Overige Producten 
Kabels 
Account  

Plamuren


VorigeResultaten 1 tot 100 van totaal 308 productenVolgende

Plamuren: benodigdheden

Bereid u goed voor op de klus. Om goed te plamuren heeft u twee plamuurmessen nodig. Gebruik een smal en een brede plamuurmes. Het brede plamuurmes gebruikt u dan als spatel om het spul als voorraad op te leggen. Het smalle mes gebruikt u dan voor het plamuurwerk zelf. Zorg er trouwens altijd voor dat de messen schoon en vlak zijn, zodat u het beste resultaat kunt halen uit uw plamuurwerk. Naast de messen heeft u dan uiteraard ook plamuurmiddel nodig. Logisch natuurlijk, aangezien dit het hoofdingrediënt is om aan de slag te kunnen gaan. Zorg ook dat u schuurpapier bij de hand heeft. Bepaalde ondergronden, zoals hout, kunnen namelijk het beste eerst licht opgeschuurd worden voor een betere hechting. Daarnaast wordt schuurpapier gebruikt om oneffenheden na de droging van het plamuurmiddel op te schuren, zodat u oneffenheden kunt wegschuren. Schoonmaakmiddel, zoals ammoniak of het merk St. Marc, kan in veel gevallen ook nodig zijn. Dit wordt dan gebruikt om het ondergrondmateriaal vet- en stofvrij te maken.

Plamuren: stappenplan

Als u alle benodigdheden in huis heeft gehaald en er klaar voor bent om aan de slag te gaan, kunt u gaan beginnen met plamuren. Daarvoor kunt u zich het beste houden aan het volgende stappenplan. Begin altijd met de ondergrond goed schoon te maken en volledig te drogen. Dit is voornamelijk van belang bij houtwerk. Schuur vervolgens de ruimte rondom het beschadigde deel lichtjes en oppervlakkig op. Als u eventueel schuurresten tegenkomt, zoals stof en losse stukjes, verwijder dit dan door bijvoorbeeld opnieuw de ondergrond schoon te maken. Controleer, voordat u het plamuurmiddel gaat aanbrengen, dat de plamuurmessen schoon en glad zijn. Schep wat plamuur op het brede mes. Gebruik vervolgens het smalle mes om het plamuursel van het brede mes af te schrapen en smeer het spul over het beschadigde oppervlak. Het plamuurmes waarmee u smeert dient altijd breder te zijn dan het beschadigde onderdeel. Maak strakke bewegingen door het beschadigde oppervlak. Zorg ervoor dat het plamuur alleen op het beschadigde deel achterblijft en niet blijft plakken op het omliggende oppervlak. Laat het opdrogen en breng eventueel nog enkele, dunne lagen aan.

Opschuren en afwerken

Nadat u de plamuur heeft aangebracht en dit middel gedroogd is op het aangebrachte deel, kunt u bepalen of het bewerkte oppervlak een voldoende laag heeft gekregen om het beschadigde deel te dekken. Overigens staat meestal op de verpakking van het plamuur benoemd wat de droogtijd is. Hoewel het soms lijkt dat daar een langere droogtijd staat dan dat u denkt dat nodig is, is het wel raadzaam om u aan de droogtijd van de verpakking te houden. Zo voorkomt u dat u de nabewerking van het plamuurmiddel gaat doen terwijl het spul nog niet droog is. Het resultaat kan dan zijn dat u weer opnieuw kunt beginnen met behandelen en gladstrijken. Nadat het plamuur dus droog is, kunt u het oppervlak gladschuren. Doe dit met een fijnkorrelig schuurpapier, bijvoorbeeld korrelgrootte 100. Nadat u licht geschuurd heeft, maakt u het oppervlak weer stofvrij met een droge doek. Het is goed om te weten dat plamuur redelijk poreus is. Het is daarom raadzaam om eerst een laagje grondverf aan te brengen voordat u de plamuurlaag gaat lakken of verven.

Welk soort middel gebruikt u wanneer?

Het is belangrijk om het juiste plamuurmiddel tijdens te gebruiken bij het materiaal dat een opknapbeurt nodig heeft. Misschien denkt u dat het niet uitmaakt, als het maar een plamuurmiddel is. Dat kan wel, maar u zult dan vaker als resultaat hebben dat u na het schilderwerk de reparatieplekjes gewoon ziet door de net afgeschilderde ondergrond. Uw plamuurwerk is dan helemaal voor niets geweest. Elke plamuurmiddel heeft zijn eigenschap. De meest gebruikte plamuur voor hout is lakplamuur. Uitermate geschikt om kleine oneffenheden te plamuren. Voor oneffenheden, gaatjes en scheuren wordt ook wel acrylplamuur gebruikt. Dit middel smeert als boter, droogt snel en is makkelijk te schuren. Er is ook nog epoxyplamuur. Dit bestaat uit een pot met daarbij een tube verharder. Meestal is dit polyester vulmiddel en vochtgevoelig. Dit middel is dus enkel binnen toepasbaar. Er zijn nog meer verschillende soorten plamuurmiddelen verkrijgbaar. Allekabels heeft diverse plamuur in het assortiment en kunt u eenvoudig bestellen via de webshop.

Het verschil tussen plamuur en vulmiddel

Hoewel plamuur en vulmiddel beide ongeveer hetzelfde uitzien en daarbij nagenoeg hetzelfde doel hebben, zit er toch verschil in het gebruik van de producten. Het is niet voor niets dat de producten een andere naam hebben. Eigenlijk zegt de naam vulmiddel het al: het is een om iets mee te vullen. U kunt natuurlijk ook plamuur gebruiken om gaatjes mee te vullen, maar u zult dan uiteindelijk merken dat u niet het gewenste resultaat krijgt of meerdere keren aan de slag moet gaan om wel het gewenste resultaat te krijgen. Plamuur is namelijk bedoeld om oneffenheden glad te maken. Hierdoor is plamuur meestal geschikt voor een laag van maximaal 1 mm. Plamuur heeft de eigenschap om te krimpen. Gaat u gaten vullen die dieper zijn dan 1 mm, dan zult u merken dat door het krimpen van de plamuur een gat uiteindelijk niet helemaal egaal gevuld is. U zult dan meerdere keren, afhankelijk van de diepte, plamuur moeten aanbrengen. Vulmiddel is geschikter, omdat u met dit middel ongeveer tot 2 mm kunt vullen zonder dat het krimpt.

Uw materiaal voor plamuren online kopen

Materialen voor plamuren koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Hebben wij het product op voorraad en bestelt u voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over plamuur materiaal of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie