Overige Producten 
Kabels 
Account  

Afzuigkap

Aandachtspunten

Afzuigkappen met koolfilters vormen de klassieke wasemkappen. Ze bestaan minimaal uit de volgende afzuigkap onderdelen: de eigenlijke afzuigkap die boven het fornuis hangt, een koolstoffilter, afzuigmotor en afvoerpijp. De afzuigkap lampen zijn speciale afzuigkap onderdelen die alleen voor dit doel gebruikt kunnen worden. Een ander afzuigkap onderdeel is de afvoerpijp die op verschillende manieren geplaatst kan worden, al naar gelang of de woning binnenin ligt, of dat er bovenwoningen zijn, dat u een hoekwoning of zelfs een vrij liggende woning heeft. U ziet al dat een afvoerpijp plaatsen lastig kan zijn, bovendien zit niet iedereen te wachten op boorwerk, nog afgezien van het feit dat de woningvereniging of huurbaas beperkingen oplegt. Daarom zijn er tegenwoordig ook recirculatiepompen in omloop die geen afvoerpijp gebruiken. Los hiervan is er altijd een bepaalde afstand tussen de afzuigkap en het fornuis waarmee rekening moet worden houden. De combinatie van type afzuigkap en type kookplaat bepaalt wat de aan te houden minimale afstand is. Niettemin, als vuistregel geldt voor elektrische kookplaten een minimumafstand van 60 cm en voor gasfornuizen 65 cm. Zorg er ook altijd voor dat het oppervlak van de onderzijde van de afzuigkap die boven het fornuis hangt, groter is dan het oppervlak van het kookgedeelte.

Typen afzuigkappen

We hebben al de klassieke filters, de koolstoffilters, gezien. Net als deze afzuigkapfilters hebben inductie afzuigkappen eveneens afvoerpijpen, en zelfs twee. Ze hebben ook als afzuigkap onderdelen twee motoren. Voor motoren mag u hier ook ventilatoren lezen. Beide motoren draaien tegelijkertijd. De ene motor blaast de lucht de kap in met 70% minder capaciteit dan de andere motor, die de lucht 100% afzuigt. Oftewel de resterende 30% wordt door deze krachtige afzuigkap onderdelen uit de keuken gezogen. Voordeel is dat er minder warmte wordt afgezogen in de winter. Doordat de kooklucht ‘verdund’ wordt door de ingestroomde lucht is de geursterkte minder. Als afvoerpijpen een probleem vormen, is de recirculatie kap of kortweg circulatiekap het alternatief bij uitstek. De aangezogen lucht wordt gefilterd met twee specifieke afzuigkap onderdelen: een vetfilter en een koolstoffilter. De gefilterde lucht wordt gewoon weer de keuken in geblazen. Hier wordt dus de verbruikte lucht weer in de keuken hergebruikt. Bovendien wordt geen waterdamp of vocht afgezogen. Naast deze drie type afzuigkappen zijn er binnen deze typen nog uitvoeringen met of zonder motor. De modellen zonder motor worden gebruikt in combinatie met bestaande ventilatiesystemen. Zeker wanneer u reeds een ventilatiesysteem heeft, dan werkt een motor voerende afzuigkap juist averechts: het ventilatiesysteem raakt ontregeld.

Wasemkap met motor

Als een afzuigkap oftewel wasemkap met motor wordt genomen, dan is de afzuigcapaciteit een belangrijk criterium. Deze wordt uitgedrukt in aantal kubieke meter per uur en ligt pakweg tussen de 200 en 800 m³/h. U kunt zelf de benodigde capaciteit uitrekenen: lengte x breedte x hoogte van de keuken in meters vormt het volume in kubieke meter. Dit vermenigvuldigen met een factor 10-12 voor een aparte keuken, een factor 15 voor een half open keuken en een factor 20 voor een geheel open keuken. Daarnaast is bij een motor voerende afzuigkap nog het geluidsniveau, uitgedrukt in decibels dB, van belang. Is een “geruisloze” motor gewenst, denk aan open keuken, dan komt u al gauw uit bij een afzuigkap met geluidsdemper. De snelheid van de motor en daarmee de zuigkracht oftewel het rendement laat zich standaard regelen. Dit scheelt niet alleen qua geluidsniveau, maar ook nog eens wat betreft het verbruikte vermogen. Tegenwoordig zijn er in dat opzicht zelfs slimme wasemkappen die de snelheid zelf regelen, omdat ze voorzien zijn van ‘geursensoren’. Deze sensoren meten de hoeveelheid geur/vet/dampmengsel die vrijkomt en passen de afzuigsnelheid daar automatisch op aan. Al deze parameters; afzuigcapaciteit, geluidsniveau en verbruikt vermogen, staan normaliter vermeld in de reclame, handleiding en/of het apparaat zelf.

Soorten wasemkappen

Naast de verschillende typen wasemkappen zijn er ook soorten afzuigkappen, die zich onderscheiden in de wijze van plaatsing. De meest populaire is het schouwmodel. Veelal is deze afzuigkap van roestvrij staal, RVS, gecombineerd met glas. De schouwkap heeft een trechtervormig uiterlijk, vierkantig, rechthoekig of zelfs achtkantig. Vlakschermkappen bevinden zich onder kasten die zich boven de kook plaats bevinden. Deze worden dan bij gebruik naar voren getrokken. De geïntegreerde wasemkap lijkt standaard op een normaal keukenkastje, maar ontpopt zich bij opening als een afzuigkap waarbij de kastdeur als dampscherm dient. Inbouwkap is zelf verklarend: om in te bouwen. Onderbouwkappen zijn tegenwoordig museumrijp en werden voorheen onder een ingekort keukenkastje geplaatst.

Onderhoud

Onderhoud is heel belangrijk bij een afzuigkap, omdat het aangezogen mengsel van stof en vet in het meest kenmerkende afzuigkap onderdeel, het filter, namelijk ontvlambaar is! De wasemkap hangt immers boven de kookplaat met hoge temperaturen, waardoor het stof tot ontbranding gebracht kan worden. Veelal kan het afzuigkap onderdeel filter, tegenwoordig in de vaatwasser worden gewassen. Wanneer dat niet het geval is, kan het filter worden schoongemaakt door bakpoeder er overheen te strooien en dan wasmiddel er overheen te gieten. Vervolgens even heet water laten lopen over dit afzuigkap onderdeel, zodat het bakpoeder en wasmiddel vermengd worden. Dan pakweg tien minuten laten staan, zodat het mengsel kan intrekken in het filter. Daarna dit afzuigkap onderdeel afborstelen. Laat het afzuigkapfilter drogen en plaats het daarna weer terug. Overigens bestaan tegenwoordig ook speciale afzuigkap onderdelen die het brandgevaar ten gevolge van oververhitting van het stof/vet mengsel op het filter indammen: brandvertragende oftewel vlam vertragende filters.

Koolstoffilter afzuigkap

Het meest bekende afzuigkap onderdeel is ongetwijfeld het koolstoffilter, al is het maar omdat het van tijd tot tijd of juist regelmatig, al naar gelang hoeveel de afzuigkap gebruikt wordt, moet worden vervangen. In low budget afzuigkappen gebruikt men vilt of papier als goedkoop afzuigkap onderdeel. In duurdere modellen worden filters gebruikt die afwasbaar zijn in de vaatwasser. Deze zijn synthetisch of kunnen zelfs van metaal zijn. Ook maakt het wat uit of u vet kookt/braadt of vrijwel alleen gerechten waar waterdamp vrijkomt. In het eerste geval zult u vaker het dit afzuigkap onderdeel moeten vervangen. Gezien het principe van een circulatiekap is het vervangen of schoonmaken van het vetfilter, dat niet hetzelfde is als een koolstoffilter, daar nog veel belangrijker dan bij de andere typen afzuigkappen. U wilt namelijk gefilterde lucht de keuken in geblazen krijgen en geen filtergeur. Het afzuigkap onderdeel koolstoffilter wordt ook wel actief koolstoffilter genoemd, omdat actieve kool gebruikt wordt die in staat is om vet/stof/water-partikeltjes aan zich te binden.

Afzuigkap onderdelen

Ons assortiment bestaat uit een ruime sortering aan afzuigkap onderdelen. Zo hebben we diverse soorten universele koolstoffilters. Sommigen van deze afzuigkap onderdelen zijn zelfs voorzien van een verzadigingsindicator, die verkleurt wanneer het filter bijna vol is en vervangen moet worden. Onder de afzuigkap onderdelen bevinden zich ook de brandvertragende oftewel vlam vertragende uitvoeringen. Er zijn zelfs afzuigkap onderdelen als koolstoffilters met bacterieremmende werking, die de groei van bacteriën afremmen. Naast het koolstoffilter bevat onze catalogus ook als afzuigkap onderdeel een vetfilter afzuigkap. Speciaal voor de recirculatiekappen bieden we specifieke afzuigkap onderdelen aan: recirculatiefilters, die ook alleen in dit type afzuigkappen mogen worden gebruikt. Naast de koolstoffilters en vetfilters hebben we ook nog andere afzuigkap onderdelen. Verlichting behoort daartoe. Lampen van 25W en 40W met normale fitting oftewel E14. Deze afzuigkap onderdelen zijn speciaal voor afzuigkappen bedoeld en kunnen niet als gangbare verlichting in het huis worden ingezet. Ook een afvoerbuis en afzuigkap slang behoren tot ons afzuigkap onderdelen assortiment.

Uw afzuigkap onderdelen online kopen

Afzuigkap onderdelen koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over afzuigkap onderdelen of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie