Kabels 
Overige Producten 
Account  

Netwerk Switch

Wanneer heeft u een netwerk switch nodig?

Een netwerk switch biedt uitkomst wanneer u behoefte heeft aan meer poorten in uw netwerk, bijvoorbeeld omdat er meer mensen van het netwerk gebruik gaan maken. Ook is een netwerk switch een goede keuze als het dataverkeer toeneemt en u nog gebruikmaakt van een eenvoudige netwerk hub. Overstappen op een switch kan dan een flinke boost geven aan de performance van uw netwerk. Houd er wel rekening mee dat de snelheid van uw netwerk afhankelijk is van de traagste schakel. Kiest u dus een supersnelle netwerk switch gigabit maar de rest van het netwerk kan dat niet aan, dan schiet u nog steeds niet zoveel op. Dat is dan ook meteen de derde reden om een nieuwe netwerk switch aan te schaffen, namelijk omdat u een snellere router hebt, bijvoorbeeld omdat u overschakelt van het fast ethernet protocol naar het snellere gigabit ethernet protocol. U heeft dan ook een gigabit switch nodig.

Netwerk switch en type netwerk

Een netwerk switch kunt u gebruiken in elk zogenoemd pakketgeschakeld computernetwerk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een token ring netwerk, maar vooral aan een ethernet netwerk dat vandaag de dag in feite de netwerkstandaard is. De snelheidstoename in het netwerk wordt behaald doordat een switch de pakketjes data alleen stuurt naar de toegewezen ontvanger. Een hub doet dat niet, die stuurt de data naar alle aan het netwerk aangesloten apparaten. Er zijn bij veel switches de nodige opties om de poorttoegang te optimaliseren voor elke aangesloten gebruiker. Voor wat betreft ethernet zijn er nog 2 opties om de snelheid van uw netwerk te laten toenemen. Dit betreft de keuze van het ethernet netwerk: gaat u voor fast ethernet of toch voor gigabit ethernet. Gigabit is ongeveer tien keer zo snel, maar dan moet de router waar u de netwerk switch aan koppelt wel ook gigabit ondersteunen.

Aantal poorten belangrijk?

Omdat de gemiddelde router maar een beperkt aantal poorten heeft, kunt u al snel capaciteitsproblemen krijgen met uw netwerk. Het lijkt dan logisch om meteen maar een switch met een groot aantal poorten te bestellen. Dat hoeft echter niet de slimste oplossing te zijn. Niet alleen omdat een netwerk switch met 24 poorten duurder is dan een netwerk switch met 4 poorten, maar ook omdat u altijd nog kunt opschalen wanneer dat nodig is. Koopt u een bescheiden netwerk switch met 4 poorten, houd er wel rekening mee dat een van de poorten al bezet gaat worden voor de connectie met de router. Op veel types netwerk switch treft u ook een SFP connector aan. Die is bedoeld voor koppeling met een glasvezelkabel. Ook kunt u ervoor kiezen om bepaalde aangesloten apparaten ook van stroom te voorzien via de netwerkkabel. Deze optie heet PoE (Power over Ethernet). Inmiddels is er hiervan een opvolger, PoE+.

Een switch aansluiten

Met een netwerk switch breidt u het aantal poorten van uw netwerk naar believen uit. Het is in principe een soort verdeeldoos, maar dan wel een slimme. Hoewel de techniek erachter soms behoorlijk complex is, is het aansluiten van de meeste netwerk switches vrij eenvoudig. Het is een kwestie van de juiste kabels kiezen, inpluggen in de router en in de switch en klaar. Dit betreft de zogenoemde onbeheerde switches, waarbij namelijk niet of nauwelijks iets valt in te stellen. U dient wel de juiste kabels te kiezen, in dit geval zijn dat RJ45 kabels of ethernetkabels. Zoals hiervoor al vermeld, kunt u ook apparaten van stroom voorzien via de netwerkkabel via PoE (Power over Ethernet). Hierbij worden enkele aders van de netwerkkabel gebruikt voor de stroomtoevoer. U treft elders op onze site een compleet assortiment netwerkkabels aan die u samen met uw netwerk switch eenvoudig online in één koop kunt bestellen.

Managed netwerk switch

Behalve voor een onbeheerde (unmanaged) netwerk switch kunt u ook kiezen voor een beheerde (managed) switch. Met een dergelijke switch kunt u in principe ook meteen aan de slag, maar u kunt ook alle poorten afzonderlijk instellen. Dit heeft enkele grote voordelen. Zo kunt u ervoor kiezen om een afdeling van uw bedrijf middels een virtueel LAN toegang tot het netwerk te verschaffen. Dat verhoogt zowel de effectiviteit als de veiligheid. Ook kunt u op die wijze prioriteiten binnen het totale netwerkverkeer instellen, bepaalde belangrijke taken en gebruikers krijgen dus voorrang ten opzichte van minder belangrijk dataverkeer. Het wordt ook mogelijk om meerdere poorten toe te wijzen aan dezelfde gebruiker via LACP, de snelheid via deze verbinding neemt daarmee (fors) toe.

Uw netwerk switch online kopen

Een netwerk switch koopt u online bij Allekabels, wij helpenj u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij de switch of ander product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Heeft u nog vragen over een netwerk switch of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies de juiste netwerk switch bestelt.

Klantenservice & Informatie