Kabels 
Overige Producten 
Account  

DisplayPort Kabel

Wat is DisplayPort precies?

Dit is een standaard die ontwikkeld is door een samenwerkingsverband van computer- en chipfabrikanten. Hierdoor is een gemeenschappelijke standaard ontstaan waarmee videokaarten en monitoren van verschillende fabrikanten via een DisplayPort kabel probleemloos met elkaar verbonden kunnen worden. Deze standaard is vastgelegd door VESA, de Video Electronics Standards Association. Dit is een Amerikaanse organisatie die gespecialiseerd is in computervideostandaardisatie. De standaard is ontwikkeld om een aantal oudere videostandaarden te vervangen, met name de analoge VGA standaard en de DVI standaard die zowel voor analoog als digitaal videosignaal gebruikt kan worden. DisplayPort onderscheidt zich van deze oude standaarden doordat het geheel digitaal is. Daartoe maakt het gebruik van zogenoemde data packages, vergelijkbaar met ethernet dat voor computernetwerken gebruikt wordt. Hierdoor ontstaat er een bijzonder robuuste signaaloverdracht die ongevoelig is voor interferentie en ruis. Fabrikanten van pc’s en displays brengen regelmatig apparatuur uit met meer mogelijkheden op het gebied van video zoals hogere resoluties. Om deze reden worden DisplayPort upgrades uitgebracht.

Verschillende versies DisplayPort kabel

Deze techniek kent verschillende versies. Elke nieuwe versie biedt nieuwe opties zoals hogere resoluties, digitale content protection, high dynamic range video en display stream compression. Een DisplayPort kabel bevat geen actieve componenten en wordt daarom een passieve kabel genoemd. De aansluitconnectors en het bedradingsschema van de kabel is voor alle versies van een DisplayPort kabel hetzelfde. Een DisplayPort kabel transporteert het digitale signaal van de computer naar de monitor. Het is voor de kabel niet belangrijk welke versie signaal getransporteerd wordt. Het enige dat belangrijk is, is dat de kabel de baudrate van het signaal goed kan verwerken. Biedt een DisplayPort kabel niet voldoende bandbreedte, dan zal de apparatuur niet de maximale resolutie kunnen weergeven en naar een lagere resolutie terugschakelen. VESA heeft ervoor gekozen om kabels op bandbreedte en los van de versie te certificeren, zie de tabel.

KABELCERTIFICERING NAAM BANDBREEDTE DISPLAYPORT VERSIE
RBR = reduced bit rate RBR DisplayPort kabel 6,48 Gb/s 1.0 lage resoluties
HBR = High bit rate Standaard DisplayPort kabel 10,80 Gb/s 1.0-1.1a
HBR2 = High bit rate 2 Standaard DisplayPort kabel 21,60 Gb/s 1.2 – 1.2a
HBR3 = High bit rate 3 DP8L DisplayPort kabel 32,40 Gb/s 1.3 – 1.4a

Welke DisplayPort kabel kiezen?

Bij de keuze van een DisplayPort kabel is het belangrijk om een kabel met voldoende lengte te kiezen. Omdat dit type signaal een robust digitaal signaal is, maakt het niet uit of de kabel langer is dan de benodigde lengte. Bij het gebruik van een DisplayPort kabel bestaat er niet zo iets als de langzame signaaldegradatie die wel bij een analoog VGA signaal een rol speelt. U kunt via het filtermenu de lengte die u nodig heeft aanklikken, waarna alle kabels met de gekozen lengte worden weergeven. Naast de lengte is het belangrijk dat u een kabel kiest die voldoende bandbreedte heeft, zodat uw monitor de maximale haalbare resolutie kan weergeven. De DisplayPort kabel is ingedeeld in verschillende bandbreedteklassen: RBR, HBR, HBR2 en HBR3. In het specificatieblad of gebruiksaanwijzing van uw apparatuur staat aangegeven welke klasse u nodig heeft. Staat de klasse niet aangegeven, dan kunt u uitgaan van de DisplayPort versie en zo een kabel met voldoende bandbreedte uitzoeken. Voor professionele omgevingen waarbij een DisplayPort kabel aan meer slijtage onderhevig is en waar de connectors vrijwel dagelijks in en uit apparatuur gehaald worden, hebben wij diverse types professionele DisplayPort kabel.

Conversie naar andere normen

Deze norm voor het overdragen van beeld- en geluidssignalen heeft een brede acceptatie in de computerindustrie. Toch kan het voorkomen dat u apparaten op elkaar wilt aansluiten waarvan een van beide apparaten geen DisplayPort aansluiting heeft. Wilt u een monitor met een VGA aansluiting op een DisplayPort aansluiten, dan heeft u een DisplayPort naar VGA adapter of verloopsnoer nodig. Omdat het digitale signaal naar een analoog signaal omgezet moet worden, bevat deze adapter een chip die het signaal omzet. Hierdoor werkt de adapter maar in één richting. Voor het aansluiten van een DVI monitor op een DisplayPort heeft u een DisplayPort naar DVI adapter of verloopkabel nodig. Dit zijn passieve adapters en kabels met een ingebouwde level shifter die het signaalniveau aanpast van de DisplayPort norm naar DVI norm. Deze adapter werkt in één richting. Het DisplayPort signaal is ook van en naar een HDMI of USB-C signaal te converteren. Let bij het uitzoeken op dat deze convertors meestal maar één kant uit gebruikt kunnen worden. Let ook goed op dat een convertor de gewenste beeldresolutie en refresh rate ondersteunt.


Klantenservice & Informatie