"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Dopsleutelset

Dopsleutelset, waar moet u op letten?

Dopsleutels zijn er globaal in twee uitvoeringen: er zijn dopsleutels die volledig uit één stuk bestaan en dopsleutels die zijn opgebouwd uit een handvat met een bijbehorende set losse doppen. Vaste dopsleutels zijn er ook weer in verschillende uitvoeringen. Vaak gebruikt is een model zoals een schroevendraaier: handvat en dop vormen één geheel. Dopsleutels met vaste doppen zijn bijvoorbeeld ook de kruissleutel en de bougiesleutel. Hoe dan ook, dopsleutels hebben over het algemeen doppen die voorzien zijn van een zes- dan wel een twaalfkantige holte. Deze dop sluit perfect om een moer- of boutkop. Bij Allekabels zijn deze doppen per stuk of in sets verkrijgbaar. Het aanbod dopsleutelset wordt gecompleteerd door dopsleutel verlengstukken.

Losse dopsleutel en dopsleutelset

Een dopsleutel met losse dop bestaat uit een handvat met stift, meestal in vierkante vorm. Zo kunt u met één apparaat alle maten sleutelen die u nodig heeft. Verwissel eenvoudig de kop van de dopsleutel voor het blad of de maat die u nodig heeft. De universele dopsleutel is verder voorzien van een snapkogeltje. De bijbehorende doppen zijn aan de bovenzijde voorzien van een vierkante opening die even groot als de stift. Het kogeltje fixeert de beide stukken en voorkomt zo dat de losse dop tijdens het gebruik van de steel valt. Aan de onderzijde hebben de doppen een zes- of twaalfhoekige opening die past op een bepaalde moer of boutkop. Naast een universeel handvat en een set verwisselbare doppen bestaat een complete dopsleutelset soms uit verschillende handgrepen zoals bijvoorbeeld een handvat met ratelmechanisme, diverse verlengstukken en een koffer of tas. Dit bespaart een hoop opbergruimte en dankzij de opbergkoffertjes raakt u nooit uw onderdelen kwijt.

Maten, millimeters en inches

Een dopsleutelset wordt gesorteerd in maten. Er zijn bouten en moeren en dus ook dopsleutels en doppen in twee maatreeksen: metrisch (maten in millimeters) en in inches. De maat van de dop is de afstand tussen twee tegenover elkaar liggende vlakke zijden aan de kop van de sleutel. De maten worden in een standaard dopsleutelset in het metrisch systeem, in mm dus, aangegeven. Ook is er een type dopsleutelset verkrijgbaar die gesorteerd zijn in inches. Een inch of Engelse duim is een lengtemaat die in Engelstalige landen nog veel wordt gebruikt. Het eenheidssymbool is “in” of gewoon ″. Een inch is exact 25,4 mm groot. Overigens: bij een standaard bout is de steel altijd voorzien van een kop waarmee de bout aan de buitenkant met een sleutel aangedraaid kan worden, dit volgens NEN 5501. Wordt de mogelijkheid tot aandraaien bereikt doordat er een uitsparing in de kop is gemaakt, dan spreekt men van een schroef. Met een dopsleutelset kom je dan niet ver …

Andere sets

Allekabels heeft veel gereedschapsets in haar assortiment. Zo kennen we de borensets, dopsleutelset en zelfs complete toolkits, speciaal samengesteld voor bijvoorbeeld werken aan PC’s of aan spelconsoles. Verder zijn er gevulde gereedschapkoffers en gereedschaphouders om u het kluswerk overzichtelijk en dus zo aangenaam mogelijk te maken. De meest voorkomende vorm van gereedschapsset wordt gevormd door schroevendraaiersets, inbussleutelsets en bitsets. Bij het werken aan moeren is de dopsleutelset overigens maar beperkt bruikbaar. Een dop is niet diep en de moer is al gauw onbereikbaar voor de dop. Een pijpsleutel is dan handiger.