Kabels 
Overige Producten 
Account  

Coax Kabel

De coax kabel

Coaxiaal betekent twee geleiders die concentrisch zijn oftewel eenvoudig gezegd, twee buisjes die over elkaar heen geschoven zijn. De binnenste van die twee geleiders is de hete ader, de kern. De buitenste is de mantel, de aarde/’massa’. Door deze constructie heffen de elektromagnetische velden van binnen- en buitengeleider, die ontstaan door de stroom die door beide geleiders loopt, elkaar buiten de kabel vrijwel volledig op. Door dit principe is er vrijwel geen uitstraling vanuit de kabel naar buiten toe en omgekeerd. Tussen buitenste, meestal gevlochten, geleider en de binnenste koperdraad-geleider zit isolerend materiaal. Het geheel is voorzien van een kunststof omhulsel dat de buitenkant vormt van de kabel. Er zijn alleen al in de befaamde RG-serie, zie verderop, al meer dan negentig soorten coax kabel! Gangbare aanduidingen van coax kabels voor huis- tuin- en keuken-gebruik zijn coax9 met een doorsnede van 7 mm en coax12 met een doorsnede van 6,8 mm. Coax9 heeft een lagere demping dan coax12, zie verderop voor uitleg van het begrip demping. Allekabels heeft deze coax kabels in haar assortiment. Bij ons kunt u de kabels zelfs op de gewenste lengte krijgen!

Impedantie, afsluitweerstand en demping

Door de hiervóór beschreven constructie van de kabel heeft een coax kabel last van parasitaire inductie en parasitaire capaciteit. Een coax kabel heeft daardoor geen gewone weerstand maar een karakteristieke impedantie, die onafhankelijk is van de frequentie en kabellengte. Deze bedraagt 50 ohm of 75 ohm. Daarnaast is er nog het fenomeen van reflectie. Over de kabel worden signaalgolven getransporteerd die echter worden gekaatst/gereflecteerd op het punt waar de kabel op het audio/video-apparaat wordt aangesloten, als er althans geen maatregelen worden genomen. Daarom dat er zogenaamde afsluitweerstanden oftewel terminators verkrijgbaar zijn, die eenzelfde impedantie hebben als de karakteristieke impedantie van de coaxkabel. Op die wijze worden de golven niet meer gereflecteerd. Zoals alle elektrische kabels neemt het signaal af naarmate de kabel langer wordt. Het signaal ervaart grotere ‘weerstand’ en wordt zwakker. Dit wordt de demping van de coax kabel genoemd en uitgedrukt in decibel, dB. Deze is afhankelijk van de frequentie. Hoe hoger de frequentie hoe groter de demping. Daarom worden TV-frequenties en satellietfrequenties omlaag getransformeerd zodat er een lagere frequentieband over de coax kabel gaat. Om een idee te geven van de demping: bij een waarde van 3 dB is het aanvankelijke signaalvermogen aan het begin van de coax kabel, aan het einde ervan gehalveerd!

Soorten coax kabels

Coax kabels worden aangegeven met een letter-nummer combinatie. RG betekent Radio Guide. U staat voor ‘for general utility use’ oftewel ‘voor algemeen gebruik’. De nummers zijn zeker geen volgnummers en zeggen totaal niets over de meerdere/mindere kwaliteit van hoger/lager genummerde coax kabels. Dus een RG59 is niet persé beter dan een RG11. Het zijn gewoon andersoortige coax kabels. Hier volgt een tabel van de gangbare coax kabels, waarbij de diameters de buitendiameters zijn:
  1. RG8/U: diameter van 10,3 mm, karakteristieke impedantie van 52 Ohm, demping (1,8 dB bij 10 MHz, 6,7 dB bij 100 MHz, 13,2 dB bij 400 Mhz),
  2. RG11/U: diameter van 10,3 mm, karakteristieke impedantie van 75 Ohm, demping (2,2 dB bij 10 MHz, 7,5 dB bij 100 MHz, 15,8 dB bij 400 Mhz),
  3. RG58/U: diameter van 5,8 mm, karakteristieke impedantie van 53 Ohm, demping (4,1 dB bij 10 MHz, 15,0 dB bij 100 MHz, 34,0 dB bij 400 Mhz),
  4. RG59/U: diameter van 6,3 mm, karakteristieke impedantie van 73 Ohm, demping (3,6 dB bij 10 MHz, 11,2 dB bij 100 MHz, 22,9 dB bij 400 Mhz),
  5. RG213/U: diameter van 10,3 mm, karakteristieke impedantie van 52 Ohm, demping (1,8 dB bij 10 MHz, 6,7 dB bij 100 MHz, 13,2 dB bij 400 Mhz).


Connectoren

Coax kabels worden veelal aangesloten met F-connectoren. Dit zijn schroefbare metalen aansluitingen met een geribbelde behuizing om wegglijden met de vingers te vermijden tijdens het aan/los draaien. Deze F-connectoren, die een koppeling vormen tussen coax kabel en aansluitpunt, worden standaard geleverd met een 75 Ohm impedantie. Deze worden gebruikt in de satelliet- en kabeltelevisiewereld. Een ander gangbaar model is de BNC connector, die vooral voor meetapparatuur en in de videowereld wordt gebruikt. Deze connectoren moeten een kwartslag gedraaid worden om ze te bevestigen/los te draaien. BNC staat voor Bayonet Neill Concelman en wordt doorgaans ook wel connector met bajonetsluiting genoemd. Deze heeft een karakteristieke impedantie van 50 ohm of 75 ohm. De TNC stekker oftewel Threaded Neill Concelman stekker lijkt op de BNC, maar heeft een schroefverbinding in plaats van bajonetverbinding. De karakteristieke impedantie bedraagt 50 ohm. De Belling-Lee connector oftewel IEC-connector is een oude bekende. Dat is de algemeen gebruikelijke stekker bij antennekabels. Dit zijn de meest gangbare connectoren, maar er zijn er nog veel meer. In ons assortiment vindt u een hele keur aan connectoren voor coax kabels.

Accessoires en hulpmiddelen

Niet alleen heeft Allekabels een ruim assortiment coax kabels voor binnen- en buitengebruik, ook in connectoren zijn we ruim gesorteerd. Daarnaast kun u bij ons terecht voor gereedschap. De coax stripper wordt gebruikt om de coax kabel van haar kunststof buitenmantel en binnenisolatie te ontdoen, zodat de daarmee vrijgekomen hete ader, de koperdraad in het centrum van de coax kabel, kan worden verbonden met een connector. De striptangen die wij hebben zijn voor de gangbare RG58/59 coax kabels, met een diameter variërend van 4,8 tot en met 7,5 mm. Naast deze specifieke coax kabel stripper hebben we ook een universele variant met tevens een schaar erin verwerkt. Als accessoires dienen enkele bijzondere stekkers. De F-Quick connector van Hirschmann is een speciale F-connector voor het vermijden van instraling van stoorsignalen veroorzaakt door 4G oftewel vierde generatie mobiele communicatie. Een dergelijke connector wordt ook wel LTE-connector of 4G-suppressor genoemd. LTE staat voor long term evolution en mag als alias worden beschouwd voor 4G. Dan zijn er nog de coax kabel verbinders, die als koppelstukken twee coax kabels met elkaar verbinden. Tot slot is er nog de antenne einddoos, een inbouwdoos voor televisie-, radio- en satellietontvangst. De doos is voorzien van IEC-connectoren voor televisie en radio plus een F-connector voor satelliet.

Uw coax kabel online kopen

Een coax kabel koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over coax kabels of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie