Overige Producten 
Kabels 
Account  

Kookplaat

Kookplaten met en zonder een ‘geurtje’

Grofweg kan men deze kooksystemen verdelen in gaskookplaten en elektrische kookplaten. Kookplaat elektrisch kent twee populaire subcategorieën: als kookplaat keramisch en als kookplaat inductie. Een gaskookplaat maakt gebruik van, hetzij gas uit de leiding of uit de butaangasfles. Om eventueel lekkend gas te herkennen is het op zich reukloze gas voorzien van een geurtje. De hoeveelheid gastoevoer is prima te regelen. Ze hebben als voordelen dat ze zuinig en redelijk goedkoop zijn. De nadelen zijn echter dat het schoonmaken minder prettig is, er sprake is van vuur en daardoor zeker met kinderen in de buurt een mogelijke gevaarlijke situatie plus dat er steeds goed geventileerd moet worden omdat het vuur zuurstof onttrekt aan de ruimte. Het gebruikte aardgas gaat overigens in de toekomst veranderen en daarom dienen wettelijk alle fornuizen per januari 2017 aangepast te zijn aan de nieuwe gassoorten die vanuit het buitenland betrokken zullen worden. Elektrische kooksystemen gebruiken elektrische stroom, dat een stuk veiliger is dan het vuur bij gastoestellen, het duurt alleen relatief lang voordat de platen warm zijn. Bovendien hebben ze het nadeel dat ze langzaam afkoelen. Dit soort klassieke elektrische kookplaten moeten steeds op een aparte elektriciteitsgroep worden aangesloten. Ze komen voor als keramische modellen en inductieve.

Elektrische kookplaten – het keramische en halogeen model

De keramische modellen maken gebruik van spiralen, waar een grotere stroom doorheen ‘gejaagd’ wordt zodat ze gloeiend heet worden. Het gaat daarbij om halogeenstralers, klassieke elektrische verwarmingselementen of infrarood elementen. Boven deze spiralen/elementen bevinden zich de keramische glasplaten. De cirkels op de glasplaat markeren de plaats waar deze verhit wordt. Het voordeel is het gemakkelijke onderhoud, er kleven echter ook nadelen aan: niet energiezuinig en verwarmen en afkoelen van de platen gaat langzaam. De temperatuur is evenmin goed te regelen. Ondanks dit worden ze toch veelvuldig gebruikt. Een vergelijkbaar type met de keramische kookplaat is de halogeen uitvoering. Hier vindt de verwarming via halogeenlampen plaats. De opwarming gaat vrij snel. Verder zijn ze vergelijkbaar met het keramische model wat voor- en nadelen betreft. Wel zijn halogeen kookplaten vrij goedkoop.

Elektrische kookplaten – het inductieve model

De inductiekookplaat is de andere variant. Hierbij zorgt een door elektrische spoelen opgewekt elektromagnetisch veld voor de verwarming. Soortgelijk als bij een magnetron wordt een elektromagnetisch veld opgewekt dat hier een frequentie van 25-100 kHz heeft. Daardoor wordt een wervelstroom opgewekt in de bodem van de pan waardoor deze verwarmd wordt. Deze opwarming gaat vrij snel. Dit is quasi onzichtbare verwarming, er is niks te zien van opwarming. Na het koken is de plaat alleen maar warm, niet heet zoals bij de keramische uitvoering. Op zich is koken met inductie veilig, echter een serieus te nemen waarschuwing is op zijn plaats: voor mensen met een pacemaker is het aanbevelenswaardig voor de aanschaf van een inductiekookplaat advies in te winnen bij de leverancier van de pacemaker! Het voordeel van dit type kookplaat is dat hij eenvoudig te onderhouden is, maar meer nog dat het inbranden en aankoeken van etensresten minder is, waardoor ze gemakkelijk te verwijderen zijn. De temperatuur is goed te regelen vanwege de directe opwarming van de pan(bodem) zelf, in plaats van de kookplaat waardoor geen overdracht hoeft plaats te vinden van de plaat naar pan. Dit laatste gaat namelijk altijd gepaard met warmteverlies. Vanwege deze efficiënte omgang met warmte, is er minder stroom nodig en daardoor is dit type kookplaat zuiniger.

Koop-tips

Al naar gelang wat en hoe men koken wil is het zeker voor de culinaire fijnproever niet gek om de verschillende typen kookplaten te combineren: een gasmodel in combinatie met een inductie-uitvoering bijvoorbeeld. De temperatuur is met gas namelijk goed te regelen, bij sommige bereidingswijzen heel belangrijk. Daarnaast wil je toch ook niet de voordelen van inductie koken missen. Het type kookplaat dat gebruikt wordt, bepaalt tevens hoe hoog de zuigkap moet hangen. Bij een gas-uitvoering bedraagt die hoogte minimaal 65 cm en bij de overige modellen minimaal 55 cm. Let ook op het aantal kookzones, kookpitten oftewel branders. Dit bepaalt hoeveel pannen tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Bij een inductie type heeft u ten opzichte van de overige modellen meer vrijheid, hier maakt het niet uit waar u de pan zet omdat hier de plaat de pan zelf detecteert en alleen daar op die plaats gaat branden. Tegenwoordig bestaan er gasmodellen met een automatische voorontsteking. Dus geen gedoe meer met lucifers of aansteker. Enkele snufjes bij elektrische kookplaten die handig kunnen zijn: restwarmte-aanduiding die aangeeft of de plaat na koken nog warm is, de voor zichzelf sprekende pan-herkenning en schoonmaakvergrendeling bij overlopen.

Perilex: de elektrische voeding achter kooksystemen

In feite is perilex de aanduiding voor een type elektrische aansluiting: stekker en stopcontact. Het is speciaal bedoeld voor apparaten met grote vermogens, zoals keramische, halogeen of inductie kookplaten. Van de elektrische groepenkast lopen vijf elektriciteitsdraden naar het perilex stopcontact, eigenlijk perilex wandcontactdoos, om de flinke stroom te kunnen leveren die dit elektrische type nodig heeft. Dat zijn twee fasen in bruin, twee nuldraden in blauw en een aarddraad in geel/groen. Voor deze kookplaten volstaat de standaard 230 V niet, hiervoor is een hogere spanning van 380V nodig! Deze 380V moet in een woonhuis, waar alleen 230V is, met een stroomsterkte van 16 A per elektrische groep geleverd worden via een trucje: het koppelen van twee groepen, zeg aardlekschakelaars of installatieautomaten, tot een zogenaamde kookgroep. Via die ene kookgroep kan dan een vermogen van pakweg 7,4 kW geleverd worden! Let op: ondanks dat perilex als een standaard klinkt, is deze het desondanks toch niet! Perilex bestaat bovendien in een 16A en 25A variant. Laat daarom de aansluiting van een perilex-systeem steeds over aan een erkende installateur!

Assortiment

Met Allekabels kunt u een aardig potje koken! Een ruime keuze aan kookplaten staat u ter beschikking. Wij voeren alleen nog de meest gangbare elektrische varianten: keramisch en inductie. Een belangrijk gegeven hierbij is het vermogen. We hebben inductie modellen van 2000W, en keramische modellen van 1800 W en 3000W. U vindt hier 1-pits elektrische kookplaten van 1500W of tweepits modellen van zelfs tot 3000W. Ze zijn verkrijgbaar in tal van afmetingen, zodat u zelf kunt bepalen welke pan-grootte u wilt gebruiken. Ook zijn er een aantal zogenaamde 7-takt types, variërend van 1000W tot 2600W. Deze kookplaten hebben een schakelaar met zeven standen: zes kookstanden en 1 aan/uit stand. Overigens zijn alle modellen uit ons assortiment geschikt voor de standaard 230V. Naast deze kookplaten hebben we ook nog enkele onderdelen, zoals hitte elementen van 2200W en speciale vijf-aderige voedingskabels voor perilex aansluitingen.

Uw kookplaat online kopen

Een kookplaat koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over kookplaten of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie