Kabels 
Overige Producten 
Account  

Camera waterpas

Wat kunt u met een camera waterpas?

Een camera waterpas is een hulpmiddel om de camera recht (waterpas) te houden tijdens het maken van foto’s. Doordat het een meetinstrument is, is deze veel preciezer dan wanneer u de camera op gevoel recht houdt. Met een camera waterpas bent u dus verzekerd van constante kwaliteit, of u nu slechts enkele foto’s maakt of een grote hoeveelheid. Sommige waterpassen in ons assortiment zijn alleen geschikt voor specifieke camera’s. Een camera waterpas is vaak doorzichtig zodat deze makkelijker af te lezen is. De standaard uitvoering is meestal alleen geschikt voor een camera in horizontale stand. U kunt echter ook een camera waterpas kiezen met zowel een horizontale als een verticale stand. Zo kunt u ook verticale foto’s waterpas maken zonder van camera waterpas te hoeven wisselen. De camera waterpas voor horizontale metingen is kleiner doordat er een libel minder in zit. Bij een camera waterpas met meerdere libellen heeft u de keuze uit een waterpas met de libellen naast of onder elkaar.

Zo werkt een waterpas

Een buisje waarin vloeistof zit met een luchtbel om te meten of een object waterpas is, wordt libel genoemd. Libel is het Latijnse woord voor waterpas. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zit er in een waterpas meestal niet alleen water, maar een mengsel van water en antivries. Dit is omdat de vloeistof zich in een dichte ruimte bevindt en er geen ruimte is om uit te zetten. Stopt u alleen water in een waterpas dan kan het water bevriezen, waardoor het water uitzet en de waterpas stuk gaat. Op de buis van de waterpas zijn zwarte strepen te zien.. Wanneer de luchtbel over de zwarte strepen heen gaat, is de camera waterpas niet meer waterpas. De luchtbel drijft altijd naar boven, als de luchtbel dus rechts over de streep gaat dan is de waterpas te ver naar links gekanteld. Door de camera naar rechts te kantelen tot de luchtbel weer tussen de zwarte strepen is, maakt u de foto weer waterpas.

Controleer regelmatig of de waterpas nog juist werkt

Omdat een camera waterpas ook stuk kan gaan is het verstandig om regelmatig te controleren of het instrument niet defect is. Het beste is om dit altijd te controleren voor u er foto’s mee gaat maken om te voorkomen dat al uw foto’s scheef lijken te zijn gemaakt. De simpelste manier om te controleren of de waterpas nog juist werkt, is door deze op een recht oppervlak te plaatsen en af te lezen. Vervolgens draait u de waterpas een kwartslag en leest u ook de horizontale libelle af. De kans dat beide libellen dezelfde afwijking hebben is klein, dus als ze aangeven dat het oppervlak recht is, kunt u er vanuit gaan dat dit klopt. Wijkt één van de twee libellen af dan zal één libel stuk zijn. Een betere manier om te controleren of de waterpas werkt, is door een plank te laten drijven op het water en hier de waterpas op te leggen. Een drijvende plank is waterpas dus u kunt exact aflezen of er een afwijking is.

Betere kwaliteit foto’s

Zonder een waterpas voor camera is het best lastig om een rechte foto te maken, waardoor de meeste foto’s achteraf bewerkt moeten worden. Doordat u met een camera waterpas de foto’s achteraf niet meer hoeft te corrigeren scheelt dit veel tijd welke u normaal kwijt zou zijn aan het “recht maken” van de foto’s. Dit achteraf bewerken van de foto’s houdt meestal in dat de foto wordt bijgesneden. Door foto’s bij te snijden gaat de kwaliteit van de foto omlaag. Wilt u een hoge kwaliteit foto dan wilt u achteraf bijsnijden dus voorkomen. Zo zorgt een camera waterpas niet alleen voor een rechte foto, maar draagt het indirect ook bij aan een betere kwaliteit foto (doordat de foto recht snijden overbodig wordt). Tevens zijn er ook camera waterpassen met 3 libellen, waarbij u de camera tegelijkertijd zowel verticaal als horizontaal recht kunt houden. Zeker bij het maken van foto’s van bijvoorbeeld een panorama of van de horizon is vaak direct zichtbaar wanneer een foto gemaakt is met een camera waterpas en wanneer niet.

Ook voor panorama’s

Een panorama foto maken doet u door de camera in panorama stand te zetten, vervolgens maakt u meerdere foto’s naast elkaar welke door de camera worden gecombineerd tot één grote foto. Om mooie panorama foto’s te maken is het dus heel belangrijk om de camera recht te houden, omdat de foto’s anders niet goed op elkaar aansluiten. Met behulp van de camera waterpas kunt u alle foto’s in de panorama waterpas maken. Het is zonder hulpmiddel bijna niet mogelijk om meerdere foto’s achter elkaar te maken zonder af te wijken. Het is dus een ideaal en in feite onmisbaar hulpmiddel voor zowel beginnende als gevorderde fotografen om consistent rechte foto’s te maken. Een camera waterpas kopen kost weinig waardoor u voor een lage prijs dus niet alleen mooiere foto’s maakt. Doordat u de foto’s niet achteraf hoeft bij te snijden bespaart u ook nog eens tijd.