Overige Producten 
Kabels 
Account  

Ventilator

Lüfter Vornado Zippi € 33,57

Waarom een ventilator?

Een ventilator zorgt op een eenvoudige manier voor wat verkoeling op hete dagen en in warme ruimtes. De vanuit de achterzijde aangezogen warme lucht wordt door de propellers van de ventilator met een hogere snelheid aan de voorkant er weer uitgeblazen. De temperatuur van de lucht gaat feitelijk niet omlaag, maar de luchtstroom werkt wel verkoelend. Het is wel te vergelijken met fietsen op een warme dag. De rijwind maakt dat het dan koeler aanvoelt dan het in werkelijkheid is. Bijkomend voordeel is dat een ventilator zowel in aanschaf als in gebruik een stuk voordeliger is dan een airconditioner. Bovendien kan een ventilator ook goed gebruikt worden in ruimtes waar deuren en ramen open staan. Een airconditioner is voor die situaties niet geschikt. Sommige modellen schakelen dan zelfs automatisch uit terwijl een ventilator altijd zal blijven doordraaien. Het stroomverbruik van een gemiddelde ventilator ligt tussen de 30 en 100 watt, met uitschieters tot maximaal een paar honderd watt voor de grote modellen. Een (mobiele) airconditioner verbruikt, afhankelijk van de koelcapaciteit doorgaans tussen de 700 en 3500 watt. Apparaten met een dergelijk stroomverbruik hebben een (veel) grotere impact op uw stroomrekening dan een ventilator, dat moge duidelijk zijn.

Verschillende luchtstromen

Er zijn heel veel verschillende soorten ventilators. Iedereen kent ongetwijfeld de plafond-, tafel- en statiefventilator. Dat zijn niet de enige modellen, maar daarover later meer. Belangrijk bij de keuze van een ventilator is ook welke luchtstroom, of blaasrichting, voor u het meest geschikt is. Uiteraard blazen vrijwel alle ventilatoren de lucht aan de voorkant uit. De meeste modellen kunnen, zoals dat heet, oscilleren. Dan “zwaait” de ventilator continu langzaam van links naar rechts en weer terug. Meestal kunt u ook instellen of de ventilator naar boven of onder gericht wordt, maar dat is dan telkens een instelbare vaste positie. Sommige types kunnen ook neigen. Daarbij wordt de lucht automatisch afwisselend naar boven en naar beneden geblazen. Deze functie vindt u meestal op de ietwat luxere en duurdere modellen. Hele luxe ventilatoren kunnen zowel oscilleren als neigen. Tot slot; Er bestaan ook modellen die specifiek gemaakt zijn om (warme) lucht af te zuigen, maar die worden doorgaans niet in huiselijke kring gebruikt. Tenzij u een ruimte heeft waar warmteafvoer belangrijk is. Een ideale oplossing voor een dergelijke situatie is een ingebouwde afzuig ventilator.

De juiste ventilator

Zoals eerder al kort besproken zijn er heel veel verschillende soorten ventilatoren. De kracht waarmee de lucht uitgeblazen wordt is bij vrijwel alle modellen op drie of vier snelheden in te stellen, waarbij stand “0” vaak ook wordt meegerekend. In de praktijk heeft de ventilator dan dus twee of drie relevante snelheden waar u uit kunt kiezen. Wanneer u op zoek gaat naar een ventilator dan is het goed om vooraf te bedenken waarvoor en op welke plek u hem nodig heeft. Dat laatste wordt echter vaak ook bepaald door de beschikbare ruimte ter plekke. Een andere factor die bij de keuze voor een ventilator een rol speelt zijn obstakels die de luchtstroom kunnen onderbreken waardoor de verkoelende lucht zijn eindbestemming niet of nauwelijks bereikt. In andere situaties is het daarentegen juist wél wenselijk dat de luchtstroom van de ventilator niet direct op u gericht staat. Wanneer u bijvoorbeeld achter een bureau zit waar papier op ligt. Het is vervelend als die telkens weggeblazen worden. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Hieronder hebben we de kenmerken en toepassingsmogelijkheden van verschillende soorten ventilatoren op een rijtje gezet zodat het voor u makkelijker wordt de juiste keuze te maken.

Tafel- en bureauventilatoren

De tafelventilator is de bekendste ventilator. Hij is overal gemakkelijk neer te zetten en aan te sluiten. Tafelventilatoren kunnen geleverd worden met een automatische draaifunctie. Als deze functie is ingeschakeld, draait de ventilator automatisch heen en weer zodat de luchtstroom het hele vertrek bestrijkt. Het draaien (of oscilleren) is natuurlijk ook uit te zetten. De bureauventilator is het kleine broertje van de tafelventilator. In formaat een stuk kleiner, waardoor hij nauwelijks ruimte inneemt en ook een plaatsje vindt op een vol bureau. Verder heeft een bureauventilator dezelfde functies en mogelijkheden als de tafelventilator. Met dien verstande dat deze kleinere ventilator de lucht ook met minder kracht uitblaast. Ideaal voor op kantoor aangezien de luchtstroom zodanig is dat u van een heerlijke verkoeling geniet terwijl uw collega's er geen last van hebben. De kans is echter reëel dat dat zij vervolgens jaloers worden en binnen de kortste keren ook een bureauventilator willen hebben. Stuur ze dan gerust naar onze webshop.

Staande- en vloerventilatoren

De statief-, toren- en vloerventilator worden vrijwel altijd op de grond geplaatst. De kracht en het bereik van de luchtstroom van de statief- en vloerventilator komen redelijk met elkaar overeen. Het grootste verschil tussen beide modellen is de positie van de luchtstroom. Bent u op zoek naar een ventilator die laag bij de grond voor verkoeling zorgt dan is een vloerventilator de ideale oplossing. Houd er wel rekening mee dat deze ventilators meestal geen oscillatie functie hebben en de lucht dus alleen in die richting kunnen blazen waarin ze geplaatst worden. Een statiefventilator is feitelijk een tafelventilator op een hogere, en stabielere, voet. Bij de meeste modellen is het statief in hoogte te verstellen en in tegenstelling tot vloerventilatoren kunnen ze wel zwenken (oscilleren). Een torenventilator heeft weer zijn eigen kenmerken. Die genereren in de hoogte een brede luchtstroom. Daardoor hebben wel een iets minder groot bereik en maken ook minder geluid. Het zijn ideale ventilatoren om thuis naast de bank te zetten of op kantoor, onder het bureau bijvoorbeeld. Technisch is het mogelijk om een tafelventilator op de vloer te plaatsen, maar de kans groot dat die omver gelopen wordt. Het is dan ook niet aan te raden.

De plafondventilator

Een plafondventilator is, dankzij de grote propellers, ideaal wanneer u een hele ruimte wilt koelen. Doordat ze ook nog eens erg stil zijn in het gebruik zijn ze erg geschikt voor gebruik in slaapkamers. Nog los van het feit dat de snelheid waarmee de ventilator draait instelbaar is, is de kracht waarmee de luchtstroom uitgeblazen wordt ook minder groot. Handig is ook dat de meeste modellen de mogelijkheid hebben om de draairichting van de propellers te veranderen. Daardoor blazen ze de lucht niet meer naar beneden, maar zuigen ze de lucht op richting het plafond. Zo wordt de warmte wel uit de ruimte gezogen zonder dat u “in de wind zit”. In de winter kan een plafondventilator ervoor zorgen dat de warme lucht, die van nature altijd naar het hoogste punt stijgt, in een ruimte veel beter verdeeld wordt. Hierdoor heeft u minder stookkosten. Zo heeft de plafondventilator een dubbele functie en verdient u het aanschafbedrag snel terug. Omdat plafondventilators bijna altijd aangesloten worden op de centraaldoos in een ruimte, waar vaak al een lamp hangt, hebben de meeste modellen een ingebouwde lamp of spots zodat het lichtpunt niet verloren gaat.

Inbouwventilatoren

Dit zijn ventilatoren die u niet vrij opstelt, maar die door een deskundige gemonteerd moeten worden. Let er, met name in natte ruimtes zoals een badkamer, op dat dit veilig en volgens de geldende veiligheidsvoorschriften gebeurt. Er is een tweetal soorten inbouwventilatoren. De buisventilator is zo ontworpen dat hij eenvoudig tussen twee buiselementen geplaatst kan worden. Hierdoor kan de ventilator eenvoudig achter een paneel weggewerkt worden. Ideaal voor luchtverversing in bijvoorbeeld een keuken of een berging. De tweede soort is de kanaalventilator. Dit type ventilator is geschikt om een geheel huis van luchtverversing te voorzien. De behuizing is voorzien van diverse kanalen waarop meerdere kamers in huis op aangesloten kunnen worden. Deze ventilators hebben soms een afstandsbediening, zodat ze bijvoorbeeld vanuit keuken of de woonkamer bediend kunnen worden.

Ventilatoren die verwarmen

Ventilatoren brengen niet alleen maar verkoeling. Sommige modellen zijn namelijk ook uitgerust met een verwarmingselement. Door middel van drie of vier verschillende standen kunt u zelf bepalen hoe warm het in de ruimte wordt. De verwarmingsventilatoren zijn uitgerust met vorstbeveiliging en een beveiliging tegen oververhitting waardoor u deze modellen ook goed op de camping kunt gebruiken. De ideale oplossing voor bijvoorbeeld de voortent van uw caravan. Sommige modellen zijn zelfs geschikt voor gebruik in badkamers. Daar is de lucht natuurlijk vochtiger dan in andere ruimtes. Het is dus wel zaak dat u de ventilator dan niet op de rand van het bad of de wasbak plaatst. Nu zult u denken, waarom zou ik een verwarmingsventilator in de badkamer willen gebruiken? Welnu, wanneer u op koude dagen ’s morgens vroeg de verwarming aan zet dan duurt het nog even voordat de radiatoren heet zijn, en de badkamer aangenaam warm is. Met een verwarmingsventilator is dat binnen enkele minuten geregeld. Daarnaast zult u tijdens en na het douchen of badderen minder last hebben van beslagen spiegels en muren.

Extra opties en uitvoeringen

Onze ventilators kunnen geleverd worden met verschillende opties. Een ventilator met een timer is ideaal voor de slaap- of kinderkamer. Stel de timer in op de gewenste tijd en hij schakelt na de ingestelde tijd automatisch uit. Een ventilator met een vochtsensor is ideaal. De ventilator start zodra de lucht vochtig wordt en de ventilator blijft doordraaien totdat de lucht weer droog genoeg is. Op dat moment schakelt de ventilator weer automatisch uit. Kijk ook eens naar ons USB ventilator aanbod. Deze ventilatoren zijn makkelijk te bevestigen op uw laptop of toetsenbord met USB ingang. Een extra voordeel is dat u ze vaak makkelijk kunt buigen en in de perfecte positie kunt instellen. Wij hebben verschillende traditionele modellen met een draaibereik tussen de 75 en 90 graden. Afhankelijk van het model zijn deze ventilators in te stellen qua snelheid.

Online uw ventilator kopen

Bij Allekabels bestelt u makkelijk en voordelig uw ventilator online. Of u nu een specifieke afmeting zoekt of een hele serie, wij hebben ze in ons assortiment. Heeft u voor 22.00 uur de bestelling geplaatst en het product is op voorraad (3 groene bolletjes)? Dan ontvangt u uw bestelling de volgende dag in huis! Plaats de producten in uw winkelwagen en reken af via onze veilige betaalmethoden. Heeft u nog vragen over ventilatoren? Neem dan contact met onze klantenservice op en laat u informeren!

Klantenservice & Informatie