Er zijn diverse redenen waarom u een dergelijke camera zou willen gebruiken, waarvan er 2 met stip bovenaan staan. Op de tweede plaats staat het vastleggen van routes die u rijdt en helemaal boven op de ranglijst staat het vastleggen van andermans rijgedrag. Met name bij deze laatste toepassing is de beeldkwaliteit van de dashcam van groot belang. Zo moeten niet alleen kentekens goed zichtbaar zijn, ook moet de camera geschikt zijn voor het opnemen van beelden onder allerlei soorten belichting. Tel daarbij op het feit dat de camera vrijwel steeds zal opnemen terwijl u rijdt, de camera moet dus goed om kunnen gaan met beweging, met schokken en dergelijke. Het mag duidelijk zijn dat de camera in zo’n geval niet van discutabele kwaliteit mag zijn. Dat geldt in mindere mate voor de andere veel gebruikte toepassing van de dashcam: het vastleggen van routes terwijl u rijdt. We leggen hierna diverse kenmerken uit.
Deze camera heeft enkele functies die bij elk model, goedkoop of high end, standaard zijn. Het opnemen van video is er daar uiteraard een van, het is de core business van dit apparaat. Audio eigenlijk ook. Voor wat betreft beeld: hoewel de resolutie van de opname nog wel eens wisselt, is het beeld over het algemeen goed bruikbaar. Met een dashcam met resolutie 1920 bij 1080 zit u altijd goed. Video-opnames van de camera worden opgeslagen op micro SD kaartjes. Deze kaartjes worden niet meegeleverd, u zult er dus een bij uw camera moeten kopen. Houd er rekening dat u een kaart koopt die aan uw verwachtingen voldoet. Wilt u elke rit opnemen en bewaren, zult u al snel een stevige geheugenkaart nodig hebben. Vaak ziet u op opnames ook de tijd en zelfs de plaats vermeld. Zo kunt u uw routes volledig gedocumenteerd weergegeven. Hiertoe heeft u wel een dashcam met GPS functionaliteit nodig.
Wilt u ook bij minder helder licht of zelfs ’s nachts opnames maken, dan kunt u een dashcam kopen met nachtzicht. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de meest goedkope uitvoering niet in alle situaties een voldoende helder beeld zal geven. Dat heeft niet alleen met de kwaliteit van de camera te maken, maar ook met andere onderdelen en functies. Zo is het op hoge snelheid vastleggen van bewegend beeld een klus voor specialisten. Ook tegenlicht en het goed verwerken van schaduwpartijen krijgt niet elke camera goed voor elkaar. Check dus altijd even het betreffende product als u vooral deze functie wil gebruiken. Een andere handige functie is autostart en een bewegingssensor. Houd er hierbij wel rekening mee dat daartoe de dashcam continu van stroom voorzien moet worden. Die functie waarbij in een permanente voeding via de accu wordt voorzien werkt als de voeding van een koelbox in de auto.
Sommige modellen zijn voorzien van een wifi functie, vergelijkbaar met de wijze waarop ook uw smartphone werkt. Met een dashcam met wifi kunt u uw video’s via een draadloze verbinding delen, bijvoorbeeld met een smartphone of tablet. Een andere handige functie bij een dashboard camera is de G functie. Daarbij wordt de opnamestand geactiveerd bij abrupte veranderingen, zoals bij een noodstop of een ongeval. Geen handbediening dus. Dit hangt ook samen met het verbod in de meeste landen om apparaten zoals navigatiesystemen en dashcams te bedienen tijdens het rijden, iets waar – bij overtreding – hoge boetes voor worden opgelegd. Andere opties zijn meldingen die de dashcam geeft wanneer u sneller rijdt dan de advies snelheid. Dat gebeurt ook bij een GPS systeem in uw auto. Ook is een optie het geven van een melding wanneer u te dicht op uw voorganger rijdt.
GPS werkt hier in principe hetzelfde als bij een navigatiesysteem. GPS bepaalt aan de hand van de positie ten opzichte van een aantal objecten in de ruimte de eigen positie. Dit is mogelijk door een systeem van 32 satellieten die in een van 6 mogelijke banen rondom onze planeet cirkelen. Er zijn daarbij 2 soorten nauwkeurigheid. PPS wordt voor militaire doeleinden gebruikt, terwijl SPS voor toepassingen als autonavigatie en ook voor uw dashcam wordt gebruikt. De afwijking die een SPS positiebepaling kan of mag hebben, ligt ergens tussen de 20 en 10 meter in. Dat is voor de meeste consumententoepassingen ruim voldoende. Het GPS-systeem koppelt de GPS data vervolgens aan het videobeeld van de camera, zodat op het beeld precies wordt weergegeven waar het is opgenomen. Meestal zit er ook een vorm van tijdsaanduiding gekoppeld aan het beeld. Overigens heet het GPS systeem formeel nog steeds NAVSTAR, dit kunt u ook in sommige advertenties en verpakkingen nog tegenkomen.
Een dashcam slaat zijn data vrijwel altijd op via een SD kaart, meestal een micro SD kaart. SD staat voor Secure Digital. De SD kaart werkt met een zogenoemd flashgeheugen, dit is een bijzonder kleine geheugenvoorzieningen zonder bewegende onderdelen. Hierdoor is het formaat van deze kaarten uiterst handzaam, u neemt ze zo mee in een portefeuille of klein doosje. SD kaarten zijn er in 3 formaten: standaard, mini en micro. In kleine apparaten zoals een dashboard camera wordt de micro SD het meest gebruikt. De kaarten zijn er met verschillende opslagcapaciteiten en lees- en schrijfsnelheden. Inmiddels zijn er micro SD-kaarten beschikbaar tot 2TB. Niet elke grote SD-kaart werkt met elke dashcam. Het is dus niet zo dat hoe groter de opslagcapaciteit is, hoe meer u u kunt opnemen. Met wat pech kunt u met een te grote kaart zelfs helemaal niets opnemen, de dashcam zal hem niet kunnen lezen. Het beste koopt u het formaat SD-kaart inclusief opnamecapaciteit dat aangegeven wordt in de handleiding van het betreffende apparaat.
Houd rekening met de wijze van montage en stroomvoorziening. De dashcam wordt standaard op de autoruit geïnstalleerd, meestal in het midden. Dat gebeurt vrijwel steeds met een zuignap, hoewel de nodige modellen ook geschikt zijn voor het schroeven van de camera. Ongeacht de wijze van bevestiging, het is niet toegestaan dit zo te doen dat het zicht van de chauffeur door de dashcam wordt belemmerd. U mag het apparaat ook niet bedienen tijdens het autorijden, net zomin als u dat bij een navigatiesysteem mag. Als u al een navigatiesysteem daar heeft, wordt het wat druk voor de ruit. Goed organiseren dus. Het spreekt verder vanzelf dat als de autoruit niet schoon is, het beeld ook niet al te briljant is. Iets dat ook het beeld kan verstoren, zijn rondslingerende spullen op het dashboard. Verder is het logisch dat uw camera goed ingesteld moet zijn nadat u hem heeft geïnstalleerd. Controleer de juiste hoek en resolutie. Maak een proefrit waarbij u de beelden naderhand controleert op juiste instellingen. Ten slotte: zonder stroom functioneert uw camera niet. Let op dat per abuis niet een automatisch startende dashcam uw accu leegtrekt. Bij de meeste modellen staat een tijdsduur aangegeven. Verwar daarbij niet de opnametijd met de batterijduur. Sommige modellen werken bijvoorbeeld uitsluitend met de accu van uw auto en hebben geen eigen batterij.
Iets dat veel mensen zich niet realiseren wanneer ze een dashcam kopen, is dat deze camera eigenlijk altijd aan staat tijdens het rijden. Het is niet zo dat er een mechanisme is dat de camera vertelt wanneer hij moet gaan opnemen als u rijdt. Dat zou ook niet zinvol zijn, zowel niet voor het vastleggen van een route op beeld en zeker niet voor het opnemen van gevaarlijke verkeerssituaties. Die doen zich immers altijd onverwacht voor. U heeft in zo’n situatie geen tijd om ook nog even de dashcam aan te zetten, u moet immers reageren op een in principe bedreigende situatie. Dan hebben we nog niet eens over de snelheid waarmee u rijdt, immers: bij hoge snelheid kan een onverwachte beweging al uitmonden in een slingerende auto. Dat is het laatste waar u op wacht, kortom: een dashcam staat in principe tijdens de rit altijd aan. Wel kan een stilstaande dashcam automatisch worden gestart. Daarover straks meer.
Vandaag de dag zijn er strenge regels rondom privacy. Dat is ook nodig omdat via social media als Facebook en dergelijke beeldmateriaal zeer snel kan worden verspreid. Dat is niet altijd even handig, zeker wanneer de persoon in kwestie waarvan beeldmateriaal is opgenomen en verspreid wordt zich van geen kwaad bewust is. Om deze reden is ook het gebruik van beeldmateriaal gemaakt met een dashcam aan strikte regelgeving onderworpen. Zo is het in ons land bijvoorbeeld verboden om zonder toestemming van betrokkenen dashcambeelden met personen die op het beeld herkenbaar zijn, online te zetten. Dit geldt evenzeer voor het online zetten van beelden met herkenbare kentekens. Verder is het zo dat in enkele andere landen het gebruik van dashcams zelfs verboden is. Onder meer geldt dat voor het populaire vakantieland Oostenrijk. Maar ook in Luxemburg en in Portugal krijgt u een flinke boete als gebruik wordt geconstateerd. In Duitsland en Spanje is deze camera niet verboden, maar wordt het gebruik afgeraden. Vaak is er geen specifieke regelgeving rondom dashcams, maar valt het onder algemene wetgevingen en verordeningen die bedoeld zijn voor het beschermen van de privacy en persoonsgegevens van burgers.