Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Boren

Borenset - 13 delig - Silverline
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 7,39
SET MINI BOORKOPJES - 10 st. - Velleman
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 10,99
BOORTJES 1.3mm - 10 st. - Velleman
3-5 dagen levertijd
€ 13,79
BOORTJES 1.0mm - 10 st. - Velleman
3-5 dagen levertijd
€ 13,79
Boren 0,6 mm, 10 pk. - Velleman
3-5 dagen levertijd
€ 13,79

Welke boor kiezen? Metaalboor HSS/HSS-R/TCT

Boren (en in principe ook boormachines waarin de boren geplaatst worden) kunnen op meerdere wijzen gecategoriseerd worden. Voor wat betreft de boren wordt een indeling vaak gemaakt aan de hand van het te bewerken materiaal. We gaan van start met metalen, vervolgens hout en plastic, steen en beton en ten slotte tegels en glas. Het type dat geschikt is voor metaal is vaak ook geschikt voor hout, kunststof en plaatmateriaal. De afkorting HSS staat voor High Speed Steel; een metaalboor met een scherpe punt en een aansnijhoek van 118˚. Voor harde metalen wordt overigens een HSS boor met een 5% Kobalt gehalte geadviseerd. Deze heeft een grotere slijtweerstand en een punt van 135˚, die voor een betere centrering zorgt. De HSS-R boor kan voor zowel harde als zachtere metalen gebruikt worden, al dan niet in combinatie met een koelmiddel. HSS-R boren zijn niet gesmeed, maar met de rol gewalst, wat een sterker gereedschap oplevert. TCT (Tungsten Carbide Tipped) boren zijn met name geschikt voor harde staalsoorten.

Houtboor + plastic

Hout is een materiaal dat makkelijk bewerkt kan worden. Net als bij de metaalboor is een scherpe punt noodzakelijk voor een goede centrering. Voor het boren van eenvoudige gaatjes wordt dan ook vaak een van de typen metaalboor gebruikt (controleer de mogelijkheden bij de product beschrijving). Een gereedschap dat geschikt is voor hout, is in de regel ook geschikt voor het werken met plastic. Hierbij moet rekening gehouden worden met een lagere boorsnelheid om smelten en/of verbranden van het materiaal te voorkomen. Een boortype dat specifiek voor hout en kunststof gebruikt wordt is de zogeheten speedboor. Een speedboor is een vlakke boor met een grote centreerpunt en wordt vaak gebruikt voor het boren van diepe gaten en grotere diameter. De boorvorm levert een gat op met egale wanden. Bij niet geheel doorboren heeft het boorgat een vlakke bodem, met een gaatje in de midden.

Boor voor steen en beton

Dit type wordt gebruikt voor het maken van gaten in o.a. stenen of betonnen wanden, vloeren, plafonds etc. De steenboor is bedoeld voor zacht steenwerk; de betonboor voor beton en harde steensoorten. Afhankelijk van het type boorhouder dient de boor hiervoor geschikt te zijn. Er zijn uitvoeringen met een ronde schacht, er zijn ook andere vormen schacht zoals vierkant of zeshoekig. Deze vormen zijn bedoeld om slippen van de boor in de boorhouder tegen te gaan. Een heel apart type is de SDS-boor. Dit type is speciaal bedoeld voor gebruik met een SDS boorhouder, een type boorhouder met kliksysteem. Dit kliksysteem zorgt voor een betere vergrendeling van de boor in de boorkop waardoor slippen uitgesloten is. Met name boorhamers zijn hier tegenwoordig mee uitgerust. Het SDS systeem kent een aantal vormen. Elke SDS boor in het assortiment van Allekabels is van het type SDS-Plus.

Boor voor tegels en glas

Een glas- en tegelboor is geschikt voor het maken van gaten in glas, tegels, keramiek en harde steensoorten. Dit type is geen spiraalboor. Boren in glas vereist nogal wat vaardigheid aangezien de punt van het gereedschap makkelijk wegschuift. Het wegschuiven wordt voorkomen door het plakken van tape op de plek waar het gat gemaakt dient te worden. Een ander belangrijk issue is het feit dat met lage snelheid geboord moet worden. Boren in glas is geen haastklus. Omdat er tijdens het boren veel warmte vrijkomt (zeer nadelig voor de levensduur van de boorkop), is het verstandig een koelmiddel te gebruiken. Dit kan terpentine of water zijn. Voor de andere genoemde materialen gelden dezelfde opmerkingen als dit type gebruikt wordt.

Boorbits - Boor voor special gebruik - Polijstsets

Boorbits worden niet direct in de boorkop geplaatst. Net zoals bij schroefbits worden boorbits in een bithouder geschoven. De bithouder is in de boorkop gemonteerd. Dit systeem maakt het mogelijk zeer snel te wisselen van boor of van schroefbit naar boor. Houd rekening met de ongeschiktheid voor toepassingen met een hoog koppel. In praktijk is te zien dat boorbits (en schroefbits) vooral gebruikt worden in combinatie met een accuboor/schroef machine. Er zijn enkele boorsoorten die voor een heel specifieke toepassing bedoeld zijn. Boorrasp: voor het vormen van hout, plastic en zachte metaalsoorten. Bovenfrees: voor het maken van gleuven en profielen in hout. Diamantfrees: voor het verfijnde werk zoals graveren, snijden, frezen, bij- en afwerken. De messen zijn voorzien van diamantdeeltjes. Polijstset: polijstaccessoires waar met behulp van polijstmiddelen oppervlakten glad gemaakt kunnen worden.

Boormachines – elektrisch en accu

Boormachines werken met accu en via het stroomnet. Via het lichtnet zijn ze meestal bedoeld voor het zwaardere werk, met accuvoeding daarentegen meestal voor het lichtere werk. Intensief gebruik laat een accu snel leeg raken. Dit gezegd hebbende is tegenwoordig zelfs een boorhamer met accuvoeding verkrijgbaar. Wellicht niet ideaal, maar daar waar netvoeding niet of niet goed mogelijk is een prima oplossing. Vaak zien we ook een andere categorisatie; deze is gebaseerd op het werkingsprincipe van de boormachine: boormachine, klopboormachine en boorhamer. Een eenvoudige boormachine laat de boor enkel een draaiende beweging maken (geschikt voor bijvoorbeeld glas, hout, kunststoffen en metalen). Een klopboormachine is met een mechanisme uitgerust dat het gereedschap gelijktijdig een kloppende beweging laat maken (uitermate geschikt voor in zachtere steen). De boorhamer laat de boor naast het draaien ook een hamerende beweging maken (speciaal voor het boren in beton en harde steensoorten). Deze hamerende beweging zorgt er tevens voor dat er weinig kracht op de boormachine uitgeoefend hoeft te worden tijdens het boren; de machine “vreet” zichzelf als het ware in het materiaal. Voorzien van een beitelstand ook geschikt voor beitelen.

Precisieboormachines – handige accessoires

Een precisieboormachine is een apparaat voor het kleine en fijne werk. Er zijn types geschikt voor 12v en types geschikt voor 230V. Kenmerkend voor de precisieboormachine is het grote aantal accessoires dat geleverd kan worden of dat wordt meegeleverd. Precisieboren, flexibele assen, diamantfrezen en stiften, snijschijven, slijpschijven, polijstschijven, slijpstenen, schuurtrommels, schuurbanden, staalborstels, polijststenen, opspandoornen, nylonborstels, messingborstels, graveerstiften. De mogelijkheden zijn schier eindeloos. Het is niet voor niets dat dit apparaat enorm populair is bij onder andere modelbouwers. Kies bij Allekabels de set die voor uw gebruik het meest geschikt is. Ook voor de grotere boormachines zijn er tal van handige accessoires verkrijgbaar. Neem bijvoorbeeld boorgeleiders en boormallen die voor snel en precies boorwerk zorgen, een boorstandaard voor zeer nauwkeurig loodrecht aanboren, een flexibele boorverlenging om op lastig te bereiken plaatsen te komen, een boorstofverzamelaar voor stof-arm werken, een dieptestop, een boormachinesleutel voor het in- en uitspannen van de boortjes in de boorkop.