Kerstboom

Geschiedenis van de kerstboom

Van oudsher is de kerstboom een Heidens gebruik en vertegenwoordigde hij de vernieuwing van het leven. Heidenen hebben groot respect voor de natuur en halen geen echte bomen in huis, omdat dit te belastend voor de natuur zou zijn. Zij zagen dat in de winter sommige bomen mooi groen bleven en volgens hen daardoor magische krachten hadden. Zij haalden vroeger takken van bomen in huis en versierden deze takken. Tegenwoordig hebben we hele bomen in huis staan tijdens de Kerstdagen. Dit is ontstaan in de 16e eeuw. In Duitsland of Letland begon men bomen te versieren. Christelijke kerken wilden eerst niets weten van dit Heidense gebruik, maar hebben er toch aan toegegeven en er later een christelijke betekenis aan gegeven. Een kerstboom heeft namelijk de vorm van een driehoek en wordt hierdoor geassocieerd met de heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon (Jezus) en de Heilige Geest.

De huidige kerstboom

Tegenwoordig zijn er genoeg mensen die een andere godsdienst, ander geloof of helemaal geen geloof hebben en toch een kerstboom in huis hebben staan. Het is eigenlijk gemeengoed geworden van de hedendaagse cultuur en gebruiken. Zo vindt u ze in vele huiskamers, maar ook in kantoorgebouwen, op pleinen, in scholen en andere openbare gebouwen wordt elk jaar een boom geplaatst en versierd. Tegenwoordig zijn er naast echte ook kunstvarianten in allerlei kleuren en maten. De traditionele boom is nog altijd gemeengoed, maar u ziet steeds vaker dat er ook van wordt afgeweken. Er zijn uitvoeringen met een witte of zwarte kleur, die een abstractere sfeer creëren dan de standaard bomen die versierd worden met lampjes en verschillende ornamenten.

Natuurlijke kerstboom

Voor natuurlijke kerstbomen worden sparren of dennenbomen gebruikt. Deze ‘echte’ bomen geven een dennengeur af wat voor veel mensen een nostalgisch kerstgevoel geeft. De natuurlijke kerstboom kunt u kopen met kluit of met een afgezaagde stam. De boom met afgezaagde stam sterft langzaam en wordt na de Kerst bij het grof vuil gezet. Als u een model met kluit neemt, kunt u deze in de tuin planten en het volgende jaar weer opnieuw gebruiken. Er zijn minimaal 7 verschillende soorten. Voornamelijk worden de fijnspar, Nordmann-spar, Servische spar en de blauwspar verkocht. De naalden van de ene spar vallen minder snel uit dan de andere. Als u van plan bent een natuurlijke boom te kopen, schud er dan even mee of wrijf met uw wijsvinger en duim over een tak. Vallen er veel naalden af? Dan kunt u beter een andere kiezen. U bespaart uzelf de zoektocht en koopt bij ons een kunstboom.

Voordelen van een kunstboom

Een van de voordelen is dat hij geen last heeft van naalduitval. U bent dus in de kerstperiode niet alleen maar bezig met naalden opvegen. Daarbij hoeft u ook niet continu te onthouden dat u de boom elke dag water moet geven en dat u hem niet te dicht bij een warmtebron zoals een verwarming mag zetten. Een kunstmodel zet u gemakkelijk op, breekt u ook weer gemakkelijk af en kunt u elk jaar weer opnieuw gebruiken. Als u er zuinig mee omgaat, gaat hij zeker 10 jaar mee. Op termijn is het dus ook nog eens goedkoper. Er zijn zelfs producten die geen aparte lampjes nodig hebben. Die bomen zijn al voorzien van ingebouwde lampjes waarbij de snoertjes al zijn weggewerkt in de takken. Enige werkje dat u hoeft te doen zijn slinger en kerstballen inhangen. Met bovenstaande voordelen heeft u dus alle reden om een ‘nepperd’ in huis te halen.

Verschillende soorten

Toen de kunstkerstboom zijn intrede deed, waren veel mensen nog niet enthousiast. Het zag er nep uit en had niet de volle uitstraling van een "echte". Tegenwoordig zijn er tientallen verschillende soorten, kleuren en maten. Sommige zijn niet van echt te onderscheiden. Er zijn types waarbij de verlichting al in de takken is ingebouwd. Dus u hoeft geen boeienkoning meer te zijn om het snoer met al die kerstlampjes uit de knoop te halen. Er zijn trouwens ook complete modellen die binnen 1 minuut zijn opgezet. Het zijn niet de mooiste bomen, maar voor de luilakken onder ons wellicht een oplossing. Ook zijn er bomen op ware grootte, maar er zijn ook kleinere formaten. Wat dacht u van een kleintje dat op uw tafel of bureau kan staan. Door de diverse maten kunt u de sfeer in huis halen op elke plek die u wenst.

