Kabels 
Overige Producten 
Account  

Speaker Beugel

Speaker beugel en akoestiek

Wanneer u vindt dat uw luidsprekers niet op hun best klinken, heeft dat maar zelden te maken met de speakers zelf maar vaak meer met de opstelling van de luidsprekers. De plaatsing van een speakerset is van groot belang voor een correct geluidsbeeld. Hetzelfde geldt wanneer de speakers worden bevestigd met een speaker beugel of worden opgesteld op een speakerstand. We behandelen hierna de keuze en bevestiging van uw speaker beugel, maar eerst leggen we u iets uit over de juiste plaatsing. Let allereerst op de juiste afstand van de speakers ten opzichte van de achtergrond, meestal een muur. Dat staat beschreven in de handleiding van de boxen. Dat heeft vooral met het laag te maken, dat bij onvoldoende afstand gaat overheersen. Wanneer u een speaker beugel gaat gebruiken zult u bijna nooit de ideale afstand kunnen aanhouden, houd daarom bij het afstellen van de lage tonen hier rekening mee. U kunt natuurlijk ook bij de keuze van uw speakers hier rekening mee houden en speakers kopen die passen bij de speaker beugel.

Muur- of plafondmontage? Of toch maar een standaard?

Ook bij het kiezen van het type beugel speelt de akoestiek van de ruimte een bepalende rol. Plaatst u de speaker op speaker beugel in de lengte of de breedte van de ruimte? Uiteraard moet u rekening houden met de aanwezigheid van ramen of bepaalde obstakels. Als het echter mogelijk is, kunt u de speaker beugel het beste zo plaatsen dat de luidsprekers in de lengterichting het geluid afgeven. Kunt u, gezien de omstandigheden van de ruimte, de speakers niet aan de muur bevestigen kies dan voor plafondspeakers. Dat heeft ook nog eens als voordeel dat u de afstand tot de muur kunt vergroten zodat de bassen niet overdreven worden weergegeven. Uiteraard kunt u niet elke luidspreker aan het plafond bevestigen en dat heeft vooral te maken met de belastbaarheid van dat plafond, kortom met het gewicht van de boxen. Ook hier is een goed advies: stem boxen en speaker beugel op elkaar af of koop ze zelfs samen.

Maximale belasting

Belasting heeft in de geluidstechniek meestal betrekking op het vermogen of het ohmage van de luidsprekers. De maximale belasting van een speaker beugel heeft daarentegen niet betrekking op het geluidsvolume of de de weerstand van de luidspreker, maar betrekking op het totale gewicht van de box. Wordt bij de speaker beugel een maximale belasting van 3 kilogram vermeld, dan betekent dat dat de luidspreker niet zwaarder mag zijn dan dit gewicht. Betreft het zeer zware luidsprekers bijvoorbeeld zo’n 40 kilogram dan wordt voor huis- tuin en keukengebruik meestal gebruikgemaakt van een standaard of plaatsing op de vloer. Wel worden er vaak speaker dempers onder de boxen geplaatst. Ook bij dempers in ons assortiment wordt de maximale belasting aangegeven.

Instelbaarheid van een speaker beugel

Behalve de belasting en de plaatsing van een luidspreker is ook de indraaihoek bepalend voor de aanschaf van de juiste speaker beugel. Als de ruimte niet ideaal is voor de plaatsing van speakers, zie je vaak dat de speakers in verschillende hoeken zijn gedraaid of zelfs verschillende kanten op zijn gedraaid. Dit is funest voor het geluidsbeeld, speakers moeten altijd in dezelfde hoek ten opzichte van elkaar zijn afgesteld. Let trouwens ook altijd even op of de luidsprekers niet zijn ontworpen om rechtdoor te stralen. Dit vindt u terug in de handleiding van uw speakers. Ook kunt het indraaien van de boxen al snel overdrijven. Testen kunt u het juiste stereobeeld en balans het beste met spraakmateriaal, omdat dit altijd in het midden van een stereobeeld te vinden is. Behalve de draaihoek is ook de kantelhoek bij een speaker beugel instelbaar. Hiervoor geldt hetzelfde als bij de draaihoek: alle hoeken moeten hetzelfde zijn.

Kabels en andere accessoires

Een van de voornaamste redenen om te kiezen voor speaker beugels is het visueel aspect. U hoeft er bij de verdere inrichting van uw interieur veel minder rekening mee te houden omdat de luidsprekers op die manier geen grondoppervlak in beslag nemen. Heeft u ook nog eens uw speakers draadloos verbonden aan de versterker, dan bent nu na het ophangen van de speaker beugels klaar. Moet u ze echter nog van kabels voorzien, dan komen er nog wat zaken om de hoek kijken. Elders in ons assortiment treft u speakerkabels aan. Waar u op moet letten is enerzijds de bevestiging van de bekabeling en de zichtbaarheid van de kabels. Ook hiervoor hebben wij alle oplossingen in huis, van kabelgoot tot kabelclips. U kunt alle accessoires uiteraard in een koop online bestellen bij ons.

Online uw speaker beugel kopen

Speaker beugels koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een luidsprekerbeugel of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie