Overige Producten 
Kabels 
Account  

Soldeer Batterij

Werking en nut van een soldeer batterij

Een batterij bestaat uit een omhulsel met daarin chemische middelen die met elkaar een reactie aangaan waarbij elektriciteit vrijkomt. In scheikundige termen wordt ook wel over een elektrochemische cel gesproken. Enkel als er sprake is van een gesloten stroomkring zal de chemische reactie in de batterijen plaatsvinden. Voor veel apparaten is een enkele batterij niet voldoende om in de stroombehoefte te voorzien. Met een soldeer batterij kunt u meerdere batterijen aan elkaar koppelen waardoor elektrische apparaten toch voldoende stroom ontvangen. Losse soldeer batterijen kunnen in een serie aan elkaar geschakeld worden om als batterij pack een hoger voltage mogelijk te maken. De apparaten met een hogere energiebehoefte kunnen hiermee van stroom voorzien worden. Het pluspunt van de eerste batterij verbindt u met het minpunt van de volgende batterij. Hierdoor ontstaat een aaneenschakeling van batterijen, die een gesloten stroomkring vormen en waarvan u het voltage bij elkaar op kan tellen.

Losse soldeer batterijen of accupack

Als u zelf een beetje handig bent dan kunt u soldeer batterijen los kopen en deze zelf aan elkaar koppelen. Hoeveel batterijen u aan elkaar koppelt hangt af van het voltage dat het elektrische apparaat nodig heeft. In theorie is het mogelijk om met een serie batterijen tot wel 120 volt aan spanning te leveren. In de praktijk komt dit eigenlijk niet voor omdat u dan 100 AA batterijen van 1.2 volt aan elkaar zou moeten schakelen. Meestal hebben mensen een soldeer batterij nodig om een stroomvoorziening van 3.6 of 4.8 volt te realiseren. In dat geval kunt u er ook voor kiezen om de batterij al in een vooraf geprepareerde accupack te kopen. Zo’n batterij pack bestaat uit verschillende cellen die met een krimpfolie bij elkaar worden gehouden. De plus- en minpolen van de batterijen zijn al met elkaar verbonden. Een batterij pack is daardoor meteen klaar voor gebruik.

Zelf een batterij pack samenstellen

Het is ook mogelijk om zelf een batterij pack samen te stellen. Om dit te realiseren moet u enkel de plus en min van meerdere batterijen met elkaar te verbinden. Van de batterijen kan een serie gemaakt worden door deze punten aan elkaar te solderen of te puntlassen. Dit moet met een soldeerapparaat gedaan worden met een speciale soldeerpunt of een puntlasapparaat waar niet iedereen zomaar de beschikking over heeft. Daarbij is het ook nog eens bijzonder moeilijk om de batterijen veilig en zonder spanningsverlies met elkaar te verbinden. Een soldeer batterij kopen maakt de taak een stuk makkelijker. Op deze batterijen is al een soldeerpin bevestigd die u enkel nog aan de pinnen van de volgende soldeer batterij in de serie moet bevestigen. Dit noemen we ook wel de cellen in-line aan elkaar solderen. Het werken met een soldeer batterij zal u tijd en frustratie besparen als u graag een batterij pack samen wilt stellen om uw apparatuur van maatwerk voeding te voorzien.

Secundaire (oplaadbare) batterijen

Bij batterijen kunnen we twee verschillende soorten onderscheiden. Dit zijn de primaire en secundaire batterijen. Wanneer een primaire batterij aan een gesloten stroomkring wordt gekoppeld dan is de chemische reactie die hiermee gestart wordt onomkeerbaar. Deze soort batterijen kunt u daarom slechts één keer gebruiken. Bij een secundaire batterij is dit niet het geval. Deze kunnen meerdere keren ontladen en weer opgeladen worden. In de volksmond spreken we daarom ook wel van oplaadbare batterijen. Een oplaadbare soldeer batterij behoort ook tot de mogelijkheden. Het merendeel van het assortiment van Allekabels bestaat uit deze oplaadbare variant van de soldeerbatterij. De meeste mensen kopen het liefste oplaadbare batterijen, omdat zij deze langer kunnen gebruiken en beter zijn voor het milieu. Wanneer de soldeer batterijen eenmaal aan elkaar bevestigd zijn, kunt u deze weer opladen door een diagnosestekker te monteren op de batterij pack. Hiermee is het mogelijk om iedere soldeer batterij in het pack afzonderlijk te meten en op te laden. Het is wel belangrijk dat alle batterijen in de serie hetzelfde vermogen blijven behouden.

Soldeer batterij tips en toepassingen

Een soldeer batterij kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Tegenwoordig komen de meeste elektrische apparaten die meerdere batterijen nodig hebben met een handig vakje waar de batterijen makkelijk in geklikt kunnen worden. Soms is het echter noodzakelijk om een accupack te maken met soldeer batterijen. Bijvoorbeeld in de modelbouw komt dit regelmatig voor. Een modelauto of -vliegtuig heeft verschillende batterijen nodig om een elektromotor aan te drijven. Met een soldeer batterij kunt u dit realiseren. Ook sommige gereedschappen kunnen van stroom voorzien worden met een serie van batterijen. Indien u zelf een batterij pack wit maken dan is het belangrijk om hiervoor enkel nieuwe batterijen te gebruiken. Indien een enkele soldeer batterij minder lading heeft dan de andere batterijen in het pack, dan heeft de gehele serie hier onder te lijden. Het benodigde voltage kan niet meer geleverd worden als een batterij uit de serie leeg is of nog maar een lage spanning heeft.

Uw soldeer batterij online kopen

Een soldeer batterij en bijbehorende accessoires krijgt u online bij ons. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over een soldeer batterij of over de bezorging? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het product bestelt dat u zoekt.

Klantenservice & Informatie