Waar gaat u de dome camera ophangen? Belangrijk bij de keuze van de juiste “bullet” Dome camera voor uw situatie is om vast te stellen waar u hem wilt plaatsen. Binnen of buiten? En onder welke omstandigheden. Heeft het apparaat veel te lijden of hangt het redelijk beschermd onder een carport? Met andere woorden, hoe sterk moet de behuizing, het omhulsel zijn. Internationaal kennen we hiervoor IP-classificaties. IP55 staat bijvoorbeeld voor spatwaterdicht. Omdat het in veel gevallen gaat om het volgen van nachtelijke activiteiten, zijn de meeste dome camera’s uitgerust met IR (Infra Rood)-Leds voor nachtzicht. Bij daglicht heeft u heldere kleurenbeelden en als het donker wordt, schakelt de apparatuur automatisch over op “nightvision”. Hangt de camera op een plek waar het zicht slecht is, bijvoorbeeld in een slecht verlichte straat, dan is investeren in een betere beeldkwaliteit (hoge resolutie) en PoE (Power over Ethernet) ondersteuning zinvol. Om u te helpen bij uw keuze hebben wij in ons assortiment al een selectie voor u gemaakt: kies hier voor een binnen dome camera of voor een buiten dome camera.
Wist u dat er ook dummy ‘”nep” versies bestaan van de originele dome camera’s? Beveiliging van uw eigendommen met een of meerdere dome camera’s kan immers vrij prijzig worden en misschien is het zelfs niet eens nodig. Stel dat u als particulier uw auto in de gaten wilt te houden. Dat kan van pas komen als er al meerdere malen is ingebroken of de auto wordt regelmatig ’s nachts vernield. Alleen al een camera zichtbaar ophangen kan dan het beoogde schrikeffect hebben. Denk aan de flitsapparaten langs de snelweg waar soms niet eens een “rolletje” in blijkt te zitten. Dummy’s zijn niet van echt te onderscheiden, met dat verschil dat ze geen beelden opnemen. En in aanschaf zijn ze beduidend goedkoper. Met ingebouwd knipperend LED-licht en voorzien van een professioneel ontwerp laat iedere dief of vandaal zich gegarandeerd misleiden. Zie hhier onze collectie binnen dome dummy’s en ook onze buiten dome dummy’s.
Informeert u zich van tevoren goed over de actuele wetgeving rond het gebruik van (dome) camera’s in de privéruimte. Het ophangen en inschakelen van een dome camera voor privé gebruik is namelijk één ding, maar mag u ook daadwerkelijk iets met deze beelden doen? In Nederland is het toegestaan voor privégebruik filmopnames te maken, máár er zijn wel voorwaarden aan verbonden. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt hierover “Wie een camera ophangt, moet ervoor zorgen dat de camera zo min mogelijk gericht is op de openbare weg of op eigendommen van anderen”. Het is verder belangrijk dat bezoekers van tevoren gewaarschuwd worden dat ze mogelijk gefilmd worden. Dat kan met een bordje bij de voordeur of bij een andere toegang tot het huis. Ga er niet automatisch vanuit dat – mocht u met uw dome camera onverhoopt een diefstal filmen in uw huis - dat dit ook als rechtsgeldig bewijs wordt gezien door politie of andere rechterlijke machten.
Beveiliging is altijd een samenspel van meerdere maatregelen. Het installeren van een dome camera of IP camera is een goed begin en heeft meerdere voordelen. Ten eerste geeft het u extra veiligheid, maar ten tweede geven de beelden u ook inzicht in eventuele andere zwakke plekken in de beveiliging rond uw huis. Klassiek voorbeeld is de groenbak die tegen de schutting aanstaat en waardoor de dief zonder al te veel moeite door een openstaand raam kruipt. Een extra hangslot op een buitendeur of een bewegingsmelder (ook in de webshop verkrijgbaar) ophangen, kunnen ook al een wereld van verschil maken om inbraak en diefstal te voorkomen. Alle kabels… Meer dan kabels.