kijkje bij onze zeskant steeksleutelsets. Deze zijn uitgevoerd in de vorm van een soort schroevendraaier.

Steeksleutel of ringsleutel: waar moet ik op letten?

Bij het gebruik van een steeksleutel of ringsleutel moet u vooral letten op de sleutelwijdte in combinatie met de moer of bout die u gebruikt. Is de sleutelwijdte te klein, dan kunt u helemaal niets met de sleutel uitrichten. Is de sleutelwijdte te groot, dan kan de sleutel tijdens het aandraaien of losdraaien van de moer of bout afschieten. Hierdoor kan de moer of bout beschadigd raken doordat de hoeken afgevlakt worden wanneer de sleutel losschiet. De moer of bout kan zelfs zo ernstig beschadigen dat deze niet meer bruikbaar is. De sleutels kunnen dan namelijk geen grip meer vinden op de vlakken of hoeken.

De Engelse sleutel

Als u niet zeker bent van de maten van uw moeren of bouten, of als u verschillende maten hanteert, lijkt een Engelse sleutel ideaal doordat deze verstelbaar is met een zogeheten “wormwiel”. Een Engelse sleutel is echter veel minder sterk dan een steek- of ringsleutel, door het feit dat er een losse bek aan zit. Het is belangrijk dat u de sleutel zo gebruikt dat de meeste kracht op de vaste bek wordt uitgeoefend. Dit doet u door het handvat van de sleutel de vaste bek te laten “volgen” bij het draaien. Doet u dit niet, dan kan de Engelse sleutel beschadigd raken. Een beschadigde sleutel kan dan weer schade aan uw moeren of bouten veroorzaken.