Kabels 
Overige Producten 
Account  

CAT6 Kabel

Waarom Cat6 kabel kopen?

Door de jaren heen is de vraag naar snellere dataverbindingen toegenomen. Standaard worden computers en internetmodems uitgerust met netwerkpoorten die een snelheid van 1 Gb/s aankunnen. Door deze hoge snelheid is het mogelijk om binnen korte tijd grote bestanden zoals installatiebestanden en HD-speelfilms uit te wisselen. Bouwt u een groot bedraad computernetwerk, dan bestaat dit netwerk vaak uit meerdere routers. Op deze switches of routers zijn meerdere computers aangesloten. Onderling zijn de routers ook met high speed netwerkkabel verbonden. Tussen een moderne router en computer kan een verbinding gelegd worden van 1 Gb/s. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verbinding tussen de routers en switches niet dichtslibt als er via meerdere computers grote bestanden worden uitgewisseld. Daarom is het belangrijk dat de onderlinge verbinding tussen de routers een hogere snelheid dan 1 Gb/s heeft. Gaat u Cat6 kabel kopen, dan is het mogelijk om een verbinding te leggen van 10 Gb/s. Voor dit doel zijn de meeste moderne routers uitgerust met een aantal poorten die 10 Gb/s aankunnen en speciaal bedoeld zijn voor de onderlinge verbinding.

Netwerkkabel Cat6 snelheid

De moderne netwerkkabel bestaat uit vier aderpaartjes van ieder twee draden. Deze aderpaartjes zijn getwist, waardoor het datasignaal dat over ieder aderpaartje getransporteerd wordt een lage gevoeligheid heeft voor interferentie van storende signalen van buitenaf. Bij hogere datasnelheden treedt door interferentie en demping eerder verstoring van het datasignaal op dan bij lagere snelheden. Daarom worden hogere eisen gesteld aan kabels die een hogere datasnelheid aan moeten kunnen. Deze eisen zijn vastgelegd in een internationaal klassensysteem. Netwerkkabel Cat6 heeft een onderverdeling in twee klassen:
  • Cat6 maximaal 10 Gb/s, maximale kabellengte 55 meter;
  • Cat6a maximaal 10 Gb/s, maximale kabellengte 100 meter.
Een Cat6 kabel kan ook gebruikt worden voor een lagere snelheid, bijvoorbeeld voor het aansluiten van een computer met een netwerkpoort van 1 Gb/s. De maximaal haalbare snelheid wordt dan bepaald door de langzaamste schakel, namelijk de computernetwerkpoort. Deze is dus niet hoger dan 1 Gb/s. Naar verwachting worden computers steeds sneller en zullen in de toekomst computers uitgerust worden met de snellere 10 Gb/s netwerkpoorten. Legt u een vast netwerk aan, dan is het de moeite waard om Cat6 kabel te kiezen.

Afscherming Cat6 kabel

Op plaatsen met weinig storende invloeden is een niet-afgeschermde Cat6 kabel voldoende. Een niet-afgeschermde Cat6 kabel heeft de aanduiding UTP kabel Cat6, dit staat voor Unshielded Twisted Pair. In omgevingen waar meerdere kabels naast elkaar in een kabelgoot liggen, zijn er meer storende invloeden en meer kans op interferentie van het datasignaal. In bedrijven met zware elektrische machines is de kans op interferentie nog hoger. Om het probleem van interferentie het hoofd te bieden, wordt er in deze situatie gebruikgemaakt van afgeschermde netwerkkabels. Om overspraak tussen de aderpaartjes te voorkomen, kunnen deze per aderpaartje met een aluminiumfolie worden afgeschermd. Dit is ook een uitstekende afscherming voor interferentie van buitenaf. Deze Cat6 kabel heet U/FTP of in het kort FTP. Foiled Twisted Pair. Er kan ook gekozen worden om de Cat6 kabel in zijn geheel van een aluminiumfolie afscherming te voorzien. Deze Cat6 kabel heet F/UTP Foiled Unshielded Twisted Pair. Om nog een betere afscherming voor laagfrequente signalen te krijgen wordt er gebruikgemaakt van gevlochten afscherming. Deze heeft een lagere weerstand dan de aluminiumfolie. Deze Cat6 kabel heet S/FTP Shielded, Foiled Twisted Pair.

Kabelmateriaal

De bekendste elektrische geleider is zuiver koper. Koper is een van de beste geleiders en is een flexibel materiaal. Helaas is koper relatief duur. Een Cat6 kabel waarbij de geleiders volledig van koper zijn gemaakt, wordt aangeduid met Cu. Dat is het internationale symbool voor koper. Om kosten te besparen kunnen de geleiders van een Cat6 kabel ook van aluminium gemaakt worden. Het aluminium wordt bekleed met een dun laagje koper. Aluminium is goedkoper maar is een veel slechtere geleider dan koper, maar dat is geen groot probleem. Hoogfrequente signalen planten zich aan de buitenkant van een geleider voort, dus door het laagje koper. Deze Cat6 netwerkkabel wordt aangeduid met CCA Copper Clad Aluminium. Een CCA Cat6 kabel is goedkoper dan een Cu Cat6 kabel. Het nadeel is dat de aluminium aders bij veelvuldig buigen sneller kunnen breken dan koper aders. De diameter van de geleiders wordt aangegeven met de Amerikaanse AWG norm. Een grotere AWG-waarde betekent een dunnere draad. Worden er twee cijfers aangegeven, bijvoorbeeld AWG 28/7, dan gaat het om een soepele draad die uit 7 dunne draadjes is opgebouwd. Een enkel getal, bijvoorbeeld AWG 24, geeft aan dat het om een massieve of stugge draad gaat.


Klantenservice & Informatie