Kabels 
Overige Producten 
Account  

DAB+ radio

Wanneer kies ik voor DAB+ radio?

Hiermee kunt u alle kanten op. Veel modellen laten u namelijk kiezen tussen de oude digitale ontvangst, de plus-variant ervan, analoog FM en internetradio. Let wel even op: oudere ontvangers zijn niet in staat om plusversie te decoderen, onze nieuwe ontvangers kunnen beide standaarden aan. De nieuwe modellen zijn van alle markten thuis. Kwaliteit van digitaal geluid staat of valt met de wijze van digitalisering van analoog geluid. In de praktijk wordt bij de plusvariant bij spraak veelal gekozen voor 48 Kb/s en bij muziek voor 64 Kb/s of 96 Kb/s. Deze technische superioriteit ten opzichte van FM maakt DAB+ radio ook interessant voor de hifi liefhebber.

Altijd een beetje retro

Een DAB radio ontvangt uitzendingen op twee manieren: analoog (oud) en digitaal (nieuw). Analoge kennen wij van vroeger als een beetje rammelend signaal met ruis en geregeld storing. De digitale plusvariant is ontwikkeld om deze gebreken te omzeilen. Dit is de technisch verbeterde versie en is nagenoeg storings- en ruisvrij. Inmiddels worden beide afkortingen, met en zonder het plusje, door elkaar gebruikt maar er is dus verschil. Let wel: dit is niet hetzelfde als internetradio, u heeft voor de plusvariant namelijk geen internetverbinding nodig. U heeft trouwens voor analoge én digitale ontvangst wel nog een antenne nodig. Bij de retro modellen betreft dit, hoe kan het anders, een oude vertrouwde telescoopantenne. Uitschuifbaar en wel, een blikvanger dus.

Wat ontvang ik met digitale radio?

In Nederland zijn de commerciële landelijke omroepen en publieke omroepen sinds 2013 via DAB+ radio te beluisteren. De nationale commerciële omroepen zijn verplicht per 1 september 2015 in ten minste 80% van Nederland geografische dekking te hebben. De meeste publieke regionale omroepen zijn vanaf 2015 digitaal te horen. In België zenden de openbare omroepen VRT, RTBF en BRF digitaal uit. Door de NOS worden onder meer NPO 1, NPO 2, NPO 3 FM, NPO 4, NPO 5, NPO 6 Soul & Jazz, NPO Nieuws 24, NPO 2 Top 2000, NPO FunX en 3FM Alternative uitgezonden. Daarnaast zijn commerciële landelijke omroepen in Nederland te ontvangen via kanaal 11C in het nieuwe digitale plusformaat. Doorgegeven wordt onder meer 538, Q-music, Sky, Classic FM, Veronica, BNR Nieuws, Arrow Classic Rock, de lijst groeit gestaag. Ook zijn er event- of popup-stations, dat zijn etherkanalen die maar even bestaan, bijvoorbeeld vlak voor, gedurende en na een festival.

Storingsvrij en voorzien van wekdienst

Met DAB+ radio bent u voorgoed verlost van storing en bijgeluiden wanneer u naar een uitzending luistert. Een ontvangstapparaat volgens dit nieuwe formaat kan een zwak signaal van meerdere bronnen ontvangen en daar een beter signaal uit samenstellen. Onze draagbare modellen zijn er in vele uitvoeringen. Ze beschikken meestal over voeding via batterij en accu. Handig is dat wanneer u de hem losplugt van de netvoeding, het apparaat gewoon door blijft spelen via de batterijvoeding. Mits u natuurlijk batterijen in het apparaat hebt geplaatst. Ze beschikken over een telescoopantenne waarmee ze overal ontvangst krijgen. Ook hebben we veel modellen met wekfunctie in ons assortiment. Enkele modellen hebben een CD-speler aan boord.

Vormgeving: retro of design?

Retro is in. Her en der ziet u allerlei prachtig vormgegeven spullen opduiken die rechtstreeks uit de jaren 50 of 60 lijken te komen. Niets is minder het geval bij onze retro modellen. Ze zijn technisch gezien state of the art. Wilt u toch geen vintage look maar liever een modern design toestel? Geen probleem, de meeste van onze modellen DAB+ radio passen prima in de huidige tijd van strak en modern design. Voor wat betreft technische specificaties is er vaak maar weinig verschil. Bijna alle fabrikanten proberen toch zoveel mogelijk functionaliteit in dit soort hightech apparaten te stoppen. Dat is uiteraard alleen maar van voordeel voor de consument. Voor wat betreft het bedieningsgemak maakt het ook al niet zoveel uit, omdat het idee achter een draagbaar ontvangststoestel intact blijft: handig en handzaam. Een bediening die intuïtief kan gebeuren, maakt deel uit van het design van elke digitaal ontvangsttoestel.

Retro: connectiviteit

Wilt u ook uw eigen playlist afspelen op uw ontvangstapparaat? U kunt uw smartphone, tablet of andere mediaplayer op diverse manieren ermee verbinden. Via een kabeltje kan het eenvoudig door uw externe speler te koppelen aan uw retro model met aux-ingang. Wilt u liever een draadloze verbinding tot stand brengen. Retro uitvoeringen hebben meerdere mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. De meest bekende en gebruikte manier is om de apparaten via bluetooth met elkaar te verbinden. Daarvoor heeft u dus een toestel met bluetooth functionaliteit nodig. Een andere manier is via een digitaal toestel met NFC verbinding. NFC is een minder bekend protocol, dat u vaak bij mobieltjes tegenkomt. Op die wijze kunt u uw telefoon dus via het ontvangsttoestel laten weerklinken. Een laatste mogelijkheid is om uw retro uitvoering in uw netwerk op te nemen. Dat kan met een digitale variant met WLAN verbinding.

Draagbaar!

Een digitaal ontvangstapparaat is vaak draagbaar, geschikt om overal mee naar toe te nemen. Daarom werken deze apparaten meestal niet enkel op netstroom, maar ook op batterijen. Vaak worden zogenoemde C-batterijen toegepast, LR14 is ook een vaak gebruikte aanduiding voor dit type batterijen. Het is een behoorlijke fors type batterij, waar er ook nog eens een set van wordt gebruikt. Kijk wel even op de betreffende productpagina of de benodigde batterijen bij de levering inbegrepen zijn. Ook hebben we DAB+ radio met ingebouwde accu in ons assortiment. Betreft het geen portable uitvoering, dan zien we vaak dat er allerhande extra’s worden meegeleverd zoals alarmfunctie en afstandsbediening. Ook kennen enkele meer uitgebreide retro types een USB functie. Check altijd alle specificaties van het model dat u wenst te bestellen en bepaal dan voor uzelf of dat alles nog wel “draagbaar” is.