Overige Producten 
Kabels 
Account  

Led Spot

LED spots

LED staat voor light emitting diode, een licht uitstralende diode. Diode is een klein elektronica-onderdeel dat de stroom in één richting doorlaat. Dit type hier straalt daarbij ook nog licht uit. De LED is in meerdere kleuren verkrijgbaar. Er zijn zelfs mulit-LEDs die verschillende kleuren kunnen uitstralen. Deze onderdelen, componenten, die vroeger aanvankelijk alleen nog in de elektronica hobbywereld en als indicatielampje voor de ‘power’ toepassing vonden, zijn tegenwoordig in een mini-variant, SMD genoemd, in tal van lampen verwerkt. Autolampen, bureaulampen, zaklampen, lichtkettingen etc.: u komt ze werkelijk overal tegen. Surface mounted devices, zoals de mini-componenten officieel heten en ook deze mini-LEDs, zijn door hun compactheid zeer geschikt voor lampen met een kleine inhoud. Ze stralen nauwelijks warmte af, zijn megazuinig en hebben een enorme lichtopbrengst in vergelijking met een ouderwetse gloeilamp. Het is verbluffend hoe fel lampen met gebruik van relatief weinig stroom toch een dergelijke immense lichtopbrengst kunnen hebben. Inmiddels zijn ook de prijzen van dien aard dat er een goede prijs-prestatieverhouding is en als men de behoorlijk lange levensduur meeneemt, dan is een dergelijke lamp omgerekend beduidend gunstiger dan een ouderwetse gloeilamp. Bovendien kunnen de plastic LEDS niet kapotvallen en zijn milieuvriendelijk.

Fittingen

LED verlichting heeft, net als de E14 kleine Edison-fitting en E27 grote Edison-fitting, haar eigen genormeerde fittingen. Niettemin er bestaan ook nog LED spots die de klassieke E14 en E27 fittingen gebruiken hoor. Het is niet zo dat deze fittingen volledig verdrongen zouden zijn. Voor de 12V LED spots zijn er twee soorten fittingen. De grotere modellen hebben een GU5.3 fitting oftewel MR16. Dit zijn lampvoetjes met twee uitstekende pennetjes/pinnen. Deze worden ook wel bi-pinvoetjes genoemd. Voor de kleinere LED spots met een diameter van 35 mm wordt het GU4 lampvoetje oftewel MR11 gebruikt. Eveneens twee uitstekende pennetjes/pinnen. Voor de grote LED spots op 230 V wordt gebruik gemaakt van het GU10 lampvoetje oftewel bajonetvoetje. Ook dit heeft twee pinnen, echter met verdikkingen aan het uiteinde van die pennetjes. Uit voorgaande blijkt dat u in feite alleen bij de 12 V versies even moet letten op de maat van de fitting houders.

Lichtopbrengst

Er zijn bij LED spots nogal wat termen die veel op elkaar lijken en daarmee ook verwarrend zijn. Lumen is inmiddels voor velen geen vreemd woord meer, maar daarmee wel nog steeds een vreemd begrip, want wat is het nu eigenlijk? Lumen is de eenheid waarin lichtstroom wordt uitgedrukt, zoals meters een eenheid voor lengte is. Deze term geeft de totale lichtopbrengst aan, oftewel de hoeveelheid licht die de lamp in alle richtingen uitstraalt. We noemen dit strooilicht. Op zich heb je aan lumen als zodanig niet veel, want wie wil nu een lamp die alleen strooilicht produceert? We willen juist een lamp die in een bepaalde richting het licht uitstraalt, bundelt oftewel focusseert. Licht dat onder een bepaalde hoek, de stralingshoek, wordt uitgestraald. De lichtsterkte oftewel helderheid waarmee de lamp het licht uitstraalt wordt uitgedrukt in candela, cd. Bij LED spots is de lichtsterkte uitgedrukt in milli-candela, mcd. Daarbij is 1000 mcd gelijk aan 1 cd. Als u nu de lichtsterkte deelt door de stralingshoek verkrijgt u het aantal lumen, lm. Deze eenheid krijgt pas betekenis als u het vergelijkt met klassieke gloeilampen, omdat we daar jarenlange ervaring mee hebben. Als referentie: een gloeilamp van 25W heeft 200 lm en dat komt overeen met LED spots van 2W.

Dimbare LED spots versus niet-dimbare LED spots, deel 1

Natuurlijk willen we niet altijd fel licht hebben. Op de werkplaats, in de werkkamer of in de keuken is het prima als we fel licht hebben, maar op de slaapkamer of in de woonkamer toch liever wat sfeervoller zachter licht. Om dat te realiseren moeten we dan licht nemen met ‘warmer’ wit of een andere kleur, oftewel licht met een lagere kleurtemperatuur dan 3000 K(elvin). Het doet vreemd aan, maar warmer licht heeft inderdaad een lagere kleurtemperatuur. Deze kleurtemperatuur staat normaliter op de verpakking vermeld. Maar daarmee alleen redden we het nog niet. Willen we echt een romantische of gezellige sfeer creëren, dan zullen we het licht zachter moeten laten branden. Dit doen we bij gewone gloeilampen door de hoeveelheid stroom naar de lamp te verminderen. Dit heet dimmen. Dat gaat bij LED spots echter niet zomaar. Daarover zo meer. 230 V LED spots hebben een ingebouwde transformator. Om 12V of 24V LED spots te kunnen gebruiken is nog een aparte transformator nodig, deze heet doorgaans LED driver. Deze is speciaal op de LED-karakteristieke eigenschappen toegesneden, zoals een halogeenlamp weer haar eigen specifieke transformator nodig heeft. Wanneer u wilt gaan dimmen, voedt de LED driver de LED-dimmer.

Dimbare LED spots versus niet-dimbare LED spots, deel 2

230 V LED spots zijn niet dimbaar, omdat ze een ingebouwde transformator oftewel trafo hebben die 230 V omzet naar 12 V. Een LED diode werkt namelijk met laagspanning, een LED diode die direct op 230 V kan worden aangesloten bestaat namelijk niet. Een conventionele 230 V dimmer is dan ook niet te gebruiken. De LED spots die wel dimbaar zijn, zijn doordat ze geen ingebouwde trafo bezitten, daardoor wel geschikt om er een specifieke 230 V LED-dimmer op aan te sluiten. Daarbij zij er twee soorten dimmers: fase-aansnijding oftewel leading edge en fase-afsnijding oftewel trailing edge dimmers. Ingewikkelde techniek, echter vuistregel: de eerste is alleen geschikt voor halogeenverlichting, de tweede voor LED-verlichting. U kunt ook niet elke willekeurige dimmer nemen. Want wanneer u meerdere LED spots wilt dimmen, is er een limiet. Vuistregel: 10% van het maximale vermogen van een LED dimmer is het vermogen dat de LED spots mogen hebben. Heeft de LED dimmer bijvoorbeeld een max. vermogen van 100 W, dan kunt u maar twee LED spots van ieder 5 W aansluiten! Er bestaan trouwens ook 12 V-24 V LED dimmers, deze wordt gevoed door LED drivers. Het vermogen van een LED driver dient bij wijze van vuistregel altijd pakweg 40% hoger te liggen dan het totale vermogen van alle aangesloten LED spots.

LED par

Allekabels is ook het juiste adres voor LED-parren. Dit zijn LEDs die in een zogenaamde parcan-behuizing oftewel PAR-behuizing zijn ondergebracht. U heeft ze wellicht al eens gezien in het theater, bij een ‘making of’ van speelfilms of bij een muziekoptreden in een zaal. Door deze behuizing geven deze LEDs een zeer gerichte nauwe lichtbundel. Perfect dus voor het belichten van een podium bijvoorbeeld. De minder diepe LED spots of plattere spotbehuizingen heten ‘short nose’. Ze kunnen met meerdere aan een rail bevestigd zijn en dan spreekt men van een 4 bar parcan of een 6 bar parcan voor respectievelijk 4 of 6 aaneen geregen LED spots. Ze zijn ook leuk voor thuis, denk eens aan een kinderdisco of party. Het grote voordeel van LED-parren boven ander ‘podiumverlichting’ is, dat ze veel minder warmte afstralen, een hogere lichtopbrengst hebben, een langere levensduur bezitten en vrij zuinig zijn. De mini-LEDs in een parcan behuizing zijn SMD LEDS, die op een bepaalde manier gerangschikt zijn en waarmee kleurschakeringen mogelijk zijn door de kleuren te mengen. Bij tri-LED spots worden de kleuren nog beter gemengd. Beide LED spots modellen zijn prima geschikt als discoverlichting. De beste mengresultaten worden verkregen met quad-LED spots oftewel RGBW LED spots.

Assortiment

Allekabels heeft een keur aan LED spots, met name in de LED-parren zijn we goed gesorteerd. Van compleet platte LED spots tot grote par LED spots met 183 LEDs. Allemaal RGB en met stralingshoeken variërend van 14 graden tot 35 graden. Het vermogensbereik van de LED spots is tussen 5 W en 44 W. Sommige modellen hebben naast de R, G en B-kanalen ook een apart dimmer/stroboscoop-kanaal. Bij enkele typen staan de Lumen vermeld, bij andere de Lux. Lux geeft de werkelijke hoeveelheid waargenomen licht weer op het oppervlak waar het op valt, terwijl Lumen zoals we eerder al zagen gewoon het licht weergeeft dat de lichtbron verstrooid uitstraalt. Ook verstuivende water bestendige LED spots met afstandsbediening maken deel uit van ons assortiment. Voorts behoren ook LED spots inbouw en LED spots opbouw tot onze catalogus.

Uw LED spots online kopen

LED spots koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over LED spots of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie