"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Vals geld scanner

Welke soorten vals geld scanners zijn er?

Er zijn portable modellen en bureau modellen vals geld scanner. Onder de handheld modellen vallen de vals geld scan pen en de vals geld scan apps, maar ook echt kleine vals geld scanners ter grootte van een computermuis. Het voordeel van handheld modellen is uiteraard dat ze zo klein zijn dat ze in uw binnenzak passen. U kunt ze overal mee naar toe nemen en zodoende kunt u ook buiten uw bedrijf, bijvoorbeeld als u op evenementen verkoopt, bankbiljetten scannen. Over het algemeen zijn deze kleine apparaten wat beperkter dan bureau modellen, ze scannen meestal tussen de één en drie kenmerken zijnde: UV-afbeeldingen, magneetdraad en magnetische inkt. Bureaumodellen zijn er te kust en te keur. Veel bureaumodellen zijn de enkelvoudige UV-scanners. Maar uiteraard kunt u bureaumodellen verkrijgen met alle scanmogelijkheden erop. Handig van dergelijke scanners kan zijn dat u het biljet aan de ene zijde in het apparaat kan stoppen en het zelf aan de andere kant er weer uit komt. Bureaumodellen zijn er ook met geldtelmogelijkheden, zowel voor munten als voor biljetten.

Waar op letten bij een vals geld scanner kopen?

De ECB (European Central Bank) heeft meerdere vals geld scanners getest. Het is prettig als uw vals geld detector het predicaat “100% ECB” heeft. Dat wil zeggen dat het in een test van de ECB alle valse bankbiljetten eruit gehaald heeft. Daarnaast is het misschien niet noodzakelijk als u alleen in Nederland of binnen eurolanden handelt, maar als u bijvoorbeeld naar Britse evenementen gaat, is het handig als het apparaat Britse ponden of zelfs alle valuta's herkent. Verder is het prettig als de machine ook oude biljetten goed wil verwerken. Een geluids- of lichtalarm voor een verdacht bankbiljet is zeker aan te raden. Voor de uitgebreidere modellen met afbeeldingsherkenning wilt u graag een usb-poort voor updates hebben. Als laatste is het een leuke meenemer als een vals geld scanner ook identiteitsbewijzen kan checken op hun echtheid. Ziet u meteen wie de boef is.

Hoe beschermt een vals geld scanner ons?

In 2002 werd de euro ingevoerd en vrij snel na de invoering doken er valse eurobiljetten op. Naar schatting is er sindsdien een half miljard schade geleden door bedrijven binnen de EU. In 2014 werden circa 50.000 valse biljetten onderschept, met name door vals geld scanners. In onze inleiding bespraken we al enkele kenmerken van vals geld scanners. We zetten voor u alle kenmerken op een rij waar u bij vals geld op moet letten: opliggende inkt, gekleurde inkt, ultraviolette inkt, ferromagnetische inkt, infrarode inkt, hologrammen, afmetingen (grootte, dikte en gewicht), watermerk en metaaldraad. Vijf kenmerken zijn goed waar te nemen, hetzij met het blote oog of door te voelen. Vier kenmerken kunnen wij mensen niet zien. Dit zijn niet waarneembare kenmerken van biljetten en de schrik van iedere valsemunter, ze hebben er de grootste moeite mee. We lichten twee kenmerken kort even toe. Gekleurde inkt lijkt logisch, maar het is het spectrum van alle kleuren die wij met het blote oog niet kunnen zien en bepaalde vals geld scanners wel kunnen detecteren. Met ferromagnetische inkt worden ingewikkelde magnetische patronen gedrukt die vals geld scanners waarnemen.

Wat kan een vals geld scanner allemaal detecteren?

In principe kunnen alle bovenstaande kenmerken waargenomen worden door vals geld scanners, afhankelijk van wat u voor een vals geld detector wilt uitgeven. Er zijn zeer eenvoudige of hoogwaardig professionele vals geld scanners op de markt. De simpelste vorm van detectie is echter de vals geld stift met speciale inkt. U trekt een lijn over het lichte stuk van het biljet. Als de streep langzaam verdwijnt heeft u te maken met een écht biljet. Als de streep bruin wordt en niet verdwijnt bent u de gelukkige bezitter van een écht vals biljet. Zo'n pen gaat circa 10.000 keer mee. Een iets geavanceerdere vorm van scannen kan met de diverse vals geld apps die ontwikkeld zijn door onder andere De Nederlandsche Bank. Daarnaast zijn er twee type vals geld scanners te onderscheiden: vals geld scanners met visuele detectie (enkelvoudige detectie) waarbij u zelf uw conclusies moet trekken of met automatische detectie.

Twee groepen vals geld scanners

De eerste groep vals geld scanners rond visuele detectie kunnen kenmerken voor u zichtbaar maken. Afhankelijk van het apparaat kunnen ze één of meerdere kenmerken zoals infrarood, UV-afbeeldingen, magneetdraad, het watermerk en microprint aan u laten zien. Deze items lichten op onder het black light of onder het infrarode licht of in het witlicht en u moet zelf controleren of de afbeeldingen overeenkomen met de werkelijkheid. Het nadeel hiervan is dat u en uw personeel alle kenmerken van alle bankbiljetten moeten weten en uit elkaar moeten kunnen houden. Dit geldt niet voor infraroodscanners, daar hoeft u niets voor te leren. Als u te maken heeft met een écht biljet dan verdwijnt een groot gedeelte van de afbeeldingen op een biljet zodra u deze voor de infrarood vals geld scanner houdt. Als het een vals biljet is, blijft u gewoon alle afbeeldingen zien. Bij automatische detectie stopt u het biljet in de machine en afhankelijk van hoe uitgebreid de machine is, controleert deze volautomatisch op de kenmerken. Zo bestaan er automatische drievoudige vals geld scanners, zesvoudige, zevenvoudige en achtvoudige vals geld scanners. De achtvoudige detecteert op UV-afbeeldingen, infrarood-inkt, kleurenspectrum, magnetische inkt, dikte en grootte, metaaldraad én afbeeldingen.