Kabels 
Overige Producten 
Account  

3D printer


VorigeResultaten 1 tot 100 van totaal 105 productenVolgende

De techniek

3D printers werken met drie verschillende 3D-printer methoden of in het Engels additive manufacturing. De eerste is die waarbij fijn poeder wordt gebruikt, zoals gips of epoxy. Daarbij worden deze poederlagen met elkaar verbonden. Om dit mogelijk te maken wordt de 3D printer vanuit de computer aangestuurd via een computer aided design programma, kortweg CAD-software. Dit is een grafisch programma waarin het object ‘getekend’ wordt, dat dan naar de 3D printer gestuurd wordt. Iets dat u nu reeds gewend bent: afbeeldingen vanuit een programma naar de conventionele printer sturen. Een volledig legaal gratis programma is de opensource software Blender waarvoor tal van handleidingen, tutorials genoemd, beschikbaar zijn op internet. De tweede 3D printer methode heet fused deposition modelling oftewel FDM. Gesmolten polymeren worden op een ondersteunende laag gespoten en langs die weg laagsgewijs opgebouwd. Stereolithografie oftewel SLA is de benaming van de derde 3D printer methode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gel, die bestraald wordt door een laser om het vast te maken. Een variant hierop is de 3D printer techniek direct light processing oftewel DLP, waarbij in plaats van gel gebruik wordt gemaakt van vloeistof, resin, die dan met ultraviolet licht vast wordt gemaakt. Voor alle methoden is dezelfde software bruikbaar, bepalend is alleen het bestandsformaat dat de 3D printer kan verwerken. Een dergelijk bestand wordt aangeduid als AMF file oftewel additive manufacturing file. Het gebruikelijke bestandstype is STL, stereo lithography.

Terminologie

Bij 3D printers komen we diverse specifieke termen tegen. De STL file wordt gestuurd naar de 3D printer waar een G-code file de printerkop aanstuurt. 3D printing is een grafisch gebeuren, dus net al bij beeldschermen wordt de kwaliteit uitgedrukt in resolutie oftewel oplossend vermogen. Dit is het aantal punten waaruit een afbeelding is opgebouwd. De dikte van de lagen waaruit het te printen 3D-object wordt opgebouwd, wordt uitgedrukt in µm oftewel miljoenste meter. De breedte en hoogte worden uitgedrukt in dots per inch, dpi, of micrometers µm. Dpi is punten per Engelse duim, waarbij de Engelse duim een maateenheid is die gelijk is aan 2,54 cm. Een gemiddelde dikte bedraagt pakweg 100 µm. De zogenaamde X-Y resolutie, breedte maal hoogte, bedraagt doorgaans 1200 x 1200 dpi. Hierbij is nog iets om op te letten. X-Y resolutie is namelijk de kleinste verplaatsing die de printkop per laag kan maken. Hoe kleiner het getal, hoe beter de details! Dit is even heel anders dan bij schermen! Ook een aandachtspunt is de Z-resolutie, oftewel de dikte van de lagen. Hoe dunner de lagen, hoe langer het duurt om het object te printen. Bovendien ontstaan meer afwijkingen omdat het printen van dunne lagen minder nauwkeurig mogelijk is als het printen van dikkere lagen.

Wanneer welke methode?

Ieder 3D printer techniek/methode heeft zijn eigen specifieke toepassingsgebied. DLP is een 3D printer techniek die vooral geschikt is om kleine onderdelen met veel detail te printen. Denk daarbij aan gehoorapparaten of sieraden. Voor grote objecten kunt u deze techniek niet gebruiken. De 3D printer methode SLA is uitermate geschikt voor het maken van gladde objecten en transparante modellen. SLA geprinte objecten kunnen echter geen hoge belasting uithouden. FDM is een 3D printer techniek die gebruikt wordt wanneer nauwkeurige maatvoering vereist is. Hobby- en semi professionele 3D printers werken volgens de FDM 3D printer methode en gebruiken doorgaans PLA, een uit maiszetmeel vervaardigde kunststof, als printmateriaal. Dit printmateriaal wordt ook algemeen aangeduid als filament. Het is ook mogelijk om met metaalpoeder te printen. Overigens, als u geen ontwerpgenie bent en evenmin wilt scannen of met een digitale camera beelden wilt maken, kunt u ook kant en klare CAD files kopen. U kunt daarnaast een kant en klare 3D printer kopen of een veel goedkopere 3D printer zelf in elkaar zetten. Er zijn tal van materialen waarmee u kunt printen, van brons, metaal, plastic tot goud of platina. De geldbuidel bepaalt de grenzen.

Aandachtspunten

Als u een 3D printer wilt aanschaffen dan is dat voor een leek op het eerst gezicht niet gemakkelijk, maar door uzelf de juiste vragen te stellen komt u er toch uit. Wilt u een kant en klare printer aanschaffen of een 3D printer zelfbouw pakket? Een printer die meteen te gebruiken is, is een stuk duurder dan eentje die u zelf in elkaar zet. Een printer die u zelf in elkaar zet vergt natuurlijk eenmalig wat bouwtijd, maar u weet wel meteen hoe de printer werkt en de onderdelen zijn gemakkelijk toegankelijk. Dan bepaalt u of u zelf ontwerpen wilt/kunt maken of dat u die wilt downloaden. Voor dat laatste bestaan aanbieders waar u ze kunt kopen, want die ontwerpfiles moeten, voor huis- tuin- en keuken-gebruik, STL-bestanden zijn om ze te kunnen printen. Natuurlijk kunt u ook een goedkope 3D scanner aanschaffen voor de ontwerpen. Dan is het natuurlijk de vraag, wat u wilt printen. Dat wordt niet alleen door uw eigen fantasie maar veelmeer door het gekozen materiaal, het aantal printkoppen, de printresolutie en het te printen formaat bepaald. Wat betreft materialen: een legio aan materialen is bruikbaar, echter u dient een keus te maken voor vloeibaar (bijvoorbeeld PVA), flexibel (zoals onder andere nylon) of vast (ABS).

Nog meer aandachtspunten

Het aantal printkoppen, ook extruders genoemd, bepaalt de hoeveelheid materiaal en het aantal verschillende kleuren dat tegelijkertijd geprint kan worden. Hierdoor kunt u verschillende materialen combineren en zo complexe voorwerpen maken. Hoe meer printkoppen, hoe groter het bereik van complexiteit van de te printen objecten. De gewenste printresolutie is een volgend criterium. Hoe gedetailleerder het te printen object moet worden, hoe dikker de lagen moeten zijn oftewel hoe hoger de resolutie moet zijn, weet u nog: de Z-factor! Als u een idee wilt hebben van de Z-resolutie: een mensenhaar is 150 micron oftewel µm. Tot slot bepaalt het te printen formaat nog uw keus voor de 3D printer. Wilt u kleine of grotere modellen printen? Bij iedere 3D printer wordt de maximale printgrootte opgegeven. Dan is er, los van deze keuzecriteria, nog verschil in de aansluitingen. Normaliter worden 3D printers via een USB kabel verbonden met de computer of laptop. Tegenwoordig zijn er ook wifi, draadloze, versies verkrijgbaar die via smartphone of tablet bestuurd kunnen worden. De snelheid tussen 3D printers verschilt eveneens. De extrudeersnelheid kan een aanvullend keuzecriterium worden als u veel wilt printen. Die snelheid wordt mede bepaald door de resolutie van het te printen object. Hoe hoger de resolutie, hoe langer het duurt.

Afdrukfouten minimaliseren en cartridge systeem

Materiaal zet uit na het printen tijdens het afkoelen. Daardoor kan het object er anders uit gaan zien dan de bedoeling is en dat wilt u natuurlijk niet. Dit is op te lossen met een gesloten behuizing, die de temperatuur stabiel houdt en daardoor het model gelijkmatig laat afkoelen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een verwarmd printbed. Dit zorgt ervoor dat het object/model geleidelijk afkoelt. Een verwarmd printbed is tegenwoordig gangbaar bij de meeste printers, niettemin toch altijd even nakijken. Net als bij conventionele printers wordt ook bij 3D printers met een soort van cartridges gewerkt. Deze 3D printer filament systemen garanderen een constante kwaliteit, maar zijn wel 3D printermerk gebonden. De tegenhanger vormen de ‘universele’ filament rollen. De kwaliteit van deze tegenhanger verschilt, omdat de rollen van verschillende fabrikanten kunnen worden gebruikt. Deze zijn, we kennen het al van de traditionele printers, wel goedkoper dan de cartridges. Dergelijke rollen en cartridges, net als een keur aan 3D printer onderdelen zoals de 3D printer pen plus de 3D printers zelf, zijn verkrijgbaar bij Allekabels.

Uw 3D-printer online kopen

Een 3D-printer koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over 3D-printers of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie