Overige Producten 
Kabels 
Account  

Walkie Talkie

Welke walkie talkie set kunt u het beste kiezen?

Er zijn nogal wat verschillen tussen de diverse walkie talkie sets. Er wordt vaak gesproken van “professionele” sets die dan worden afgezet tegen “speelgoed” sets. Daarmee wordt de goedkope modellen echter geen recht aangedaan. Zelfs een goedkope walkie talkie set kan namelijk zenden en ontvangen over een afstand van vele tientallen meters. Bij Allekabels kennen de meest eenvoudige uitvoeringen een bereik van 3 kilometer. Dit loopt op tot een set walkie talkie met een bereik van 12 kilometer. Behalve het bereik is ook van belang de kwaliteit van de verbinding. Het aantal kanalen speelt hierbij een rol, omdat u zo kunt kiezen voor de beste verbinding. Een walkie talkie set met 8 kanalen heeft verder een meer solide verbinding dan eentje met 6 kanalen. Meer geavanceerde sets maken behalve van veel kanalen ook gebruik van subkanalen. Voor meer professionele doeleinden zoals beveiliging, bewaking en op de bouw worden deze veel gebruikt, hoewel een walkie talkie dan meestal portofoon worden genoemd.

Ideaal voor buitensportactiviteiten

Door het gebruik van vaak robuuste materialen en de ergonomische vormgeving is een walkie talkie bij normaal gebruik behoorlijk onverwoestbaar. Bij het sporten zijn er daarnaast nog wat andere handige eigenschappen waar u op kunt letten bij het bepalen van uw keuze. Erg praktisch is de walkie talkie met handsfree functie. Deze komt bijvoorbeeld van pas bij buitensportactiviteiten. U bungelt aan een steile muur of zelfs berg en de walkie talkie gaat, dat soort zaken. Maar ook in iets meer gebruikelijke situaties is het wel zo handig om handsfree te kunnen communiceren. Ook hebben wij walkie talkies geschikt voor watersport in ons assortiment. Een ander handig attribuut bij een walkie talkie is de mogelijkheid om een koptelefoon of oortjes aan te kunnen sluiten. Check wel altijd even of de oortjes meegeleverd worden. Als u eigen oortjes wilt gebruiken, check dan ook even of de betreffende koptelefoon aansluiting wel past of dat u misschien een verloopplug nodig heeft om ze aan de walkie talkie te koppelen.

Walkie talkie versus telefoon

Walkie talkie sets worden regelmatig gebruikt ter vervanging van een verbinding via smartphone. Het grote voordeel van een walkie talkie ten opzichte van een mobiele telefoon is dat er geen gesprekskosten in rekening worden gebracht. Dat is een van de redenen waarom u dit soort toestellen ook ziet bij semi-professionele toepassingen, bijvoorbeeld bij rijinstructie- en beveiligingsdoeleinden. Het is dan wel van belang dat derden niet kunnen “inbreken” in de gebruikte portofoon- of walkie talkie verbinding. Daarmee komt immers de veiligheid in het geding. Vrijwel al onze sets zijn goed bestand tegen infiltratiepogingen van buitenaf. Het beste kunt u, als u uw smartphone niet wil gebruiken, even een rekensommetje maken. Aanschafkosten, abonnementskosten maar ook batterijkosten kunt u dan in de berekening meenemen. Het is hoe dan ook handig om oplaadbare accu’s te gebruiken. Let bij aanschaf van uw walkie talkie set even op of deze worden meegeleverd, anders kunt u het beste deze meteen meebestellen. In dat kader is het ook veilig om alvast een reserve setje batterijen mee te bestellen.

Walkie talkie als babyfoon

Behalve als vervanging voor een telefoon wordt een walkie talkie ook gebruikt als vervanging voor een babyfoon. Logisch ook, technische gezien zitten in beide apparaten dezelfde functionaliteiten. Enkele fabrikanten hebben hun modellen speciaal van enkele functies voorzien die ze extra geschikt als babyfoon maken. U vindt dit op de betreffende types onder verschillende benamingen terug. Een daarvan is de babysitterfunctie. Dat is uiteraard geen handige benaming: de babysitter bent en blijft u altijd zelf, het apparaat dient enkel ter signalering. Gebruikt u het setje dan ook als alternatieve babyfoon, let er dan extra goed op dat de batterijen in het setje opgeladen zijn!

Signalering: simpele piep of liever een andere toon?

Bij het communiceren met een walkie talkie set is het handig als u sommige signalen al direct herkent. Veel modellen hebben daartoe de beschikking over verschillende oproep- en andere tonen. Op de betreffende pagina worden ze pieptoon, beep, calltone etc. genoemd. Beetje verwarrend qua terminologie, het gaat er echter steeds om dat u het signaal herkent dan wel kunt selecteren. Zo is er meestal een standaard “roger-toon”, waarmee u de zojuist ontvangen boodschap bevestigt aan de zender. Ook de oproeptoon is bij de meeste modellen standaard en bij de iets geavanceerdere sets toewijsbaar. Veel fabrikanten maken gebruik van een instructiefilmpje om de diverse signalen te presenteren. Het heeft immers geen zin als u zich constant ergert aan een piepje dat u als hoogst irritant ervaar. Behalve aan de hand van geluid, kunt u ook veel opmaken uit info die het LCD scherm aangeeft. De meeste sets beschikken over een dergelijk scherm. Helemaal handig is het als uw walkie talkie over geluid én display beschikt.

Analoge versus digitale set

Digitale walkie talkies hebben een aantal voordelen ten opzichte van analoge modellen. Bij gebruik van hetzelfde vermogen kunnen ze toch over iets meer bereik beschikken. Verder zorgt de digitale overdracht ervoor dat de spraakkwaliteit op een hoog niveau blijft, ook kan het signaal nog digitaal worden nabewerkt om bijvoorbeeld het frequentiebereik waarbinnen spraak zich bevindt extra te benadrukken. Diverse modellen digitale walkie talkie bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van meerdere afzonderlijke “gespreksgroepen”. Een ander voordeel is dat een digitale versie lastiger af te luisteren is dan een analoge versie. Ten slotte: bij de zeer geavanceerde modellen heeft u soms een afzonderlijke vergunning nodig van het Agentschap Telecom. Vrijwel alle sets walkie talkie in ons basis assortiment zijn echter licentievrij dan wel beschikken over een basis licentie, zodat u meteen aan de slag kunt.

Volg de regels, ook in het buitenland

Omdat een walkie talkie in feite een kleine, draagbare zendinstallatie is, gelden er regels voor het gebruik van een walkie talkie. Bij de meeste recreatieve walkie talkies wordt gebruikgemaakt van een frequentieband waarvoor geen vergunning of zendmachtiging nodig is. In dit geval is dat de 466 MHz band. Hoe dan ook, volg de instructies nauwgezet, u ziet met regelmaat nog busjes e.d. in ons land die het gebruik van dit soort mobiele zendapparatuur strikt controleren en overtreding bestraffen. Vaak worden walkie talkie sets gebruikt tijdens allerlei outdoor activiteiten. Die kunnen in Nederland plaatsvinden, maar natuurlijk ook in het buitenland. Als u dit wil doen, let er bij de aanschaf op of de walkie talkie set die u op het oog hebt, toegelaten is in het land waar u naar toe wil. Binnen de Benelux is dat bijna altijd het geval en is de regelgeving daartoe onderling geharmoniseerd. Dat geldt ook voor veel EU landen, waar Nederlandse walkie talkies gebruikt mogen worden. Een ander verhaal is het wanneer u bijvoorbeeld naar de VS vertrekt. Er zijn strenge controles bij de douane en de boetes bij overtreding zijn niet mis. U kunt dan uw EU setje beter thuis laten.

Uw walkie talkie online kopen

Walkie talkies koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een set of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het product bestelt dat u zoekt.

Klantenservice & Informatie