Overige Producten 
Kabels 
Account  

AAA Batterij

Werking van een batterij

Een batterij is in feite een omhulsel, cylindrisch of kubus, waarin twee pennen steken die in een chemische vloeistof zijn gedompeld. Door een chemische reactie worden aan de pen met een minnetje erop, de minpool, kleine deeltjes oftewel elektronen vrijgemaakt. Tegelijkertijd vindt hetzelfde plaats aan de andere pen met een plusje erop, de pluspool, hier worden elektronen gebonden. Door nu een elektrisch apparaat aan te sluiten gaan de elektronen van de minpool via het apparaat naar de pluspool stromen, er ontstaat een elektrische stroom. Dit is echter eenrichtingsverkeer in tegenstelling tot een herlaadbare batterij, waar de chemische processen via een extern aangelegde spanning omgekeerd kunnen worden. Bovendien vermindert de lading op de minpool wanneer de elektronen van de minpool naar de pluspool zijn gevloeid. Na een tijd, zeg weken of maanden, is er dan geen lading meer en is de batterij ‘leeg’. Het hier besproken principe zou maar een geringe spanning, het potentiaalverschil tussen de min- en plus-pool, opwekken. Daarom zijn in de batterijen die in de handel verkrijgbaar zijn meerdere mini-batterijtjes oftewel cellen achter elkaar, in serie, geschakeld. Hierdoor kan er bij een zelfde stroomsterkte meer spanning geleverd worden.

Codering van batterijtypes

Om de batterijen van elkaar te onderscheiden past men een genormaliseerd coderingsstelsel toe. Lijst van de gangbare soorten:
  • AAA, LR-03 oftewel micro of potlood, de kleinste staafbatterij van 1,5 Volt;
  • AA, LR-6 oftewel mignon of penlite, de grootste staafbatterij van 1,5 Volt;
  • LR-14 staafvorm, dikke bonk van 1,5 Volt;
  • PP3, in de volksmond ‘het negen-volts-blok’;
  • CR2032, knoopcel oftewel de platte ronde lithium batterij van 3 Volt;
  • Type 13 oftewel mini-knoopcel van 1,4 Volt.
Type 13 batterijen van zink-lucht, met minuscule gaatjes in het behuizing, worden voornamelijk in hoortoestellen gebruikt. De kleine platte ronde zilveroxide batterijen, LR66 met name, komen we tegen in horloges. De rechthoekige PP3 blokken zijn vooral te vinden in rookmelders. De populaire CR3032 is gangbaar in bijvoorbeeld computers als backup voor het wachtwoord en andere instellingen. De AA staafbatterij vinden we bijvoorbeeld in wandklokken etc. AAA batterijen worden gebruikt in afstandsbedieningen voor audio/video-apparatuur etc. LR-14 dikke staafbonken zijn te vinden in nostalgische batterij-gevoede apparaten. We zullen ons hier beperken tot de AAA batterijen.

Belangrijke eigenschappen van een AAA batterij

Op AAA batterij-verpakkingen staan diverse termen vermeld. Die zullen we even toelichten plus de niet vermelde, maar toch belangrijke overige parameters. Ampère-uur (Ah) is een weergave die u wellicht kent van de auto-accu. Dit is de elektrische lading die per uur vloeit. 3 Ah is bijvoorbeeld een stroomsterkte van 3 A gedurende 1 uur. Deze term geeft de capaciteit van de AAA batterij weer. Daarnaast wordt ook de energie van de AAA batterij vermeld. Dat is de hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen, uitgedrukt in Wh/l oftewel hoeveelheid energie per liter. Het vermogen dat de AAA batterij kan leveren, wordt vermeld als W/kg, het aantal Watt per kg. Hoe groter de AAA batterij, hoe meer vermogen hij maximaal kan leveren. Een onhebbelijkheid van AAA batterijen is de zelfontlading of beter bekend als ‘lekken’. Hierbij verdwijnt er beetje bij beetje lading. Een ander belangrijk criterium is de levensduur van de AAA batterij. Op de verpakking staat de datum tot wanneer een AAA batterij nog gebruikt kan worden. Dat is wat anders dan hoe lang de AAA batterij meegaat bij gebruik! Bij de oplaadbare AAA batterijen is het aantal oplaadcycli ook nog van belang.

Praktische tips

Vaak wordt de denkfout gemaakt dat het meten van de spanning van een AAA batterij of accu met een multimeter voldoende is om te bepalen of die nog goed is. Echter, door inwendige chemische processen kan een AAA batterij na lange tijd niet gebruikt te zijn minder stroom leveren, terwijl hij toch de maximale spanning levert! Daarom kunt u beter een batterijtester nemen. AAA batterijen die lange tijd in het compartiment van een elektronisch apparaat zitten kunnen gaan lekken, zichzelf ontladen, en dat leidt dan tot corrosie van de contactpunten, dat is de groene aanslag die er met moeite vanaf te krijgen is of zelfs helemaal niet. Zoals we zagen kunt u een AAA batterij het beste testen met een tester, Allekabels.nl heeft er diverse in het assortiment. Daarnaast zijn er in onze productcatalogus voor de doe-het-zelver diverse houders, voor één, twee, drie of zelfs vier stuks, die in elektronische schakelingen kunnen worden gesoldeerd. Ook zelf soldeerbare aansluitclipjes voor de PP3 negen-volts-blok zijn bij ons verkrijgbaar. Natuurlijk zijn een aantal van onze AAA batterijen oplaadbaar, daarvoor hebben we dan opladers voor twee of vier stuks voor u.

Uw AAA batterij online kopen

Een AAA batterij koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een AAA batterij of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie