Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Bankschroef

Bankschroef - 100mm - Silverline
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 17,99
Bankschroef - 50mm - Silverline
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 18,99
Bankschroef - 160mm - Silverline
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 93,99

Werkwijze van een bankschroef

De bankschroef heeft als functie om een voorwerp zodanig te klemmen dat het object muurvast zit, maar daarbij geen beschadiging oploopt. Ze worden bevestigd op het blad van een werkbank of op een stevige tafel. Afhankelijk van het model, is het verstandig om niet een al te dik werkblad of tafelblad te hebben. Dit klemwerktuig bevat twee delen, de zogenoemde bekken. Over het algemeen zit de ene bek – aan de zijde van de tafel of het werkblad – vast aan de gehele bankschroef. De andere bek is beweegbaar via een draadspil (schroef) die door de wringstaaf (steel) wordt bediend. Zo kunnen de delen verder van of dichter bij elkaar gebracht worden, zodat een voorwerp ertussen gezet en geklemd kan worden. Er zijn ook exemplaren waarbij zowel de voorste als de achterste bek beweegbaar is. Door de steel te draaien, worden de beweegbare bekken evenredig van of naar elkaar toegebracht.

Voorwerpen klemmen

De bekstukken van een bankschroef kunnen verschillend zijn qua materiaal en profiel. Er zijn spanvlakken van koper, kunststof of glad staal. Hoewel een voorwerp goed geklemd kan zitten tussen de twee bekken, kan het object door een glad profiel alsnog gaan schuiven. Daarom zijn beide spanvlakken van de bekken vaak gekarteld, zodat deze beter klemmen. Bekstukken kunnen ook horizontale en verticale V-groeven hebben, waarmee ronde voorwerpen – zoals kokers en buizen – steviger klem komen te zitten. Dit is handig bij buiseinden met dunne wanden en andere holle onderdelen. De kans op vervorming wordt hierdoor minder. Gietijzeren modellen hebben meestal verwisselbare, hardstalen bekstukken. In sommige bekken zit ook nog aan de onderzijde een soort pijpenklem, waardoor materialen niet naar beneden kunnen schuiven. Door de kracht van het klemmen kunnen materialen beschadigd raken. Om de materialen te beschermen, worden soms houten of kunststof plaatjes op de klemplaatjes van het klemwerktuig aangebracht.

Welk type: parallel of hout?

Voor metaalbewerking is het paralleltype het meest geschikt. Deze uitvoering is gemaakt van gietijzer maar is ook verkrijgbaar in een staal gesmeden uitvoering. Sommige mensen adviseren voor het zwaardere kluswerk alleen het staal gesmeden type. Uit ervaring blijkt namelijk dat als er hamer- en slagwerk bij de klus komt kijken, een gietijzeren bankschroef sneller kan breken. Bij een houttype voor houtbewerking is de algemene regel: hoe groter hoe beter. Met groter wordt dan het klemoppervlak bedoeld van de bekken waartussen het houtmateriaal geklemd wordt, zodat het hout over een zo groot mogelijk deel vastgehouden wordt. Zowel de werkbank als de bankschroeven zijn vaak zelf ook van hout. Als u houten materialen klemt tussen stalen bekken kunt u het beste beschermende maatregelen treffen zoals het plaatsen van spanplaten van zacht materiaal, zoals aluminium, koper of kunststof. Anders kan er beschadiging optreden op het houtgedeelte dat geklemd zit.

Montage

Als u een bankschroef (definitief) wilt monteren, houdt dan rekening met de ruimte waarin u werkt en de positie van de werktafel in die ruimte. U heeft voldoende ruimte nodig bij de tafel om grotere voorwerpen te klemmen. Er wordt aangeraden dit klemwerktuig aan de linker- of rechterkant te monteren, niet in het midden. Monteer het gereedschap met de vaste bek evenredig aan het uiteinde van het werkblad, zodat u voldoende klusruimte heeft zonder dat het werkblad een obstakel vormt. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit klemwerktuig te bevestigen aan een tafel of werkbank. Dit hangt af van het model. Er zijn uitvoeringen die met bouten in een werkbank gemonteerd worden, als u van plan bent vaker te klussen. De schroefmontage is een meer permanente oplossing en vaak van toepassing op de grotere, zwaardere types. Er zijn ook kleinere varianten, die u makkelijk kan monteren en demonteren. Deze zijn voorzien van een klem die u vast kunt schroeven of hebben een zuignap. Heeft u geen permanente werkplaats dan zijn deze kleinere varianten ideaal.

Tips voor het gebruik van een bankschroef

Een bankschroef dient er enkel voor om een werkstuk of object vast te houden. Draai het voorwerp dus nooit zo vast aan dat er beschadiging kan optreden of zelfs kan verbrijzelen. Wilt u een voorwerp klemmen dat smaller is dan de breedte van de bekken? Zet deze dan zo veel mogelijk in het midden van het vast. Klemt u aan de buitenzijde van de bekken een werkstuk, plaats dan aan de andere zijde bijvoorbeeld een stuk hout van gelijke dikte. Zo brengt u evenwicht in de greep van het voorwerp en voorkomt u spanning en mogelijk ontwrichting van het gereedschap. Zorg dat de bankschroef op de juiste hoogte gemonteerd is op een werkblad. De juiste hoogte kunt u makkelijk zelf bepalen: als u uw vuist onder uw kin plaatst, dient de elleboog net de bovenkant van de bankschroef te raken. U kunt eventueel een of meerdere plankjes onder het klemwerktuig aanbrengen voor de juiste hoogte. Wilt u graag een klemwerktuig aanschaffen maar heeft u ook nog geen werkbank? Allekabels heeft ook verschillende soorten werkbanken voor u beschikbaar. Van zwaar uitgevoerde metalen werkbanken tot workmates die u kunt inklappen en makkelijk kunt opbergen.