Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Kloofbijl

Kloofbijl: wat kun je ermee?

Een kloofbijl (of kliefbijl, zoals dit stuk handgereedschap ook vaker wordt genoemd) is speciaal ontworpen om hout op een zo gemakkelijk mogelijke wijze te splijten. De ene kant van het bijl is als een gewone hamer vormgegeven en drijft een wig in het hout. De andere kant van dit gereedschap, het blad, is echter asymetrisch waardoor het gereedschap na het hakken vanzelf kantelt. Hierdoor wordt voorkomen dat de bijl zich vastklemt in de houtblok. Wie wel eens hout heeft gehakt, weet waarom dit ontwerp bijzonder zinvol is. Behalve het bovenstuk zijn ook de stelen apart vormgegeven.

Lengte en gewicht

Voor het hakken en klieven van hout met een kloofbijl wordt gebruikgemaakt van stelen met een bepaalde lengte. Hierdoor kan meer kracht worden ontwikkeld. Wel is het zo dat lengte van de steel en gewicht van het bijl met elkaar in balans moeten zijn. Een gereedschap met te zwaar bijl plus een te korte steel is niet zo handig. Bij alle kloofbijen zijn de beide delen met elkaar in evenwicht. Als u dus een lichtgewicht kloofbijl van 1,5 kg bestelt, dan kunt u daar prima mee uit de voeten omdat de balans tussen lengte en gewicht klopt. Er zijn echter ook zwaardere modellen kloofbijl van 2 tot 3 kg die wij verkopen.

Bouwwijze en materialen

Vrijwel elke uitvoering in ons assortiment heeft een steel die vervaardigd is van fiber. Zo’n fiber kloofbijl met rubber handvat ligt goed in de hand, is licht en de gebruikte materialen zorgen er verder voor dat schokken voldoende geabsorbeerd worden. De kop of het blad zijn van staal, waarbij de kop een gepolijste snijrand heeft. Omdat dit gereedschap daardoor een scherpe rand heeft, zijn vrijwel al onze bijlen voorzien van een plastic beschermhoes voor het blad. Zoals u op deze pagina ziet, zijn er ook nog kleurcoderingen gebruikt. Zo zijn er blauwe, rode en vooral gele kloofbijlen. De gebruikte kleur heeft voor de rest geen invloed op de specificaties van het betreffende bijl. Het is maar welke kleur u meer aanstaat.

Kloofbijl accessoires

Na gedane arbeid met de bijl heeft u, als het goed is, een fikse hoeveelheid blokken hout verzameld. Die kunt u natuurlijk met het handje plus handschoen vervoeren, handig is dat niet. In ons assortiment kloofbijl accessoires hebben we enkele handzame hulpmiddelen hiertoe. U kunt bijvoorbeeld het hout verzamelen en vervoeren met een houtbeugel. Daartoe moet u wel netjes stapelen. Wilt u gewoon het hout in een bak mieteren, kijk dan eens naar onze houtmand. Ten slotte: niet alle hout dat u klieft komt netjes op een stapel terecht. Er springen met regelmaat stukjes hout en splinters alle kanten op. Daarom verkopen wij ook diverse veiligheidsbrillen, die u ook voor andere klussen kunt gebruiken.