Kabels 
Overige Producten 
Account  

Kabelschoen

Wat is een kabelschoen en hoe kies ik er een?

Een kabelschoen is een verbindingsstuk tussen een ader van een kabel en de aansluitklem van een elektrisch apparaat. Gebruik van een kabelschoen zorgt voor een betere verbinding dan wanneer de draad op een andere manier zou worden gekoppeld, bijvoorbeeld met een kroonsteen zonder trekontlasting. U treft ze vaak aan in huishoudelijke apparatuur, maar ook in de auto en veel andere zaken met elektriciteit aan boord. Het oogje in de schoen wordt met een boutje in de aansluitklem vastgeschroefd. De kabel wordt in de schoen bevestigd, vrijwel altijd met een kabelschoentang. Kabelschoenen bestaan in verschillende soorten en maten:
  • Rood - voor kabels met een kern van 0.5 tot 1.5 mm / AWG 22-18
  • Blauw - voor kabels met een kern van 1.5 tot 2.5 mm / AWG 16-14
  • Geel - voor kabels met een kern van 4.0 tot 6.0 mm / AWG 12-10

Kabelschoen, kabeldoorsnede, kabellengte en veiligheidsnormen

Vaak worden vragen gesteld over hoe kabelschoenen bij bepaalde installaties precies moeten worden gebruikt. Ook hoe de kabelschoen moet worden bevestigd, bijvoorbeeld met of zonder krimpkous, is niet altijd even duidelijk. Dit komt omdat normeringen zoals NEN wel aangeven wat bijvoorbeeld minimale afstanden tussen componenten moeten zijn, maar niet hoe ze moeten verwerkt. Dat heeft ermee te maken omdat fabrikanten verplicht zijn om dit aan te geven voor hun producten en elk product nu eenmaal anders kan zijn. Exacte algemene instructies zijn er dus niet, maar kabelschoenen zijn zelf wel aan een bepaalde normering gebonden die gekoppeld is aan een maximale belastbaarheid. Als je immers teveel stroom door een kabel (en dus ook een kabelschoen) stuurt, kan oververhitting, kortsluiting of zelfs brand ontstaan. Dit zijn de maximale stroomsterktes per soort kabelschoen voor kabels korter dan 25 meter. Voor kabels langer dan 25 meter wordt aangeraden om een trap hoger te kiezen.
  • Rood - kabelkern 0.5 tot 1.5 mm / maximale stroomsterkte 0 - 16 A
  • Blauw - kabelkern 1.5 tot 2.5 mm / maximale stroomsterkte 17 - 25 A
  • Geel - kabelkern 4.0 tot 6.0 mm / maximale stroomsterkte 26 - 40 A

Waarom een kabelschoentang gebruiken?

Om comfortabel met kabelschoenen te kunnen werken, heeft u een kabelschoentang nodig. Met een kabelschoentang “knijpt” u de hulsjes van kabelschoenen vast aan kabels. Het mechanisme dat in de tang is opgenomen, is vaak instelbaar voor wat betreft drukkracht. Daardoor worden de kabelschoentjes met precies de juiste kracht samengeknepen en zijn kapotte of losse verbindingen met een kabelschoentang passé. Check even op de betreffende productpagina of de kabelschoentang geschikt is voor alle soorten (kleuren) kabelschoentjes. Meestal is dit het geval. Veel kabelschoentangen kunnen behalve krimpen/knijpen ook strippen en knippen. Toch is het zinvol een kabelschoentang te kiezen die vooral het krimpen/knijpen perfect uitvoert.

Gebruik van een kabelschoen

Hoe werkt het? Een kabelschoen wordt gekrimpt aan een kabel met een zogenoemde krimptang. Knip eerst de kabel af. Zorg ervoor dat u een goede knip maakt zonder uitstekende draadjes. De draad kan nu zonder problemen in de schoen. Tip: Gebruik een goede kabelknipper. Strip de draad zorgvuldig. Maak geen knik in de kabel en zorg dat u geen afzonderlijke draadjes meeknipt. Controleer en meet de striplengte. Vergelijk de lengte van het gestripte deel met de insteekdiepte van de kabelschoen. De draad moet komen tot aan de middenkuil van de kabelschoen en er mag geen ruimte zijn tussen het metaal van de kabelschoen en de mantel van de draad. Krimp (klem) de kabel. Plaats de kabelschoen in de kabelschoentang en klem voorzichtig tot de eerste klik van de ratel. Nu zit de schoen vast in de tang en kunt u de draad erin steken. Als de draad op zijn plaats zit, kunt u verder krimpen totdat het mechanisme van de krimptang de spanning eraf haalt. Dit gebeurt pas als de klemming voldoende is. De klemming/krimping is nu klaar.

Kabelklem als alternatief voor een kabelschoen

Een alternatief voor de hier beschreven verbinding is het gebruik van een kabelklem. Met een kabelklem voegt u twee kabels samen zonder dat u de kabels hoeft te solderen of veel andere werkzaamheden hoeft uit te voeren. Het is een ideaal hulpmiddel om een verbinding aan te brengen in bestaande bekabeling. “Aftappen” doet u kortom met een kabelklem. Let bij het bestellen goed op de kabeldiameter die de kabelklem aankan. U vindt deze details op de betreffende productpagina. Overigens moet u deze kabelklem niet verwisselen met de kabelklem waarmee u een eindverbinding maakt in een draad. Dit soort “kabelklemmen” wordt meestal draadklem genoemd of staalkabelklem, maar ook vaak genoeg kabelklem.

Uw kabelschoenen online kopen

Een kabelschoen koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over producten of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie