Overige Producten 
Kabels 
Account  

Quadcopter en Drone

Quadcopters in de praktijk

De eerste kennismaking die het grote publiek had met onbemande vliegtuigjes oftewel drones was tijdens de verslaggeving van diverse oorlogen aan het begin van deze eeuw. De militairen zetten toen drones in om doelen te bombarderen zonder daarbij mensenlevens op het spel te zetten. Nu, vele jaren later, zijn deze vliegtuigjes of drones als vredelievende varianten in miniformaat beschikbaar voor de consument. Een populaire uitvoering van de drone, het Engels voor mannetjesbij, zijn de quadcopters. Ze worden door tal van bedrijven en overheden reeds ingezet. De brandweer zet quadcopters of drones in bij brandpreventie, postbezorgingsdiensten om pakketten af te leveren, de landbouw om velden te besproeien, gemeenten om lokale bezienswaardigheden 3-dimensionaal in kaart te brengen en de lijst is nog heel erg lang! Maar ze zijn ook ideaal voor recreatieve en serieuze privédoeleinden. Ze zijn bijvoorbeeld veel dynamischer dan bewakingssystemen! Of wat dacht u van uw grote tuin besproeien. Maar ook voor natuur-, architectuurliefhebbers. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld zeer robuuste exemplaren op de markt die nog steeds beneden de 100 euro liggen. Die ondervinden nauwelijks schade als ze ergens per ongeluk tegenaan knallen of op de grond donderen.

Quadcopters en drones - techniek

Een quadcopter of drone is opgebouwd uit een frame met vier stangen, aan welke uiteinden zich propellers bevinden. De vier propellers, waarvan twee rechtsom draaien en twee linksom, worden aangedreven door vier elektrische koolborstelloze motortjes. Vier ESCs oftewel electronic speed controllers zorgen voor het vermogen aan de vier motortjes. Hiermee kan ook de snelheid van de motoren bepaald worden om de quadcopter of drone hoger of lager te laten vliegen. In het midden bevindt zich een stabiliseringseenheid die werkt volgens het gyroscopisch principe. Een gyroscoop is eenvoudig gezegd een tol. Ook de aarde is een gyroscoop, hij blijft rond zijn eigen as draaien zonder te kantelen. Dat zou ook niet echt wenselijk zijn, stel je voor! De kern van het gyroscopisch principe is dat de gyroscoop zich altijd zal verzetten tegen een verandering van de stand van zijn draai-as en dus niet zal omvallen. In de film- en televisiewereld wordt het bijvoorbeeld in camera’s toegepast om ongewenste bewegingen te compenseren. Stabilisatie heet dat. Ook quadcopters en drones worden zo stabiel oftewel in balans in de lucht gehouden. U kunt door het sturen van de vier motoren via een 4-kanaals afstandsbediening, de quadcopters en drones standaard:
  • Verticaal rond de eigen as laten draaien oftewel turns;
  • Horizontaal rond de eigen as laten draaien oftewel rollings;
  • Lusvormige bewegingen laten maken oftewel loopings.

De LiPo accu/batterij

De voor quadcopters of drones gebruikelijke accu’s zijn van het lithium-ion-polymeer type en worden kortweg aangeduid als lithium-polymeer accu oftewel LiPo accu/batterij. Deze is oplaadbaar. De capaciteit van een dergelijke accu wordt uitgedrukt in mAh. Dat is een maat voor wat een accu in totaal kan leveren bij voortdurende belasting. Een 600 mAh accu kan bijvoorbeeld 1 uur lang continu maximaal 600 mA leveren. De accu is opgebouwd uit cellen. Iedere LiPo-cel heeft een celspanning van gemiddel 3,7 Volt en in volgeladen toestand 4,2 Volt. Wanneer de spanningswaarde tijdens het vliegen van de quadcopter of drone daalt tussen 3,6 Volt bij een lage stroom en 3,2 V bij een hoge stroom, dan moet u meteen stoppen met vliegen omdat anders de LiPo-accu defect raakt. De spanning van 3,7 V wordt aangeduid als 1S. Door cellen achter elkaar te schakelen ontstaan battery packs met spanningen van 7,4 V oftewel 2S, 11,1 V oftewel 3S etc. Naast de spanning en capaciteit is de stroom nog belangrijk. De maximale stroom die een LiPo-accu kan leveren wordt weergegeven met het C-getal. Dit C-getal is het aantal keer de capaciteit. Voorbeeld: een LiPo accu van 600 mAh en 3C kan continu maximaal 1800 mA leveren. Voor LiPo accu’s is een speciale LiPo acculader nodig!

Aandachtspunten

Niet alle quadcopters/drones zijn reeds kant en klaar, soms moet u ze zelf nog in elkaar zetten. Als dat zo is staat het er wel expliciet bij. Er zijn modellen die reeds een geïntegreerde camera hebben, bij andere moet je die nog aanschaffen. Er zitten verschillen in de schermresoluties, oftewel de beeldkwaliteit, van de camera’s. Die resolutie wordt uitgedrukt in het aantal puntjes in breedte- en hoogterichting oftewel het aantal pixels. Zo is 2MP oftewel 2 Megapixels gelijk aan 1920 x 1080 pixels, 3MP gelijk aan 2048 x 1536 pixels etc. Hoe groter de resolutie, hoe gedetailleerder de beelden, maar ook hoe groter de fotobestanden. Naast technische aandachtspunten zijn er ook wettelijke. U mag niet in de buurt van vliegvelden en militaire gebieden vliegen met een quadcopter of drone. Maar ook niet in bebouwde omgevingen! Evenmin mag u op een hoogte van 120 meter vliegen. Ook niet boven mensenmassa’s, wegen, spoorlijnen, havens en industriegebieden. Een quadcopter of drone mag, met wat eraan hangt, in totaal niet meer dan 4 kilo wegen. Quadcopters en drones mogen door kinderen alleen onder toezicht worden gebruikt. Check ook of eventuele schade die u met uw quadcopter/drone veroorzaakt is afgedekt door uw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Uw quadcopter of drone online kopen

Een quadcopter of drone koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een quadcopter of drone of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie