Overige Producten 
Kabels 
Account  

Rookmelder

Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,99
Voor 21u besteld, morgen in huis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 26,99
Voor 21u besteld, morgen in huis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 24,99
Voor 21u besteld, morgen in huis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 38,99
Voor 21u besteld, morgen in huis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 89,99
Voor 21u besteld, morgen in huis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 159,99
Voor 21u besteld, morgen in huis

Wanneer is een rookmelder kopen zinvol?

Een rookmelder detecteert rook en geeft daarvan een melding, als waarschuwing om erger te voorkomen. Het product dient niet ter bestrijding. U installeert hem altijd vooraf ter preventie van verdere schade ten gevolge van brand. Wanneer heeft u er een nodig? Laten we voorop stellen dat we hopen dat u hem nooit nodig heeft, dan heeft u immers al brand in huis. Hoe dan ook, de meeste gevallen van onverwachte brandontwikkeling doen zich ’s nachts voor, ergens tussen 24.00 uur en 06.00 uur. Er zullen nauwelijks omstandigheden zijn waarbij u altijd zonder meer alle ruimtes kunt verlaten. Heeft u dus een “vluchtweg” nodig om een eventuele gevaarlijke situatie te verlaten, dan heeft u minimaal één rookmelder nodig. In principe installeert u er op elke plek waar u doorheen moet om uzelf of anderen in veiligheid te brengen één.

Verschillende types

Niet elke rookmelder heeft dezelfde manier om te detecteren of er brand is uitgebroken. De meest gebruikte soort heeft standaard een optische detector. Deze kan op twee manieren meten. Bij de directe meetwijze gaat het alarm af, wanneer het licht dat door de detector wordt gezien wordt onderbroken door rook. Bij de vaker voorkomende indirecte meetwijze, straalt het product licht uit. Wanneer dit wordt weerkaatst door rook, zodat er meer licht terugvalt op de detector, slaat hij alarm. Naast optische types bestaan er ook vlam- of hittemelders. Deze merken niet de rook op, maar de vlam zelf, met behulp van infrarood of ultraviolet. De meeste producten zijn voorzien van een testknop, om te testen of de voeding (batterij of netstroom) goed is aangesloten en of het audiosignaal werkt. Alle producten geven een melding met een volume van 85 decibel.

In welke ruimte installeer ik een rookmelder?

Om alle ruimtes zo veilig mogelijk te houden, raden wij aan om op elke verdieping van uw woning minstens een rookmelder te plaatsen. Verder kunt u het beste in elke ruimte waar u doorheen moet om uzelf en/of uw huisgenoten en collega’s in veiligheid te brengen een apparaat plaatsen. Bij sommige is het mogelijk om deze onderling te koppelen. Als één apparaat uit de serie alarm slaat, gaan automatisch alle andere uit de reeks ook aan. Vooral in grote panden verhoogt dit de veiligheid, omdat het audiosignaal dan nog verder reikt. Door stoom, rook en stof kan de werking van de melder worden verstoord. Daarom kunt u beter geen plaatsen in de buurt van lampen, radiatoren, ventilators, vlak boven het fornuis of in de badkamer. Daarbij is het wijs om hoe dan ook het apparaat en de directe omgeving ervan goed schoon te houden. Dit kan met een stofzuiger of licht vochtige doek.

Rookmelders bij de buren

U kunt rookmelders ook onderling “door”schakelen. Dat kan niet alleen in aaneengesloten ruimtes, maar kan ook tussen verschillende gebouwen. U kunt in principe dus een serie met uw buren delen en aan elkaar schakelen. Het voordeel van een dergelijke brede opstelling is, is dat wanneer er één afgaat, ze allemaal een melding geven. U bent dus allemaal tegelijk gewaarschuwd, bijvoorbeeld wanneer bij een van de buren rookontwikkeling plaatsvindt. U kunt het een beetje vergelijken met de huidige WhatsApp alarmering in wijken, waarbij een bewoner bij onraad een berichtje stuurt naar allen anderen die zich in de beveiligingsapp hebben aangesloten. De kans dat u bij groot onheil dan tijdig gewaarschuwd wordt, wordt daarmee vele malen groter. Denk met name aan de situatie dat u zelf niet aanwezig bent wanneer er brand uitbreekt, maar uw buren wel thuis of (dichter) in de buurt zijn.

Hoe installeer ik een rookmelder?

Zoals u beslist weet, stijgt rook op. Deze verzamelt zich vervolgens boven in een ruimte en vult daarna langzaam maar zeker ook de rest van de kamer, hal of andere plek. U kunt het apparaat dan ook het beste aan het plafond hangen, omdat het daar als eerste gedetecteerd kan worden. Een goed idee is om een melder zoveel mogelijk in het midden van de ruimte te hangen, in ieder geval op minstens een halve meter afstand van een muur. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de gemiddelde actieradius zo’n 15 meter is, dus 7,5 naar alle kanten gemeten vanaf het centrum (de rookmelder) dus. Indien u hem toch aan de muur wilt bevestigen, zorg er dan voor dat de afstand tot het plafond ongeveer 15 cm is. Bij een schuin dak geldt zowel voor muur als plafond dat de afstand dan verdubbelt ten opzichte van de nok, dus hij moet zo’n 30 cm van de nok af geplaatst worden.

Koolmonoxidemelder

Koolmonoxide is een gas dat niet kan worden gezien of geroken, maar is wel erg giftig wanneer het wordt ingeademd. Ook dit inademen is niet te merken met de menselijke zintuigen. Daarom is dit gas erg gevaarlijk, het wordt vaak bestempeld als sluipmoordenaar. Het ontstaat wanneer een onvolledige verbranding plaatsvindt van brandstoffen, zoals aardgas, hout of kolen. Dit kan niet alleen in oude panden gebeuren zoals velen denken, maar ook in nieuwe. Een koolmonoxidemelder plaatst u bij een plaats waar het kan gebeuren dat deze giftige stoffen vrijkomen, zoals gasboilers, gaskachels, gasfornuizen, CV-ketels of geisers. Ook deze kunt u testen dankzij de testknop. Zo bent u er altijd van verzekerd, dat de batterij nog vol is en het geluidssignaal werkt. Maak voor uzelf ook een planning wanneer u de melders test, u vergeet het anders beslist wel eens. Heeft u ze al lang geleden opgehangen of maakt u gebruik van producten die al in de ruimte hingen voordat u het pand in gebruik nam, controleer dan ook meteen of ze (nog) aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen.