Overige Producten 
Kabels 
Account  

Fidget Spinner

Hoe ontstond de fidget spinner?

De fidget spinner werd bedacht door de moeder van een Amerikaans kind dat zogenoemd “bewegingsactief” is. Deze kinderen zijn bezig met een voortdurende ontdekkingstocht, kunnen moeilijk stilzitten en friemelen derhalve voortdurend aan van alles en nog wat. Dit laatste heeft ervoor gezorgd dat de fidget spinner ook wel friemelspeeltje wordt genoemd. Het ontwerp van de oorspronkelijke hand spinner is simpel: het is een draaischijf met kogellager dat tussen duim en wijsvinger wordt gehouden. Verder zijn er bij de meeste types enkele uitstulpingen die vaak ook de vorm van het kogellager hebben aangenomen maar die verder geen functie hebben, anders dan wat extra gewicht aan de fidget spinner toevoegen voor de balans. Bent u met een fidget spinner in de weer, kunt u niet meer trommelen op uw bureau, klikken met uw balpen of friemelen aan andermans spullen. Een uitkomst voor de rustelozen onder ons.

Voor- en nadelen van de fidget spinner

Zoals hiervoor al uitgelegd, beantwoordt de fidget spinner aan een moeilijk te onderdrukken neiging tot bewegend onderzoeken en verkennen. Frappant genoeg wordt het voordeel dat een fidget spinner in dat opzicht heeft, namelijk het verleggen van dit gedrag, ook als nadeel genoemd. Inmiddels hebben diverse organisaties zoals scholen het gadget in de ban gedaan, omdat het zogenoemd ten koste zou gaan de van de concentratie. Het is echter duidelijk dat, wanneer het friemelgedrag niet wordt gekanaliseerd richting de fidget spinner, het oorspronkelijke gedrag weer de kop opsteekt en er aan van alles en nog wat gefriemeld wordt. Ook het heen en weer wippen op stoelen en dergelijke keert dan weer terug. Het ligt er dus maar aan waar een organisatie de voorkeur aan geeft, hoe het begrip concentratie wordt gedefinieerd en of stress verlichten (dan wel concentratie verhogen) wel haar aandacht heeft.

Verderontwikkeling van de fidget spinner

De oorspronkelijke fidget spinner verscheen in 1993 ten tonele. Deze was een bescheiden succes gedurende enkele jaren, maar verdween van het toneel zo rond 2005. Pas jaren later werd het de rage zoals wij die nu kennen, eerst in Amerika en daarna pas zo begin 2017 in Europa. Vanaf dat moment zijn ze ook in zeer veel uitvoeringen verkrijgbaar. Zowel de gebruikte materialen als de kleuren kunnen verschillen. Omdat het oorspronkelijke patent niet meer geldt, kan ook de prijs alle kanten op. Die begint zo rond de 3 a 4 euro voor de driepuntversies en loopt op tot enkele tientjes voor meer unieke en bijzondere modellen. Inmiddels zijn er de nodige varianten verschenen zoals de fidget cube. Voor wat betreft de beoogde verhoging van het concentratievermogen maakt de uitvoering niks uit. Overigens wil het “motorisch” brein bewegen, dat wordt met een spinner aan het werk gezet omdat het zich anders verveelt.

Meer dan enkel spinnen

Het eerste trucje dat iedereen met een spinner uithaalt, is het laten ronddraaien op de vingertoppen. Het kogellager ligt dan vast op de vingertop en de spinner draait om dat kogellager heen. Maar er kan uiteraard veel meer met dit op het eerste oog oersimpele speeltje. Sommigen noemen het spinnen zelfs een sport, maar dat gaat wellicht wat ver. Hoe dan ook, online is er veel te vinden over wat er allemaal haalbaar is met een fidget spinner. U kunt ze van de ene hand in de andere laten springen (de “hete aardappel”), u kunt hem op uw neus laten ronddraaien en u kunt hem zelfs als bierflesopener gebruiken. Uiteraard verlicht dat allemaal de stress, maar we zijn er vrij zeker van dat deze bijzondere verrichtingen met een fidget spinner niet getolereerd worden in een doorsnee werk- en studieomgeving. Hoe dan ook, alleen uw fantasie vormt de grenzen voor de toeren die u met een fidget spinner kunt uithalen.

Uw fidget spinner online kopen

Een fidget spinner koopt u online bij Allekabels. Als wij de spinner op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u hem morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een fidget spinner of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21.00 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen over ons fidget spinner asosrtiment zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies de fidget spinner bestelt die u zoekt.

Klantenservice & Informatie