Overige Producten 
Kabels 
Account  

LED Strip

RGB versterker Spanning: 12/24V. € 17,99 € 13,49

VorigeResultaten 1 tot 100 van totaal 178 productenVolgende
Gerelateerde Categorieën

Waar moet u op letten voordat u een ledstrip koopt?

Ledstrips ziet u steeds vaker om u heen en dat is logisch: een ledstrip kan worden gebruikt voor zeer veel verschillende verlichtingstoepassingen op elke denkbare plek. Voordat u een type led strip koopt, moet u eerst beslissen waar u het lint wil plaatsen. Is het bedoeld als sfeerverlichting buiten of toch voor gebruik binnenshuis? Niet elk type strip is geschikt voor buitengebruik. Op elke productpagina staat de geschiktheid en de IP-categorie aangegeven. Zoekt u bijvoorbeeld waterdichte ledstrips, Allekabels heeft deze natuurlijk in huis. Onze strips zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen. Ze zijn meestal 3 of 5 meter lang en worden aangesloten op netstroom. De led strip kan worden ingekort en worden afgesneden om de 3 lampen (5 cm). Er zijn verschillende ledstrip accessoires in de vorm van connectoren om de strips met elkaar te verbinden. Bij de aanschaf van deze connectoren moet u wel bekijken of deze geschikt zijn voor 1-kleurige, RGB of RGBW ledstrips. Wij hebben ze wel allemaal in huis.

Voeding van een ledstrip

Bijna net zo belangrijk als het kiezen van de ledstrip zelf is de juiste keuze voor de voeding van de strips. Vrijwel alle strips werken op 12 v. Bij complete sets wordt vrijwel altijd een voeding meegeleverd. Is dit niet het geval dan zult u uw voeding zelf moeten selecteren. Zorg ervoor dat de spanning van die voeding en de werkspanning van de ledstrip matchen. Daarbij mag het totaal van het vermogen van alle strips die u op de voeding wilt aansluiten niet hoger zijn dan het vermogen dat de voeding kan leveren. Het maximale vermogen dat een voeding kan leveren, staat op elke voeding vermeld in aantal Watt. Houd hier ook goed rekening mee wanneer u slechts stukken geknipte strip gebruikt. U kunt het vermogen van het afgeknipte stuk overigens eenvoudig zelf berekenen door de lengte van het afgeknipte deel te delen door de totale lengte van de ledstrip. Vervolgens vermenigvuldigt u dit getal met de opgegeven waarde van de voeding van de gehele lengte en u weet het benodigd vermogen van uw totale setje strips.

Lichtsterkte van een ledstrip met en zonder dimmer

Mensen kiezen steeds vaker voor ledstrips vanwege de specifieke sfeer die dit soort verlichting biedt. Of verlichting het juiste effect bewerkstelligt dat u voor ogen had, is onder meer afhankelijk van de lichtsterkte die de strips kunnen leveren. Het aantal leds per meter is bepalend voor die lichtsterkte. Hoe meer leds er op de strip zitten, hoe meer lichtopbrengst er uiteindelijk is. Daarnaast is het type strip van belang of een hogere of lagere lichtopbrengst wordt bereikt. Dat heeft onder meer te maken met de afmetingen van de leds. Leds met typenummer 5050 zijn groter en hebben een hogere lichtopbrengst dan de kleinere leds van het type 3528. De typenummers zijn identiek aan de afmeting van de led, dus 3528 3,5x2,8 mm. Kijk even op de betreffende productpagina naar de lichtopbrengst, want de uiteindelijke lichtopbrengst ligt niet uitsluitend aan de afmetingen van leds maar ook aan voltage en kwaliteit (lees prestatie) van de gebruikte led. En aan het totaal aantal meters ledstrip, immers: hoe meer meters hoe meer ledjes.

Wanneer gebruikt u een ledstrip dimmer?

Hoewel dat bij de eerste modellen niet het geval was, zijn ledstrips inmiddels vaak dimbaar. Met behulp van onze led strip dimmers kunt u de lichtsterkte van de strips aanpassen aan iedere gewenste sfeer. Dat kan op meerdere manieren geschieden. Een touch ledstrip dimmer is bijvoorbeeld erg handig. De touch techniek is gebaseerd op de capacitieve aanraaktechniek, dat betekent dat u de verlichting kunt bedienen door de metalen behuizing aan te raken met uw vinger. De meeste mensen kennen deze techniek van designlampen die bijvoorbeeld in de kamer of in de keuken boven de tafel hangen. Ze zijn echter ook geschikt om met led strips te werken. Ze hebben een dubbele functie: korte aanraking schakelt de verlichting aan en uit, een lange aanraking vermeerdert of vermindert de lichtsterkte. Wanneer u dit soort dimmers gebruikt, zult u er even mee moeten oefenen voordat u de truc beheerst. Heeft u het dimmen echter eenmaal in de vingers, bestaat er geen eenvoudigere manier om lichtsterkte te beïnvloeden.

Dimmer en aangesloten vermogen moeten matchen

Let wel even op: de dimmer en de ledstrip moeten op technisch gebied wel bij elkaar passen. Een dimmer voor ledstrips heeft daartoe een minimaal en een maximaal aangesloten vermogen. Als men minder dan dit vermogen dimt, dan zal de lamp onrustig gaan branden of, zoals de meeste gebruikers het formuleren, gaan flikkeren. Is het gebruikte vermogen groter, dan kunt u daarentegen de dimmer beschadigen. Ook is er nog een ander detail waar u rekening mee kunt houden. Dimmen heeft behalve het sfeerverhogend effect ook enkele praktische voordelen. Door dimmen daalt het stroomverbruik en bij de meeste verlichting stijgt ook de levensduur van de lampen. Elk voordeel heeft echter zijn nadeel: het rendement van de lamp neemt wel af, dit omdat de hoeveelheid warmte minder snel afneemt dan de hoeveelheid licht vermindert door het dimmen. Nog een laatste punt over dimmers: door dimmen lijkt de kleur van het gedimde licht geler van kleur, houd bij uw keuze daarmee rekening of pas de lichtsterkte aan.

Strips in alle kleuren

Ledstrips zijn er in meerdere uitvoeringen: enkelkleurig en multicolor. Ledstrips zijn verkrijgbaar in verschillende enkelvoudige kleuren, waarbij de kleuren ook nog wel eens wisselen al naar gelang de laatste trends. Was er nog niet zo lang geleden enkel keuze tussen 3 verschillende kleuren (meestal wit, geel en rood), inmiddels is de keuze reuze. Kunt u geen keuze maken? Bij het hiervoor al genoemde multicolor type strips is het verder mogelijk om de verlichting in meerdere kleuren te zetten, iets dat bij enkelvoudig gekleurde ledstrips niet mogelijk is. Dat betekent dat u zelf achteraf de kleur van uw verlichting kunt beïnvloeden. Daarnaast is het mogelijk om zelf een kleur in te stellen, met behulp van een RGBW of RGB ledstrip en een RGBW of RGB led controller. Bovendien bieden wij ook RGB of RGBW touchpanels aan, waarmee u de strips kunt in- en uitschakelen, dimmen en de kleur aanpassen. Deze zijn middels een kliksysteem eenvoudig te monteren op een wandinstallatiedoos en heeft u alles bij elkaar.

Montage van ledstrips, hoe doet u dat?

Ledstrips zijn over het algemeen zeer eenvoudig aan te brengen. Meestal beschikken ze over een zelfklevende lijmlaag. Wanneer u de beschermlaag van de lijmstrip “afpelt”, kunt u de strip al monteren. Zorg er wel voor dat het oppervlak waar u de strip aanbrengt glad en vooral ook droog is, anders zal de lijmlaag niet goed hechten. Dit hangt ook samen met de IP veiligheidscategorieën waar deze plakstrips aan gerelateerd zijn. IP20 is per definitie binnenshuis, om een voorbeeld te noemen. Een tweede manier om ledstrips te bevestigen is door middel van profielen voor ledstrips. Deze zijn bij ons verkrijgbaar in aluminium uitvoering en in MDF uitvoering. Let wel even op wanneer u high power ledstrips gebruikt, niet alle profielen zijn hiervoor geschikt vanwege de warmte die deze strips kunnen ontwikkelen. Het spreekt bij alle strips voor zich dat u de strips eerst inkort voordat u ze monteert. Een andere, omgekeerde volgorde (eerst monteren, dan inkorten) kan uiteraard ook, maar is niet de meest logische volgorde.

Strips voor binnen en voor buiten

Alle ledstrips zijn geschikt voor gebruik binnen, maar niet elke strip kan ook buiten gebruikt worden. Omdat de strips op laagspanning werken, zijn ze weliswaar veilig maar dat is slechts een van de kenmerken waar op gelet moet worden. De weersomstandigheden buiten zullen er immers in ons land voor zorgen dat minder weerbestendige ledstrips binnen de kortste keren zullen sneuvelen. Vocht en vrieskou zijn niet echt bevorderlijk voor het technisch correct (blijven) functioneren van de ledstrip. Overigens geldt dat ook voor de voeding van de ledstrip. Een voeding die niet geschikt is voor buiten, zal niet alleen kapot gaan maar kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen waarbij vroeger of in het meest ongunstige geval later ook uw aardlekschakelaar omslaat en u zonder stroom komt te zitten. Let dus bij het samenstellen van uw online bestelling erop dat zowel de ledstrips als ook de voeding voor de ledstrips allebei geschikt zijn voor gebruik onder (zeer) vochtige omstandigheden.

Led strips waterdicht maken

Wanneer u ledstrips buiten of in een vochtige ruimte gaat aanbrengen, moet u er voor zorgen dat de ledstrips vochtbestendig zijn. Als u ze buiten installeert zonder enige beschutting, moeten ledstrips volledig waterdicht zijn anders heeft u niet lang plezier ervan. Beschermen kan op meerdere manieren. Soms worden bevestigingsbeugeltjes meegeleverd evenals eindkapjes om de (afgeknipte) uiteinden te beschermen voor vocht. Ook kunt u siliconenlijm gebruiken. Siliconenlijm kunt u, behalve als montagemiddel, ook toepassen om de strips waterdicht te maken. Let er wel op dat u dan siliconenlijm gebruikt die het PCB van een ledstrip niet beschadigt. Gaat u voor een professioneel en oerdegelijk resultaat, dan kunt u ook nog enkele andere maatregelen nemen. Zo kunt u bijvoorbeeld bekabeling solderen in plaats van gewoon klemmen. U kunt de soldeerlas extra afschermen met een stukje siliconentube, een krimpkousje en siliconenlijm. U kunt ook giethars gebruiken, dat vergt wel oefening en materiaalkennis.

Uw ledstrip kopen

Het is ondoenlijk om op deze plek elke denkbare situatie te behandelen waarin u ledstrips kunt gebruiken. Mocht u er niet uitkomen, kunt u natuurlijk altijd contact met onze klantenservice opnemen. Bij Allekabels bestelt u makkelijk en voordelig uw ledstrip online. Heeft u voor 22.00 uur de bestelling geplaatst en het product is op voorraad (3 groene bolletjes)? Dan ontvangt u uw bestelling de volgende dag in huis! Plaats de producten in uw winkelwagen en reken af via onze veilige betaalmethoden. Heeft u nog vragen over een ledstrip? Neem dan contact met onze klantenservice op! Op fora op het internet en ook via de nodige video’s op youtube en dergelijke zijn vele tips te vinden hoe u het beste led strips zo kunt monteren zodat ze bijvoorbeeld vochtbestendig zijn, voor gebruik in o.a. aquaria. Daarbij wordt ook rekening gehouden met warmte, iets dat led en siliconenlijm kan beschadigen.

Klantenservice & Informatie