Alternatieve uitvoeringen

Overal ziet u eigenlijk de traditionele kerstboom staan. Meestal groen van kleur, soms spierwit of zelfs pikzwart. De witte en zwarte bomen zijn dan wel abstracter dan de traditionele, maar de enige verschillen die er verder tussen zitten, zijn de versieringen zoals de kerstballen, ornamenten en andere versieringen die mensen zelf hebben gekocht of gemaakt. Wilt u eens iets anders? Dat kan. Zo verkopen wij producten in de vorm van een treurwilg, abstracte modellen waarbij de verlichting de omtrek accentueert en een ‘normale’ boom waar de takjes zijn versierd met vele lampjes. Bekijk ons assortiment met verschillende soorten en bestel uw alternatieve kerstboom.

Kerstboom op tafel

Vaak zijn de kerstbomen in de huiskamer iets groter dan de mensen zelf en ongeveer 2 meter hoog. De vraag is of u daar wel de ruimte voor heeft in huis. Zo niet, dan zijn er altijd de kleinere formaten als oplossingen. Allekabels heeft naast de verschillende formaten zelfs mini boompjes in het assortiment. Zo zijn er al mini's die maximaal 100 cm zijn. Handig voor op tafel, maar ook leuk voor op het bureau van uw werkplek. Ze variëren van "kaal" tot van top tot teen versierd, met bijvoorbeeld lampjes. De meeste producten die verlichting hebben, werken op AA of AAA batterijen. Daarnaast hebben we types die echt lijken, maar dan in een volledige andere kleur. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen rood, blauw, groen, goud en zilver. Maar we hebben ook abstracte mini's die volledig uit licht bestaan. Ook deze zijn in diverse kleuren verkrijgbaar.

Opzetten en afbreken

Hoewel tegenwoordig al in september de kunstbomen in de winkels liggen, is het in Nederland een traditie om hem pas ná Sinterklaas op te zetten. Over het algemeen begint men in de rest van Europa ongeveer 2 weken voor Kerst met opzetten. Vroeger was het helemaal niet gebruikelijk om al van tevoren de boom op te zetten. Pas op kerstavond moest deze opgetuigd worden. In Duitsland doen vele mensen dat overigens nog altijd pas op kerstavond. En volgens traditie moet hij officieel blijven staan tot na Driekoningen (6 januari). Het voortijdig afbreken zou volgens het geloof ongeluk brengen. Veel mensen geloven daar niet in, aangezien hij vaak al vlak na Oud & Nieuw wordt afgetuigd. Iedereen zijn eigen gewoontes.

Versieren

Als de kerstboom eenmaal is opgetuigd, dan ziet het er allemaal prachtig uit. Maar voordat het zo ver is, gaan er op de achtergrond vaak ergernissen gepaard met het versieren. Allekabels heeft voor u enkele tips die u helpen om zonder al te veel frustratie op te tuigen. Werk allereerst altijd van boven naar beneden. Controleer of de lampjes werken. Verdeel de lampjes vervolgensover de takken. Bedek de standaard met een kleed of rotspapier. Hang de slingers, guirlande of kralen aan de takken, het liefst een beetje naar de stam geduwd. Zo blijft er genoeg plek over voor de kerstballen en ornamenten. Heeft u nog versiering die op takken moet worden gelegd? Doe dat dan eerst voordat u de kerstballen ophangt. Hang de grotere versiering onderaan, de wat kleinere aan de bovenkant. De kleine open ruimtes vult u dan op met de versiering die u nog over heeft.

Met verlichting

U kunt kiezen of u een ‘kale’ kerstboom wilt, waarbij u zelf de kerstlampjes mag verdelen. Als u het geduld daarvoor heeft, is dit een mooi monnikenwerkje. Als u iets minder trek heeft om lampjes aan te brengen, dan zijn er kunstproducten waarbij de lampjes al in de takken zijn verwerkt. Dat bespaart al wat werk. U hoeft alleen nog zelf de rest van de versiering zoals kerstballen, slingers en ornamenten op te hangen. Als u er elk jaar tegenop ziet om de lampjes op te hangen, is dit voor u de ideale oplossing. Geen kerstverlichting meer waarbij u eerst veel tijd moet gebruiken om alle knopen uit het snoer te halen. U hoeft dan ook niet meer te kijken of alle lampjes mooi verdeeld zijn, want dat is allemaal al geregeld. Gemak dient de mens.

Waarom LED lampjes?

Bijna alle kerstverlichting is tegenwoordig voorzien van LED lampjes. Vroeger werden er alleen gloeilampen gebruikt, omdat dat de enige optie was. Toen LED net zijn opmars maakte, zat er qua kleur nog verschil tussen gloeilampen en LED verlichting. Gloeilampen gaven warm wit licht af, LED gaf koud wit licht. Tegenwoordig is het bij LED mogelijk om tussen zowel warm als koud wit te kiezen. Het is aan u welke kleur licht u wilt gebruiken. LED heeft als voordeel dat het energiezuinig is, wat weer goed is voor uw portemonnee. Wel zo prettig tijdens de dure kerstdagen. Daarnaast is LED duurzaam en gaat dit lampje wel acht keer langer mee dan een gloeilamp. Ten slotte wordt LED ook niet warm zoals een gloeilamp. Hiermee is brandgevaar vrijwel uitgesloten. Dit is wel zo geruststellend om te weten, bijvoorbeeld als u per ongeluk de verlichting van de kerstboom heeft aangelaten terwijl u gedurende langere tijd niet thuis bent.

Uw kerstboom online kopen

Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie